torstai 26. toukokuuta 2022

Nostalgia (Tarzan)


Ennen kun päästän teidät lukemaan, niin minulla olisi vähän kerrottavaa. Tämä postaus jää toukokuun viimeiseksi postaukseksi. Seuraava postaus ilmestyy siis kesäkuun alussa. Olen kertonut muutamassa postauksessa, että siirryn kesäkuussa uudelle vuosikymmenelle. Ja mitä se tarkoittaa? Se selviää seuraavassa postauksessa, mutta voitte yrittää arvata kommenteissa mitä se tarkoittaa. Kesäkuussa blogissa alkaa myös uusi postaussarja, josta kerroinkin jo ennen taukoani. 

Nyt sitten itse aiheeseen. Tässä postauksessa pääsette näkemään Nostalgia-sarjan kahdennentoista osan, jossa arvosteltavaksi on päässyt Tarzan.

Olen kertonut elokuvan juonen sinisellä tekstillä, mutta en tule paljastamaan loppuratkaisua. Jos siis et halua tietää juonta, skippaa sininen teksti.
 
Elokuvan alussa englatilainen pariskunta päätyy vauvansa kanssa Afrikkaan, mihin he rakentavat puumajan. Perhe viettää onnellista hetkeä, kunnes leopardi nimeltä Sabor hyökkää heidän kimppuunsa ja syö vauvan vanhemmat. Myöhemmin Kala niminen Gorilla (jonka lapsi oli joutunut Saborin uhriksi) löytää puumajasta vauvan, jonka adoptoi ja nimeää Tarzaniksi, mistä Kalan kumppani Kerchak ei ole mielissään. Gorilloiden kanssa kasvaessaan Tarzan ystävystyy mm. Terk-gorillan ja Tantor-norsun kanssa, sekä opettelee pysymään muiden vauhdissa. Eräänä päivänä viidakkoon saapuvat metsästäjä Clayton sekä professori Porter tyttärensä Janen kanssa. Tarzan tekee lähempää tuttavuutta ihmisiin, minkä aikana hän ja Jane alkavat rakastua toisiinsa.
 
Tarzan julkaistiin Amerikassa 18.6.1999 ja Suomessa samana vuonna 3.12. Elokuva oli budjetiltaan 150 miljoonaa dollaria ja se on suurin budjetti, mikä animaatioelokuvaan on käytetty. Tarzan on myös ensimmäinen animaatioelokuva, jossa käytetään syväkangasmenetelmää. Syväkangasmenetelmä tarkoittaa sitä, että kaksiulotteiset hahmot liikkuvat kolmiulotteisessa ympäristössä.

Jos minulta kysyttäisiin mistä asiasta pidän tässä elokuvassa eniten, niin vastaukseni olisi Tarzanin ja Janen suhteen kehittyminen. Sen lisäksi pidän myös elokuvan tunnelmasta ja animoinnista. Myös elokuvan laulut ovat onnistuneita.

Mitä tulee elokuvan huonoihin puoliin, niin sellaisista ei tarvitse paljoa puhua, sillä niitä on erittäin vähän. Yksi negatiivisista asioista tässä elokuvassa on Tarzaniin kohdistuva syrjintä. Vaikka suurin osa elokuvan hahmoista onkin hyviä, niin muutamat heistä onnistuvat ärsyttämään minua. Tällaisia hahmoja ovat Kerchak, sekä elokuvan pääpahis Clayton. 

Sitten vielä plussat ja miinukset

+Musiikki
+Tunnelma
+Hahmot
+Animointi
+Tarzanin ja Janen suhteen kehittyminen
+Teemat

-Kerchak
-Clayton
-Tarzaniin kohdistuva syrjintä

Tarzan saa 7 1/2 pistettä.
torstai 19. toukokuuta 2022

Miksi Mirabel ei saanut lahjaa?

Huom! Jos et ole nähnyt Encantoa, niin tätä postausta ei kannata lukea, sillä teksti sisältää juonipaljastuksia kyseisestä elokuvasta

Lupasin maaliskuun viimeisessä postauksessa, että kirjoittaisin eräästä Disney teoriasta. Tähän teoriaan liittyy elokuva nimeltä Encanto. Encanto kertoo taianomaisessa talossa asuvasta Madrigalin perheestä, jonka jokainen jälkeläinen on saanut viidentenä syntymäpäivänään jonkinlaisen maagisen erityiskyvyn. Perheen nuorin tytär Mirabel on ainoa, joka ei ole saanut mitään erityiskykyä. Elokuvassa ei kerrota syytä sille miksi Mirabel ei saanut lahjaa. Tässä postauksessa aionkin siis kertoa teorioita liittyen siihen asiaan.

Yksi suosituimmista teorioista on se, että Mirabel olisi itse aiheuttanut oman lahjattomuutensa. Ja millä perusteella? No minäpä kerron. Kun Madrigalin perheen lapsi tulee ikään, jossa lahja ansaitaan, hänelle järjestetään seremonia, jonka aikana perhe ja kyläläiset juhlivat uutta lahjaa. Encanton alussa nähdään Mirabelin serkun Antonion lahjaseremonia, jonka aikana pääsemme näkemään osan Mirabelin seremoniasta. Kaikki Madrigalien lasten lahjaseremoniat menevät samalla tavalla. Abuela seisoo portaiden yläpäässä pitelemässä kynttilää. Lapsi kävelee kunniakujaa pitkin Abuelan luokse, koskettaa kynttilää ja menee sen jälkeen avaamaan uuden huoneensa oven. Mirabelin seremonia meni samalla tavalla. Hänellä oli kunniakuja, jota pitkin hän käveli Abuelan luokse, MUTTA kosketettuaan kynttilää Mirabel pyyhki kätensä vaatteisiinsa ja vasta sen jälkeen hän yritti avata oveaan, joka katosi. Eli pyyhkimällä käsiään Mirabel olisi pyyhkinyt lahjansa pois. Antonio ei pyyhkinyt käsiään, ja hän sai kyvyn puhua eläimille. Jos Mirabel ei olisi pyyhkinyt käsiään, niin olisiko hän saanut lahjan? Ehkä. Ehkä ei. Encanton ohjaaja Jared Bush on kumonnut tämän teorian, enkä minä usko siihen muutenkaan, sillä se vaikuttaa aika oudolta. Ei Mirabel voinut vain pyyhkiä taikaansa pois.

Toisaalta, jos Mirabel pyyhki taian, niin ehkä hän pyyhki sen itseensä, mikä tekisi Mirabelista ihmeen. Erään teorian mukaan Madrigalien talo Casita olisi Abuelan edesmenneen aviomiehen Pedron sielu. Kohtauksessa, jossa Mirabel ja Abuela ovat joella, jolla Pedro kuoli, Abuela sanoi pyytäneensä Pedrolta apua ja uskoi tämän lähettäneen Mirabelin hänelle. Olen kuullut teoriasta, jonka mukaan Mirabelin lahjattomuudella olisi yhteys Abuelan tekoihin. Abuela asettaa perheelleen liian kovia paineita heidän lahjojensa vuoksi, joten syy siihen, miksi Mirabel ei saanut lahjaa oli, se että hänet lähetettiin kokeeksi Abuelalle. Kynttilä jätti Mirabelin ilman lahjaa, jotta saataisiin selville osaisiko Abuela arvostaa perheenjäseniään omina itsenään eikä lahjojen perusteella. 

Toinen teoria liittyen Abuelan tekoihin ja Mirabelin lahjattomuuteen on se, että Mirabel oltaisiin lähetetty rangaistukseksi Abuelalle. Mainitsin postauksessa aiemmin teoriasta, jonka mukaan Casita olisi Abuelo Pedron sielu. Abuela pakottaa perheenjäseniään kantamaan liian isoja taakkoja ja vaatii heiltä ihan liikaa. Teorian mukaan Pedro olisi ollut niin pettynyt vaimonsa tekoihin, että päätti jättää Mirabelin ilman lahjaa. Abuela on elokuvan aikana erittäin ankara kaikille (varsinkin Mirabelille ja Brunolle), joten tämä teoria voisi pitää paikkansa.

Yhden teorian mukaan Abuela olisi valinnut kaikkien Madrigalien lahjat, joten hän olisi myös päättänyt, että Mirabel ei saisi lahjaa. Minun on hieman hankalaa uskoa tähän teoriaan, sillä jos Abuela olisi päättänyt jättää Mirabelin ilman lahjaa, niin olisiko hän ollut järkyttynyt nähdessään Mirabelin oven katoavan? Entä olisivatko Madrigalit olleet huolestuneita ennen Antonion lahjaseremoniaa ja pelänneet, että hän jäisi ilman lahjaa. Jos tämä teoria pitäisi paikkansa, niin Mirabel ei olisi saanut huonoa kohtelua Abuelalta, kenelläkään ei olisi ollut paineita eikä Brunon lahjaa oltaisi nähty negatiivisena. Silloin, kun Mirabel ja Abuela riitelivät, niin Mirabel sanoi Brunon lähteneen siksi, että Abuela näki hänessä vain huonot puolet. Tätäkään ei varmaan olisi tapahtunut, jos Abuela olisi valinnut kaikkien lahjat. Uskon tähän teoriaan osittain, mutta en usko, että Abuela olisi valinnut kaikki lahjat. Minä uskon, että Casita olisi itse päättänyt mitkä lahjat Madrigalit oikein saavat.

Seuraava teoria, joka liittyy myös Abuelaan on se, että Mirabelista olisi tarkoitus tulla Abuelan seuraaja. Mirabelin lisäksi myöskään Abuelalla ole lahjaa, minkä lisäksi Mirabel ja Abuela ovat ainoat, jotka pystyvät kommunikoimaan Casitan kanssa. Kaikki (tai ainakin suurin osa) Encanton nähneistä on varmaan ihmetellyt miksi Abuelalla on ovi, mutta Mirabelilla ei ole. Syy siihen on se, että sitten kun Abuela kuolee, niin hänen huoneestaan tulee Mirabelin huone. Sen vuoksi Mirabel ei saanut lahjaa eikä lahjaan liittyvää huonetta. Casita tietää, että Madrigalit eivät ole kuolemattomia, joten sen piti valita joku, joka jatkaisi Abuelan tehtävää perheen ja yhteisön johtajana. Talo hajosi lopullisesti Mirabelin ja Abuelan riitelyn jälkeen, minkä lisäksi Mirabel johti uuden talon rakennustöitä. Minä uskon, että Mirabel on seuraava Abuela, sillä tähän teoriaan on eniten viittauksia elokuvassa.

Tai ehkä Mirabelin ei ollut koskaan tarkoitus saada lahjaa. Bruno näki ennen katoamistaan näyn, jossa Mirabel seisoo Casitan edessä. Näyssä oli kaksi kuvaa, joista toisessa talo on täynnä halkeamia ja toisessa se on vahingoittumaton. Mirabelin kohtalona olisi ollut joko pelastaa ihme, tai tuhota se. Bruno sanoi elokuvan loppupuolella, että perheen kohtalo olisi kiinni Mirabelista. Brunon toisessa näyssä Mirabel halaa siskoaan Isabelaa, minkä seurauksena kynttilän liekki alkoi voimistua. Isabelan lisäksi Mirabelilla oli huonot välit myös Abuelan kanssa. Pelastaakseen ihmeen Mirabelin täytyi siis korjata välinsä Isabelan ja Abuelan kanssa. Minä luulen, että Mirabelin kohtalona oli tuhota vanha talo ja rakentaa tilalle uusi ja parempi. 

Palataanpa vielä siihen teoriaan, jonka mukaan Mirabel olisi ihme. Isabelalla ja Luisalla oli kovat paineet lahjojensa vuoksi ja Mirabel kuunteli, kun he kertoivat paineistaan. Elokuvan lopussa, kun Casita oli rakennettu uudestaan, niin Mirabel oli se, joka laittoi viimeisen ovinupin etuoveen. Taikuus palautui taloon tämän seurauksena. Antonio sanoi, että ovinuppi oli tehty Mirabelille, joten jos joku muu kuin Mirabel olisi laittanut ovinupin etuoveen, niin Casita olisi jäänyt tavalliseksi taloksi. Näiden asioiden lisäksi Mirabel auttoi Abuelaa ymmärtämään, että oikea ihme on heidän perheensä, eikä mikään lahjoista. Mirabelin oikea lahja on siis pitää heidän perheensä yhdessä.

Viimeisen teorian mukaan Mirabel olisi saanut lahjan tai sitten hänellä oli sellainen jo ennen seremoniaansa. Silloin, kun Mirabelin ovi katosi hänen lahjaseremoniansa aikana, niin ehkä ovi vaihtoikin paikkaa eikä kadonnut. Tämä tarkoittaisi siis sitä, että Casitan etuovi olisi Mirabelin ovi. Sen vuoksi Mirabel ei saanut omaa ovea seremoniassaan. Kun Casita rakennettiin uudelleen ja Mirabel oli laittanut viimeisen ovinupin omalle paikalleen, niin etuoveen ilmestyi kuva koko perheestä. Mirabel on kuvassa keskellä, joten periaatteessa koko Casita on Mirabelin huone, mutta onko hänellä omaa ovea ja huonetta uuden talon sisäpuolella. Sitä elokuvassa ei kerrottu. 

Siinä oli joitakin teorioita siitä, miksi Mirabel ei saanut lahjaa. Kertokaa kommenteissa mihin teoriaan uskotte itse. Jos Encantoon liittyvät faniteoriat kiinnostavat, niin Jennysvoices on tehnyt videon sellaisista. Voitte katsoa videon joko tämän kappaleen alapuolelta tai youtubesta.Jos tiedät jonkun Encanto teorian, jota ei mainittu tekstissä tai videossa, niin voit kertoa sen kommenteissa.

Sitten vielä viimeinen kysymys. Haluaisitko, että Encanto saisi jatko-osan? Minua kiinnostaisi nähdä toinen Encanto elokuva, mutta uskon, että Encanto toimisi paremmin tv-sarjana, sillä sarjan aikana hahmoihin ehtisi syventyä paremmin. Esim. Camilo ja Dolores jäivät tosi etäisiksi hahmoiksi ja haluaisin tietää heistä enemmän. Elokuvassa näytettiin kunnolla vain Isabelan, Brunon ja Antonion huoneet, ja minua kiinnostaisi nähdä miltä muiden Madrigalien huoneet näyttävät.

maanantai 16. toukokuuta 2022

Nostalgia (Räyhä Ralf)


Olen kertonut elokuvan juonen sinisellä tekstillä, mutta en tule paljastamaan loppuratkaisua. Jos siis et halua tietää juonta, skippaa sininen teksti.

Räyhä Ralf on Fixari Felix junior nimisen videopelin pahis. Ralf on kyllästynyt pahiksen rooliin ja haluaisi olla sankari. Eräänä päivänä Ralf lähtee omasta pelistään uuteen Sankariduuni peliin, jossa hän aiheuttaa sekasorron. Sen seurauksena Ralf päätyy karkkiautopeli Sokerihuumaan, jossa hän tapaa autokilpailijan urasta haaveilevan Nelli Karamellin. Ralf ja Nelli tekevät sopimuksen. Ralf auttaa Nelliä tulemaan huippukuskiksi ja Nelli auttaa Ralfia saamaan mitallin.


Elokuva julkaistiin Amerikassa 2.11.2012 ja Suomessa 15.2.2013. Se sai vuonna 2018 jatko-osan nimeltä Räyhä Ralf valloittaa internetin.

Yksi positiivinen asia elokuvassa on sen animointi. Pidän erityisen paljon siitä millä tyylillä sokerihuuma on animoitu. Pidän myös elokuvan juonesta. Elokuvan loppupuolella tapahtuu yksi yllättävä juonenkäänne, liittyen elokuvan pahikseen, jonka henkilöllisyys selviää yllätyksenä. Tästä asiasta tulee yksi miinuspiste. Pahiksesta siis. 

Vaikka suurin osa hahmoista onkin onnistuneita, niin eräät hahmot onnistuvat käymään hermoilleni. Tällaisiin hahmoihin kuuluvat ainakin Sokerihuuman hahmot, jotka kiusaavat Nelliä tämän häiriöiden takia. Fixari Felix junior pelin kattohuoneiston Kivalan asukkaat ovat myös ärsyttäviä. Erityisesti yksi heistä.

Sitten vielä plussat ja miinukset

+Juoni 
+Animointi
+Onnistuneet hahmot
+Yllättävä juonenkäänne

-Kivalan asukkaat
-Yllätyspahis
-Sokerihuuman asukkaat

Räyhä Ralf saa 6 pistettä.

maanantai 9. toukokuuta 2022

Elsan lauluäänet

 Kerroin maaliskuun viimeisessä postauksessa, että blogiin olisi tulossa vähän erilainen top-lista, joten tässä se nyt on. Katson youtubesta useasti Disney-aiheisia ranking-videoita, joissa ihmiset asettavat tietyn hahmon erikielisiä lauluääniä paremmuusjärjestykseen. Siitä inspiroituneena (ja Euroviisuviikon kunniaksi) päätin tehdä oman ranking-listan. Tällä kertaa hahmoksi on valikoitunut Frozen-elokuvien Elsa ja hänen erikieliset lauluäänensä. Olen laittanut jokaiseen kohtaan videon laulusta, jossa ääninäyttelijä tekee minun mielestäni onnistuneimman laulusuorituksen. Nyt päästänkin teidät lukemaan listaani.
10. Taiwanin mandariinikiina (Frozen 2) - Cái YôngchunElsan Taiwanilainen ääninäyttelijä elokuvassa Frozen 2 pääsi tässä listauksessa kymmenennelle sijalle. Hän on viimeisellä sijalla siitä syystä, että hän kuulostaa liian vanhalta, minkä lisäksi jokin tässä äänessä ei vain toimi. Pitäähän minun listata myös hyviä puolia. Onhan tämä versio kuitenkin päässyt listalle. Cái Yôngchunilla on kaunis lauluääni, jossa on mukana myös tunnetta. Hänen äänessään on myös voimaa ja eläytyminen ei ole hävinnyt mihinkään.


9. Kazakki - Ainur BermuhambetovaTässä versiossa Elsan ääninäyttelijä osaa laulaa hyvin, vaikka voimallisuutta on vähän liikaa. Siitä huolimatta Ainurin ääni sopii Elsalle. Hän eläytyy rooliinsa hienosti, mutta jokin tässä versiossa ei vain toimi.


8. Englanti - Idina MenzelListalleni on päässyt myös Elsan originaali ääni. Idinan äänessä on monta puolta. Hänen suorituksensa toimii, mutta ääni ei sovi ihan kaikenlaisiin lauluihin. Siksi laitoinkin tähän kohtaan videon Olaf's frozen adventure lyhytelokuvassa kuullusta when we're together laulusta. Heikkouksista huolimatta Idina ansaitsee paikan tässä listassa, sillä Elsaa ei olisi olemassa ilman häntä.


7. Tagalog - Owen CalingTälle listalle on päässyt jonkin verran eksoottisia kieliä. Yksi näistä eksoottisista kielistä on tagalog. Tässä versiossa Elsalla on kaunis ja voimallinen ääni. Tagalogin kielisessä versiossa Elsan ääninäyttelijä eläytyy, minkä lisäksi tämä ääni sopii kyseiselle hahmolle. Mitä heikkouksiin tulee niin ääninäyttelijä laulaa vähän liian nopeasti ja epävireisesti.


6. Kroatia - Nataša MircovićNataša Mircovićilla on voimallinen ääni, minkä lisäksi hän eläytyy ja tuo Elsan luonteen esille äänensä avulla. Nataša osaa laulaa hyvin ja hänen äänensä sopii Elsalle.


5. Tšekki - Monika AbsolonováKun kuulin Elsan tsekkiläisen äänen ensimmäisen kerran, niin en pitänyt siitä. Nyt, kun olen kuunnellut tätä ääntä useamman kerran, niin se sopii Elsalle. Ei täydellisesti, mutta sopii kuitenkin. Monika laulaa ja eläytyy hyvin, minkä lisäksi hänellä kaunis ja voimallinen ääni. Huonoista puolista vielä sen verran, että hän kuulostaa vähän liian vanhalta Elsan ääneksi.


4. Serbia - Jelena GavrilovicMyös Elsan serbiankielisellä ääninäyttelijällä kaunis ja voimallinen ääni. Lisäksi hän eläytyy rooliinsa kunnolla ja osaa laulaa hyvin. Hyvistä puolista huolimatta tästä äänestä puuttuu sitä jotain. Valitsin tähän kohtaan videon ring in the season reprisestä, sillä vaikka Jelenalla onkin vahva ääni, niin hän tekee onnistuneimman suorituksen tässä laulussa.


3. Ruotsi - Annika HerlitzMinulle on käynyt Annikan kohdalla ihan sama juttu, kuin Monikan kanssa. Aluksi en pitänyt hänen äänestään, mutta myöhemmin olen alkanut pitämään siitä. Elsan ruotsinkielinen ääni on vahva ja ääninäyttelijä eläytyy rooliinsa hyvin. Siitä huolimatta tästä äänestä puuttuu sitä jotain.


2. Pohjoissaame - Marianne PenthaToiselle sijalle on päässyt Elsan äidinkieli. Pidän Elsan saamenkielisestä äänestä, mutta en siltikään olisi uskonut, että se pääsee tässä listassa näin korkealle. Olin aiemmin sitä mieltä, ettei tässä äänessä ole lainkaan voimallisuutta, mutta kuunneltuani Frozen 2 elokuvan laulujen saamenkielisiä versioita useammin, olen muuttanut mieltäni siitä asiasta. Tämä ääni on todellakin sopiva Elsalle. Huonoja puolia ei ole paljon, mutta kuten Jelenan ja Annikan kohdalla, myös Mariannen äänestä puuttuu sitä jotain. Jos ette muuten ole kuulleet Marianne Penthan ja Elsan norjankielisen ääninäyttelijän Lisa Stokken duettoversiota into the unknown kappaleesta, niin suosittelen kuuntelemaan sen.


1. Suomi - Katja SirkiäKatja Sirkiä ei ole vain Elsan ääninäyttelijä. Hän on Elsa. Olen sanonut tämän varmaan aika monta kertaa, mutta pidän siitä, että ääninäyttelijät valitaan hahmojen luonteiden perusteella. Se on onnistunut tässä roolissa. Minulle Katja on ollut (ja tulee aina olemaan) ainoa ja oikea Elsa. Hän osaa tuoda Elsan luonteen esille äänensä avulla, minkä lisäksi hänen suorituksessaan on myös tunnetta mukana. Elsan suomenkielinen ääni on erittäin vahva, joten siksi valitsin videon Frozen 2 elokuvan Saavu jo laulusta, joka on suosikkikappaleeni kyseisessä elokuvassa. Katjan ääni voimistuu loppua kohti mentäessä, minkä lisäksi hänen ja Idunaa ääninäyttelevän Suvi Teräsniskan äänet sopivat yhteen duetto-osuudessa.


Siinä oli siis minun top-lista Elsan erikielisistä lauluäänistä. Kertokaa kommenteissa millaisia teidän listanne olisivat. Kertokaa myös mistä hahmosta haluaisitte minun tekevän samanlaisen listauksen. Sitten vielä viimeiset kysymykset. Aiotteko katsoa Euroviisut? Jos aiotte, niin minkä maan toivoisitte voittavan? 

torstai 5. toukokuuta 2022

Hahmoesittely: Tähkäpää


Tähkäpää (englanniksi Rapunzel) esiintyy elokuvissa Kaksin karkuteillä ja Räyhä Ralf valloittaa internetin, tv-sarjassa Sofia ensimmäinen, lyhytelokuvissa Hiuksia nostattavat häät ja Olipa kerran elokuvastudio, sekä Kaksin karkuteillä tv-sarjassa. Hän on Coronan kuningasparin tytär.

Silloin, kun Tähkäpään äiti oli raskaana, niin hän sairastui vakavasti. Hänet onnistuttiin kuitenkin parantamaan auringonpisarasta syntyneestä taikakukasta ja Tähkäpää syntyi pian tämän jälkeen. Tähkäpään syntymän kunniaksi kuningas ja kuningatar päästivät taivaalle lentäviä lyhtyjä. Myöhemmin Gothel (joka olisi halunnut pitää taikakukan taian itsellään) huomasi kukan taian siirtyneen Tähkäpään hiuksiin, joten hän otti vauvan mukaansa ja lukitsi tämän syrjäisellä paikalla sijaitsevaan torniin. Tähkäpää kasvaa tornissa haaveillen ulkomaailmasta, mutta Gothel oli opettanut häntä pelkäämään sitä. Tähkäpään 18:sta syntymäpäivän lähestyessä torniin murtautuu Flynn Rider, jonka avulla Tähkäpää pakenee tornista. Gothel saa tietää Tähkäpään karkaamisesta ja löytää tämän myöhemmin nuotiolta. Tähkäpää kertoo Gothelille kaikesta kokemastaan ja siitä, että hänellä saattaa olla tunteita Flynniä kohtaan. Gothel varoittaa Tähkäpäätä siitä, että Flynn Rider (joka oli kertonut oikean nimensä olevan Eugene Fitzherbert) olevan vain tämän laukussa olleen tiaran perässä ja pyytää Tähkäpäätä antamaan sen miehelle. Tähkäpään syntymäpäivän iltana hän ja Eugene matkaavat veneellä järvelle katsomaan lyhtyjä. Myöhemmin Eugenen rikoskumppanit saapuvat järven rannalle ja Tähkäpää lähtee Gothelin kanssa takaisin torniin luultuaan Eugenen huijanneen häntä. Tornissa Tähkäpää tajuaa tajuaa olevansa Coronan kadonnut prinsessa ja menee kertomaan tästä Gothelille, joka sitoo ja kahlitsee hänet. Myöhemmin Gothel puukottaa torniin saapunutta Eugenea, joka oli tullut pelastamaan Tähkäpäätä. Tähkäpää lupaa olla ikuisesti Gothelin vanki, jos saa parantaa Eugenen, joka leikkaa Tähkäpään hiukset. Leikkauksen seurauksena hiukset menettävät taikavoimansa ja muuttuvat ruskeiksi. Gothelin kuoltua Tähkäpää on vapaa palaamaan takaisin oikeiden vanhempiensa luokse.

Lyhytelokuva Hiuksia nostattavat häät kertoo Tähkäpään ja Eugene Fitzherbertin häistä. Kaksin karkuteillä sarjan tapahtumat sijoittuvat aikaan ennen lyhytelokuvan tapahtumia. 

Lyhytelokuvassa Olipa kerran elokuvastudio Disney-hahmot ottavat ryhmäkuvan Disney-yhtiön satavuotisjuhlan kunniaksi. Hahmojen kokoontuessa studion aulaan Tähkäpää lyö Heluna Ammun hypnotisoinutta Kaa-käärmettä paistinpannulla.

Tähkäpää kuuluu lempihahmoihini, mutta hän on mielestäni myös jonkin verran ärsyttävä. Paras kohta, jossa Tähkäpää esiintyy on se, kun hän parantaa Eugenen haavat nuotiolla.

Englanninkielinen ääninäyttelijä: Delaney Rose Stein (lapsena, elokuva)   Ivy George (lapsena, tv-sarja)   Mandy Moore (aikuisena)
Suomenkielinen ääninäyttelijä: Seera Alexander (lapsena)   Maria Ylipää (aikuisena)
Näyttelijä: Elisha Ainsley 

Kerroin maaliskuussa, että suunnitelmiini kuuluu vähän erilainen top-lista. Se olisi siis tulossa seuraavaksi. Ja millainen se lista on? Se selviää siinä postauksessa.


maanantai 2. toukokuuta 2022

Sivuhahmoesittely: Suurherttua, kuningas ja prinssi

Tervetuloa lukemaan toista sivuhahmoesittely-tekstiä. Tähän postaukseen päässeet hahmot esiintyvät elokuvassa Tuhkimo.


Suurherttua

Suurherttua asuu kuninkaan linnassa. Elokuvan alussa suurherttua kuunteli, kun kuningas kertoi haluavansa lapsenlapsia. Kuningas ja suurherttua päättävät järjestää tanssiaiset, joihin on kutsuttu kaikki naimaikäiset naiset. Myöhemmin, kun prinssi tapasi tanssiaisissa salaperäisen tytön, suurherttuan tehtävä oli varmistaa, ettei heitä häirittäisi. Myöhemmin hän kävi sovittamassa tytön pudottamaa lasikenkää kaikkien nuorten naisten jalkoihin. Suurherttua esiintyy myös elokuvan jatko-osissa. Live action versiossa hän on elokuvan pahis.
Englanninkielinen ääninäyttelijä: Luis van Rooten (1950)     Rob Paulsen (2001-nykyään)
Suomenkielinen ääninäyttelijä: Reino Bäckman (1967)    Veikko Honkanen (1992-2002)   Jarmo Koski (2007)    Eero Saarinen (2015)
Näyttelijä: Stellan Skarsgård


Kuningas

Kuningas on Tuhkimon prinssin isä. Eräänä päivänä kuningas päättää järjestää pojalleen tanssiaiset, johon on kutsuttu kaikki naimaikäiset naiset, sillä kuningas tahtoisi lapsenlapsia. Myöhemmin, kun tanssiaisissa prinssin kanssa ollut salaperäinen tyttö oli pudottanut toisen lasikenkänsä, kuningas määräsi suurherttuan sovittamaan kenkää kaikkien nuorten naisten jalkoihin. Elokuvan lopussa, kun Tuhkimo ja prinssi olivat menossa naimisiin, kuningas laittoi Tuhkimon jalkaan lasikengän, jonka tämä oli pudottanut. Kuningas esiintyy myös jatko-osissa sekä live actionissa, jonka lopussa hän menehtyy.
Englanninkielinen ääninäyttelijä: Luis van Rooten (1950)   Andre Stojka (jatko-osat)
Suomenkielinen ääninäyttelijä: Reino Bäckman (1967)   Matti Ranin (1992-2002)   Aarre Karén (2007)   Jukka Voutilainen (2015)
Näyttelijä: Derek Jacobi


Prinssi 

Ensimmäisen Tuhkimo elokuvan alussa prinssi oli ollut matkalla, joiden jälkeen hänen isänsä järjesti tanssiaiset, sillä halusi poikansa menevän naimisiin. Juhliin kutsuttiin kaikki naimaikäiset naiset. Tanssiaisten aikana prinssiä ei kiinnostanut kukaan vierasta, kunnes hän huomasi salaperäisen tytön. Prinssi ja tyttö (joka oli Tuhkimo) viettivät tanssiaiset yhdessä, mutta keskiyön aikaan tyttö pakeni pudottaen toisen lasikenkänsä. Prinssi ja Tuhkimo menivät naimisiin elokuvan lopussa. Prinssi esiintyy myös jatko-osissa, joista jälkimmäisessä Lady Tremainen oli muuttanut aikaa, niin, että prinssi luuli tanssineensa Tremainen tyttären Anastasian kanssa. Live actionissa prinssi (josta käytetään kyseisessä elokuvassa nimeä Kit) ja Tuhkimo tapaavat metsän lähellä ennen tanssiaisia.
Englanninkielinen ääninäyttelijä: William Phipps (1950, puhe)    Mike Douglas (1950, laulu)   Christopher Daniel Barnes (2001-nykyään)
Suomenkielinen ääninäyttelijä: Reino Bäckman (1967)    Timo Ojala (1992-2007)   Mikko Leppilampi (2015)
Näyttelijä: Richard Madden