lauantai 31. elokuuta 2024

Parhaat luontolaulut

Tänään vietetään Suomen luonnon päivää. Lupasin julkaisevani tänään uuden top-listan, joten tässä se nyt on. Tässä listassa aiheena ovat luontolaulut. Eli sellaiset laulut, joissa luonto on jollakin tavalla esillä. Sen enempää selittelemättä päästän teidät lukemaan listaani.


Teksti saattaa sisältää juonipaljastuksia




10. Bear necessities/Karhun elämää

Karhun elämää on sellainen laulu, että se tavallaan kertoo luonnosta ja tavallaan ei. Syy siihen on se, että vaikka Baloo kertookin laulun aikana esim. siitä, mitä luonnosta voi saada, niin silti hän laulaa lähinnä itsestään. Siksi tämä laulu on tässä listassa viimeisellä sijalla. Pidän kappaleen rytmistä ja letkeästä meiningistä.


9. In summer/On kesä

Lumiukko Olaf haaveilee kesästä ja kertoo haaveestaan Annalle, Kristoffille ja Svenille. Tässäkin laulussa on letkeä meininki, ja sen lisäksi pidän myös laulun tunnelmasta. Miinuksia tulee siitä, että Olaf laulaa lähinnä itsestään. Myös hänen haaveensa kääntöpuoli tuo yhden miinuspisteen tälle laululle. Yksi hyvä puoli tässä laulussa on sen aikana vallitseva kesäinen tunnelma.


8. Let's sing a gay little spring song/Kevätlaulu

Ennen kun kukaan ehtii kommentoida mitään homojuttuja, niin tehdään selväksi yksi asia: Gay tarkoittaa iloista. Tosin sitä sanaa ei taideta ainakaan enää nykyaikana käyttää siinä merkityksessä. Mutta siis, nyt puhutaan itse laulusta. Keväinen tunnelma korostuu kappaleessa, ja linnut osaavat tuoda sen hienosti esille. Ilo kevään saapumisesta tulee esille, mutta sitä varjostaa se tieto, että tämä laulu tapahtuu kirjaimellisesti lähes heti Bambin äidin kuoleman jälkeen.


7. Just around the riverbend/Virta minne veneen vie

Pocahontas huomaa, että joki ei ole ollenkaan vakaa toisin kuin hänen isänsä Powhatan oli väittänyt hetkeä aiemmin. Pocahontas purjehtii veneellään jokea pitkin ja katselee joella olevia eläimiä, sekä reittinsä varrella olevia maisemia. Tämäkään laulu ei suoraan sanottuna kerro luonnosta, sillä Pocahontas laulaa lähinnä itsestään ja omasta elämästään. Lisäksi laulu on tavallaan myös opettavainen ja syvällinen.


6. Touch the sky/Taivaankaari

Silloin kun Merida ei ole prinsessakoulutuksessa, hän ratsastaa metsässä ja ampuu nuolia. Pidän kappaleen luonnonläheisyydestä, sekä sen aikana nähtävistä hienoista maisemista. Lisäksi laulun aikana päästään näkemään miten hyvin Merida viihtyy luonnon keskellä. Tosin metsä nähdään laulun aikana lähinnä vain vilaukselta, joten siitä tulee yksi miinuspiste.


5. Little april shower/Sadepisarat

Tämä kappale kuullaan elokuvassa Bambi. Vaikka sateesta lauletaankin lähinnä positiiviseen sävyyn, niin siitä huolimatta laulu on tunnelmaltaan synkkä. Erityisesti ukkosmyrsky tuo oman osuutensa synkkyydestä tähän lauluun. Sitä ei tosin kestä kauaa, mutta kuitenkin. Pidän tässä kappaleessa eniten sävellyksestä ja toteutuksesta. 


4. Steady as the beating drum/Tahtiin rummun perinteen

Meinasin aluksi laittaa tämän laulun ensimmäiselle sijalle, mutta sitten tajusin, etten voi tehdä sitä, sillä se paikka kuuluu eräälle toiselle laululle. Tässä laulussa intiaanien yhteys luontoon tulee esille, kun he kertovat käyttävänsä luonnon antimia elantonaan. Pidän myös hienoista maisemista, mitä kappaleen aikana nähdään. 


3. Under the sea/Aalloissa siis

Ariel haaveilee elämästä merenpinnan yläpuolella, joten Sebastian yrittää saada Arielin vakuutetuksi siitä, että elämä pinnan alla olisi paljon parempaa. Sebastian laulaa meren hienoudesta, ja lauluun liittyy mukaan myös muita mereneläviä. Pidän tässä laulussa sen toteutuksesta, sekä siitä, että laulun aikana nähdään vähän erilaista luontoa (jos niin voi sanoa).


2. What else can I do?/Näin uutta mä teen

En ole varma voiko tätä laulua laskea luontolauluksi, mutta toisaalta ehkä voikin. Otin tämän laulun tähän lähinnä Isabelan kasvitaikojen vuoksi. Tosin tässä on selkeä kasviteema, joten siltäkin osalta tämä laulu oli sopiva valinta tälle listalle. Isabela on kasvattanut yllättäen kaktuksen riideltyään siskonsa Mirabelin kanssa. Tämän jälkeen Isa alkaa miettiä mihin muuhun voisi pystyä, ja alkaa kasvattaa entistäkin eksoottisempia kasveja. Laulun aikana mainitaan mm. flord de mayo (toukokuun kukka), jacaranda, kihokki, sekä tabebuia (soihtupuu). Pidän tässä laulussa siitä, että siinä nähdään paljon erilaisia kasveja, sekä siitä, että Isabela oppii sen aikana uusia asioita lahjastaan. 


1. Colours of the wind/Tuulen värit

Olin jo listan suunnittelun alkuvaiheessa varma siitä, että ykköspaikka kuuluu ehdottomasti tälle laululle. Pocahontas opettaa John Smithille luonnon kunnioittamista, sekä sen, miksi luonto on tärkeä osa elämää. Pidän tässä laulussa eniten siitä, miten Pocahontas ja John Smith lähentyvät sen aikana. Aiemmin en pitänyt kappaleen suomenkielisestä versiosta, sillä Pocahontas kuulostaa siinä liian vanhalta. Nykyään pidän tästä laulusta enemmän suomeksi kuin englanniksi, sillä minun mielestäni Pocahontasille sopii vanha ääni. Tai no... vanha ja vanha. Arja Koriseva (joka on mukana huomenna alkavalla Tanssii tähtien kanssa -kaudella) oli kuitenkin vasta kolmekymppinen silloin, kun Pocahontas ilmestyi. Ehkä aikuismainen ääni olisi sopiva sanavalinta tässä tilanteessa. Mutta siis, Tuulen värit on ehdottomasti paras Disneyn luontolauluista, mihin on osittaisena syynä myös kappaleen syvällisyys.


Siinä oli siis luontoaiheisia Disney-lauluja. Kertokaa kommenteissa, jos tiedätte lisää luonnosta kertovia Disney-lauluja. Niin, ja käykää toki myös lukemassa viimevuotinen top-listani Disney-elokuvien metsistä. Kun TTK tuli mainittua tuolla aikaisemmin, niin mainitsen vielä siitä, että Masked Singer alkaa tänään. 

keskiviikko 28. elokuuta 2024

Vesa Hämes on kuollut

Seuraavan postauksen oli tarkoitus ilmestyä vasta lauantaina, mutta päätin muuttaa suunnitelmiani, sillä halusin mainita täällä eräästä asiasta. Kuten otsikossa lukeekin, niin näyttelijä Vesa Hämes on kuollut 67-vuotiaana. Hämes kuoli maaliskuussa, mutta minä luin hänen kuolemastaan vasta viime viikolla, sillä siitä ei oltu uutisoitu missään. Sain siis tiedon wikipedian kautta. Kuten joku ehkä jo arvasikin, niin Vesa Hämes on ääninäytellyt Disney-elokuvissa. Hänen rooleihinsa kuuluvat Prinsessa ja sammakko -elokuvassa esiintyvä Lawrence, sekä Weseltonin herttua elokuvasta Frozen.

R. I. P Vesa Hämes (1956-2024)

tiistai 27. elokuuta 2024

Hahmoesittely: Pahatar


Pahatar (englanniksi Maleficent) esiintyy elokuvassa Prinsessa Ruusunen, live action -elokuvassa Maleficent, sekä sen jatko-osassa ja lyhytelokuvassa Olipa kerran elokuvastudio. Pahatar on Prinsessa Ruususen pääpahis.

Pahatar nähtiin ensimmäisen kerran Prinsessa Ruususen alussa Auroran ristiäisissä. Flora oli antanut vastasyntyneelle prinsessalle kauneuden lahjan ja Fauna laulun lahjan. Ilomielen antaessa Auroralle lahjaa, Pahatar ilmestyy paikalle ja ilmoittaa olevansa pettynyt siitä, ettei saanut kutsua ristiäisiin. Pahatar langettaa Auroran ylle kirouksen, jonka mukaan hän pistäisi sormensa värttinän piikkiin ja kuolisi ennen kun aurinko laskisi hänen 16. syntymäpäivänään. Pahattaren lähdettyä Ilomieli käytti oman lahjansa kirouksen lieventämiseen. Aurora ei kuolisi pistettyään sormensa värttinän piikkiin, vaan vaipuisi syvään uneen, mistä hän heräisi saatuaan todellisen rakkauden suudelman. Vuoden kuluvat, Auroran 16. syntymäpäivä on lähellä. Pahatar on piileskellyt Kielletyllä vuorella ja hänen kätyrinsä ovat etsineet Auroraa, joka oli viety piiloon Pahattaren kirouksen vuoksi. Pahattaren korppi Diablo saa selville, että haltijattaret ovat piilotelleet Auroraa eräässä metsämökissä. Myöhemmin, kun Flora, Fauna ja Ilomieli ovat vieneet Auroran takaisin linnaan, Pahatar hypnotisoi Auroran, ja saa tämän koskettamaan värttinän piikkiä, minkä seurauksena Aurora nukahtaa. Myöhemmin Pahatar kätyreineen palaa mökkiin, missä Auroraa oltiin piiloteltu. Prinssi Philip saapuu mökkiin, ja Pahatar vangitsee prinssin. Haltijattaret käyvät myöhemmin vapauttamassa Philipin, joka lähtee linnaan herättämään Auroraa. Pahatar tulee Philipin tielle ja muuttaa itsensä lohikäärmeeksi. Philip kuitenkin voittaa taistelun iskettyään Pahatarta Totuuden Miekalla, ja menee sen jälkeen suutelemaan Auroraa, minkä seurauksena Pahattaren kirous murtui.

Live actioneissa Pahattaren taustoihin syvennytään enemmän. Hän toimii elokuvissa enemmän hyviksenä kuin pahiksena. 

Pahatar on yksi parhaimmista ja onnistuneimmista Disney-pahiksista, vaikka hänellä ei olekaan omaa pahislaulua. Paras kohta, missä Pahatar esiintyy on se, missä hän muuttuu lohikäärmeeksi.

Englanninkielinen ääninäyttelijä: Eleanor Audley      Jimmy MacDonald (lohikäärmeenä)    Lucille La Verne (kuoleman huudot, arkistomateriaali)    Lois Nettleton (Mikin klubi)     Susanne Blakeslee (2002-nykyään)
Suomenkielinen ääninäyttelijä: Hannele Lauri
Näyttelijä: Angelina Jolie    Ella Purnell (teini-ikäisenä)    Isobelle Molloy (lapsena)

lauantai 24. elokuuta 2024

Nalle Puh ystävää etsimässä (arvostelu)


Nalle Puh viettää lähes kaiken aikansa ystävänsä Risto Reippaan kanssa. Kerran saapuu kuitenkin päivä, jolloin Puh ei löydä Ristoa mistään. Väärinkäsityksen takia Puh luulee, että Risto Reipas on joutunut vaaraan paikassa nimeltä Kallo. Puh, Ihaa, Nasu, Kani ja Tiikeri lähtevät yhdessä vaaralliselle matkalle pelastamaan Risto Reipasta.

Nalle Puh ystävää etsimässä julkaistiin suoraan videolla elokuun 5. päivä vuonna 1997. Muista Nalle Puh -elokuvista poiketen tämä ei perustu A. A. Milnen kirjoihin. Elokuva ei myöskään tapahdu kirjan sivuilla. Kertojakaan ei ole vuorovaikutuksessa hahmojen kanssa.

Tavallisesti Nalle Puh -elokuvat etenevät loppua kohti rauhallisissa merkeissä, mutta Nalle Puh ystävää etsimässä on poikkeustapaus. Alku ja loppu ovat rauhallisia, mutta suurimman osan elokuvan ajasta tapahtuu jotain jännittävää. Täysin jännä tämä elokuva ei kuitenkaan ole, sillä jännittäville asioille annetaan selitys, joka saa ne vähemmän jännittäviksi. 

Tässä elokuvassa nähdään kaikki Nalle Puh -elokuvissa esiintyvät hahmot Kengua, Ruuta ja Myyrää lukuunottamatta. Risto Reipas on tässä elokuvassa tärkeässä roolissa, vaikka häntä ei näytetä kuin vain muutamissa kohdissa. Riston Puhille kertoma opetus "olet rohkeampi kuin uskot, vahvempi kuin luulet ja älykkäämpi kuin tiedät" on tärkeässä osassa koko elokuvan ajan. Pöllö "auttaa" Puhia ja muita pääsemään alkuun Risto Reippaan etsimisessä, mutta ei häntä silti tee paljon mitään koko elokuvan aikana.

Käsikirjoituksen puolesta Nalle Puh ystävää etsimässä sopii sellaisille, jotka tykkäävät katsoa rauhallisia ja jännittäviä elokuvia. Jännittävyyttä lisää se, että suurin osa elokuvan tapahtumista tapahtuu illalla ja yöllä. Lisäksi hahmot viettävät aikansa lähinnä synkissä paikoissa etsiessään Risto Reipasta. Jännittävyyksien sekaan on onneksi saatu mahtumaan iloisia hetkiä ja opettavaisuudella on myös osuutensa elokuvan jännittävyyden vähentämisessä. 

Nalle Puh ystävää etsimässä -elokuvassa tapahtuu paljon enemmän jännittäviä asioita, kuin muissa Nalle Puh -elokuvissa. Iloiset hetket tuovat kuitenkin kevennystä jännittävään tunnelmaan. Musiikki on yhtä hyvää kuin kaikissa muissa Nalle Puh -elokuvissa, ja tarina pitää katsojan otteessaan loppuun asti. Jos pidät jännityksestä, mutta kauhuelokuvat tuntuvat liian rankoilta katsottaviksi, niin tämä elokuva sopii sinun katsottavaksesi. 

Viikon päästä ilmestyy uusi top-lista, mutta sitä ennen tulee ainakin yksi postaus. En tiedä vielä mikä se on, mutta jotain on tulossa. Olen miettinyt, että voisin jo alkaa tekemään seuraavaa osaa Klassikko ja live action -sarjaan, mutta sitä ei kuitenkaan tulla näkemään vielä elokuun aikana.

Kertokaa kommenteissa omia ajatuksianne elokuvasta Nalle Puh ystävää etsimässä. 

tiistai 20. elokuuta 2024

Hahmoesittely: Aladdin


Aladdin esiintyy elokuvassa Aladdin, sen kahdessa jatko-osassa, Aladdin-sarjassa, live actionissa, sekä lyhytelokuvassa Olipa kerran elokuvastudio. Hän on köyhä katurotta, joka elättää itsensä ja apinaystävänsä Abun varastamisella.

Ensimmäisen Aladdin-elokuvan alussa Jafar saa tietää Aladdinin olevan se hiomaton timantti, joka voi astua Ihmeiden onkaloon. Pian tämän jälkeen nähdään, kun Aladdin ja Abu pakenevat vartijoita Agrabahissa. Myöhemmin Aladdin antaa osan varastamastaan leivästä nälkäisille orpolapsille. Lisäksi hän puolustaa lapsia prinssi Ahmedille. Seuraavana päivänä Aladdin kohtaa tytön, joka antaa omenan nuorelle pojalle. Tyttö kieltäytyy maksamasta omenaa, minkä vuoksi hänet meinataan laittaa rautoihin. Aladdin tulee auttamaan, ja sanoo, että tyttö on hänen sekopäinen siskonsa. Aladdin ja tyttö pakenevat Aladdinin kotiin, missä tyttö kertoo pakenevansa järjestettyä avioliittoa. Myöhemmin sulttaanin vartija Razoul tulee pidättämään Aladdinin, ja tyttö paljastaa olevansa prinsessa Jasmine. Jasmine pyytää, että Aladdin pääsisi vapaaksi, mutta Razoul sanoo pidättäneensä Aladdinin Jafarin käskystä. Vankilassa Aladdin ja Abu tapaavat vanhan miehen (joka on oikeasti valepukuun pukeutunut Jafar), joka kertoo heille Ihmeiden onkalosta ja siellä olevasta taikalampusta. Aladdin epäröi hetken aikaa, mutta suostuu lopulta menemään Ihmeiden onkaloon. Onkalon sisäänkäynnillä vartijat sanovat Aladdinille, ettei tämä saa koskea siellä mihinkään muuhun kuin lamppuun. Aladdin ja Abu löytävät onkalosta taikamaton, jonka kyydissä he lentävät lampun luokse. Aladdinin ottaessa lamppua Abu koskee muihin luolassa oleviin aarteisiin, mikä saa onkalon hajoamaan. Aladdin ja Abu yrittävät paeta Taikamaton kyydissä, mutta se jää jumiin. Aladdin ja Abu kohtaavat uloskäynnillä vanhan miehen, joka vaatii saada lampun itselleen ennen kun voi auttaa Aladdinia. Saatuaan lampun itselleen, vanha mies meinaa tappaa Aladdinin, mutta Abu puraisee tätä. Aladdin, Abu ja Taikamatto joutuvat syvemmälle Ihmeiden onkaloon. Siellä Abu paljastaa varastaneensa lampun takaisin. Aladdin hieroo lamppua, jonka sisältä paljastuu Henki. Henki kertoo voivansa toteuttaa kolme toivomusta, mutta hän ei voi tappaa ketään, herättää kuolleita, tai saada ketään rakastumaan kehenkään. Aladdin huijaa Henkeä auttamaan heidät ulos luolasta ilman toiveen toteutumista. Onkalon ulkopuolella Aladdin kysyy Hengeltä mitä tämä toivoisi itse. Henki kertoo toivovansa vapautta, ja Aladdin lupaa käyttää viimeisen toiveensa Hengen vapauttamiseen. Myöhemmin Aladdin toivoo olevansa prinssi, jotta voisi mennä naimisiin prinsessa Jasminen kanssa, sillä Agrabahin lain mukaan prinsessa voi mennä naimisiin vain prinssin kanssa. Henki tekee Aladdinista prinssi Alin ja järjestää hänelle saattueen palatsiin. Palatsissa Aladdin tapaa Jafarin ja Sulttaanin, jolta hän pyytää Jasminen kättä. Jasmine kuulee heidän keskustelunsa ja sanoo, ettei ole mikään voitettava palkinto. Yöllä Aladdin miettii miten pystyisi voittamaan Jasminen rakkauden. Henki neuvoo Aladdinia kertomaan totuuden, mutta Aladdin ei tee tätä. Aladdin lentää Taikamatolla palatsin parvekkeelle tapaamaan prinsessa Jasminea. Jasmine ei kuitenkaan halua nähdä "Alia". He riitaantuvat, ja Jasmine kertoo hyppäävänsä parvekkeelta. Aladdin pyytää anteeksi, ja sanoo, että Jasminen täytyisi saada päättää itse omasta elämästään. Aladdin hyppää parvekkeelle, ja näyttää Taikamaton Jasminelle. Aladdin tarjoaa Jasminelle ajelua Maton kyydissä, mihin Jasmine suostuu. He lentävät Kiinaan katsomaan ilotulituksia. Siellä Jasmine paljastaa tietävänsä, että Aladdin on se poika, jonka hän tapasi torilla. Aladdin sanoo Jasminelle olevansa oikeasti prinssi, ja hän sanoo pukeutuvansa välillä köyhäksi paetakseen palatsin paineita. Kaksikko lentää myöhemmin takaisin Agrabahiin, ja Aladdin vie Jasminen takaisin palatsiin, missä he suutelevat toisiaan hyvästiksi. Pian tämän jälkeen Jafar ja vartijat kahlitsevat Aladdinin, ja heittävät hänet mereen. Aladdin hieroo lamppua, ja käyttää toisen toiveensa siihen, että pääsisi vapaaksi. Tämän jälkeen Aladdin ja Henki lähtevät palatsiin paljastamaan Jafarin todellisen luonteen Sulttaanille ja Jasminelle. Sulttaani ei kuitenkaan vaikuta uskovan Aladdinia, joka tuhoaa käärmesauvan, jolla Jafar on kontrolloinut Sulttaania. Lisäksi Sulttaani tajuaa tyttärensä rakastavan "prinssi Alia". Aladdin kuitenkin epäilee, ettei ole valheidensa vuoksi Jasminen rakkauden arvoinen. Seuraavana päivänä Henki muistuttaa Aladdinia vapauttamisestaan, mutta Aladdin sanoo, ettei pysty käyttämään viimeistä toivettaan Hengen vapauttamiseen. Myöhemmin Aladdin on menossa kertomaan Jasminelle totuutta, mutta kohtaa Jafarin, joka huomaa lampun ja ottaa sen itselleen, jolloin Jafarista on tullut Hengen isäntä. Lisäksi Jafar paljastaa Jasminelle, että prinssi Ali on oikeasti köyhä katurotta Aladdin. Tämän jälkeen Jafar lähettää Aladdinin ja Abun erämaahan, mistä Matto käy hakemassa heidät. Samaan aikaan palatsissa Jafar on toivonut olevansa sulttaani, minkä jälkeen hän toivoi olevansa mahtava noita. Aladdin yrittää saada lampun pois Jafarilta, joka muuttuu käärmeeksi, ja yrittää tappaa Aladdinin. Aladdin sanoo Hengen olevan kaikkein voimakkain, joten Jafar toivoo muuttuvansa hengeksi. Toive toteutuu, ja Jafar muuttuu hengeksi. Aladdin oli huijannut Jafaria, sillä henkenä hänen on elettävä lampun sisällä. Henki vie lampun Ihmeiden onkaloon, minkä jälkeen Aladdin käyttää viimeisen toiveensa Hengen vapauttamiseen. Aladdin pyytää valheitaan anteeksi Jasminelta, joka antaa Aladdinille anteeksi. Lisäksi Sulttaani muuttaa Agrabahin lakia niin, että prinsessa saa päättää itse kenen kanssa menee naimisiin, ja Jasmine valitsee Aladdinin sulhasekseen. Elokuva loppuu siihen, kun Aladdin ja Jasmine lentävät taikamatolla.

Jafarin paluussa Aladdin tapaa Jafarin kätyrinä toimineen Jago-papukaijan, joka kertoo, että Jafar oli lumonnut hänet käärmesauvallaan. Aladdin ei kuitenkaan usko Jagoa. Pian tämän jälkeen Jago pelastaa Aladdinin Abis Malilta, ja Aladdin päättää osoittaa kiitollisuutensa Jagolle pyytämällä Sulttaania armahtamaan papukaijan. Myöhemmin Sulttaani tarjoaa Aladdinille suurvisiirin paikkaa, ja Aladdin yrittää kertoa heille Jagosta, jonka läsnäolosta Jasmine ja Sulttaani saavatkin pian tietää. Kaksikko luulee, että Aladdin oli piilotellut Jagoa tarkoituksella. Myöhemmin  lampustaan vapautunut Jafar kidnappaa Sulttaanin ja tainnuttaa Aladdin. Tultuaan tajuihinsa Aladdin huomaa olevansa pidätettynä vankityrmässä, sillä Jasmineksi naamioitunut Jafar oli huijannut Razoulia uskomaan, että Aladdin olisi murhannut Sulttaanin. Aladdin yrittää kertoa vartijoille oikeaa tilannetta, mutta he päättävät katkaista hänen kaulansa. Myöhemmin Henki käy vapauttamassa Aladdinin, joka saa kuulla Jasminelta, että Jago oli pelastanut heidät. Lisäksi Henki kertoo, että Jafarin voisi tuhota vain tuhoamalla hänen lamppunsa, mutta se pitäisi tehdä ennen kun Abis Mal ehtii toivoa Jafarin vapautumista. Aladdin yrittää saada lamppua itselleen, mutta Jafar vangitsee Aladdinin, mutta Jago pelastaa hänet ja pudottaa lampun laavaan, mikä saa Jafarin tuhoutumaan. Aladdin kieltäytyy suurvisiirin virasta, ja lähtee kiertämään maailmaa yhdessä Jasminen kanssa. 

Varkaiden kuningas elokuvassa Aladdin ja Jasmine ovat menossa naimisiin. Hääseremonia menee kuitenkin pieleen, sillä rosvot hyökkäävät sinne. Henki, Jasmine, Matto ja Jago taistelevat rosvoja vastaan, ja Aladdin saa kiinni heitä johtavan varkaiden kuninkaan. Myöhemmin Aladdinille selviää, että varkaiden kuningas Cassim on oikeasti hänen isänsä. Myöhemmin Aladdin joutuu taistelemaan rosvoja vastaan. Lisäksi Cassim kertoi lähteneensä siksi, että yritti löytää parempaa elämää Aladdinille ja tämän äidille. Myöhemmin Aladdin saa tietää isänsä käyneen ryöstöretkellä Jagon kanssa, ja kaksikko pidätetään. Aladdin tulee kuitenkin vapauttamaan heidät. Cassim pyytää Aladdinia lähtemään hänen mukanaan pakomatkalle Agrabahista, mutta Aladdin päättääkin palata palatsiin ja kohdata Sulttaanin, joka antaa anteeksi Aladdinille. Elokuvan lopussa Jasmine ja Aladdin menevät viimeinkin naimisiin.

Lyhytelokuva Olipa kerran elokuvastudio juhlistaa Disney-yhtiön jo sata vuotta kestänyttä taivalta, ja Disney-hahmot päättävät ottaa ryhmäkuvan juhlan kunniaksi. Aladdin ja Abu liukuvat kaidetta alas, kun Maui sanoo, että he kokoontuisivat aulassa. 

Aladdin on muuten ihan kiva, mutta en pidä siitä, että hän valehtelee Jasminelle. Siitä huolimatta Aladdin ja Jasmine ovat yksi parhaimmista Disney-pareista. Paras kohta, missä Aladdin esiintyy on Askelta edellä laulu.

Englanninkielinen ääninäyttelijä: Scott Weinger (1992-nykyään)    Brad Kane (laulu)
Suomenkielinen ääninäyttelijä: Sami Aarva (1992-1996)   Jon-Jon Geitel (live action ja Olipa kerran elokuvastudio)
Näyttelijä: Mena Massoud (live action) Adam Jacobs (musikaali)   Jon-Jon Geitel (musikaali, suomenkielinen versio)

sunnuntai 18. elokuuta 2024

Hahmofaktat: Bruno Madrigal


1. Brunon nimi oli alunperin Oscar, mutta se vaihdettiin Brunoksi, sillä se sopi paremmin We don't talk about Bruno kappaleeseen


2. Muita nimivaihtoehtoja olivat Arlo, Anko, Andre, Emo ja Marco


3. Bruno on nuorin Alma ja Pedro Madrigalin kolmosista


4. Brunon lahja on ennustaminen


5. Bruno vietti kymmenen vuotta Casitan seinien sisällä


6. Brunon piti alunperin olla suunnilleen Mirabelin ikäinen


7. Bruno edustaa Kolumbian alkuperäiskansoja


8. Bruno ja Dolores ovat ainoat, joilla on silmät auki oviensa kuvissa


9. Jared Bushin mukaan Bruno oli introvertti jo ennen lähtöään


10. Bruno on lyhyempi kuin Pepa ja Julieta

perjantai 16. elokuuta 2024

Parhaat dubbaajat

Kuten olen parissa aikaisemmassa postauksessa maininnutkin, niin tässä postauksessa aiheena ovat suomenkieliset ääninäyttelijät. Tässä postauksessa aion siis kertoa minun omat suosikkini Suomen Disney-dubbaajista. Olen laittanut jokaiseen kohtaan kuvan ääninäyttelijästä ja hahmosta, joka on suosikkini kyseisen ääninäyttelijän dubbaamista hahmoista. Yritin löytää ääninäyttelijöistä mahdollisimman tuoreet kuvat, mutta en ole varma onnistuiko se kaikkien kohdalla. Yhdestä ääninäyttelijästä ei löytynyt ollenkaan kuvia, joten hänen kohdallaan on pelkästään hahmon kuva. Ääninäyttelijät ovat täysin sattumanvaraisessa järjestyksessä.


Pekka Autiovuori

Pekka Autiovuori on dubannut Roope Ankan lisäksi mm. Coco-elokuvassa esiintyvää kirjurimiestä, Mulan-elokuvissa esiintyvää Chien-Pota, Lystikästä Lumikki ja seitsemän kääpiötä -elokuvan toisessa dubbauksessa, sekä Toy Story -elokuvasarjan Herra Perunapäätä.


Jukka Rasila

Minä yllätyin, kun sain tietää, että Jukka Rasila ääninäyttelee Aku Ankkaa. Rasilan ääni on sen verran persoonallinen, että hänet on helppo tunnistaa dubbauksissa. Jukka Rasila on Suomen virallinen Aku Ankan ääni. Aku Ankan lisäksi Rasila on ääninäytellyt mm. Stitchiä Lilo ja Stitch -elokuvissa, Atlantis -elokuvien Myyrää, Slimiä elokuvassa Ötökän elämää, toisessa Toy Story -elokuvassa esiintyvää Wheezyä, Karhuveljeni Koda -elokuvien Taukkia, Wall-E-elokuvan Wall-E:ta, sekä Leijonakaarti-sarjassa Makuuta, Rafikia, Usharia (dialogi-osuuksissa), Goigoita, Makuchaa ja Surakia.


Henri Piispanen

Henri Piispanen ja Windows95Man sijoittuivat tämän vuoden Euroviisuissa sijalle 19 kappaleella No rules. Piispanen tunnetaan mm. Ryhmä Haun Vainun äänenä. Henri Piispasen Disney-rooleihin kuuluvat Hiron lisäksi Riemukas Robinsonin perhe -elokuvan Lauri, Aarreplaneetan nuori Jim Hawkins, Eteenpäin-elokuvan Iikka, sekä Toiveessa esiintyvä Dario.


Jarkko Tamminen

Täydellisen vedätyksen Masked Singer Suomen toisella kaudella tehnyt Jarkko Tamminen on ääninäytellyt Kuzcon lisäksi mm. Herkulesissa itse Herkulesta, Ötökän elämää elokuvan Flikiä, Räyhä Ralfin Karkkikunkkua, sekä Peter Panissa itse Peter Pania ja Lassia. Tamminen on palkittu parhaana Kuzcon äänenä.


Katja Sirkiä

Katja Sirkiän tunnetuin Disney-rooli on Frozen-elokuvien Elsa. Lisäksi Sirkiä on ääninäytellyt mm. Lumottu-elokuvien Nancyä, Kunnon dinosaurus -elokuvassa esiintyvää Myräkkää, Cocossa esiintyvää naisjuontajaa, sekä jotain sivuhahmoja Disney-sarjoissa Jake ja Mikämikämaan merirosvot ja Sofia Ensimmäinen. Ennen kun siirrymme seuraavaan dubbaajaan, niin kerron sellaisen hauskan faktan, että Katjan tytär Neve ääninäytteli 5-vuotiasta Annaa ensimmäisessä Frozenissa.


Maaria Nuoranne

Putouksessa mukana ollut Maaria Nuoranne on ääninäytellyt mm. Raya ja viimeinen lohikäärme -elokuvan Rayaa, Elena ja Avalorin salaisuus -elokuvassa itse Elenaa, Kaunotar ja Hirviö live actionin Belleä, sekä jotain sivuhahmoja Sofia Ensimmäisessä.


Sari Ann Stolt

Pokemonin Ashina tunnettu Sari Ann Stolt on ääninäytellyt Gothelin lisäksi mm. Frozen-elokuvien Bulda-peikkoa, Cocossa esiintyvää Imeldaa, Encantossa esiintyvää Julietaa, sekä jotain sivuhahmoja Disney-sarjoissa Sofia Ensimmäinen ja Avalorin Elena.


Ilkka Villi

Ilkka Villi on ääninäytellyt Nick Wilden lisäksi mm. Sofia Ensimmäisessä esiintyvää Rolandia, Encantossa esiintyvää Agustínia, sekä Räyhä Ralfissa esiintyvää Markowskia.


Yasmine Yamajako

Yasmine Yamajako on ääninäytellyt Vaianan lisäksi Kiira-nimistä merenneitoa Sofia Ensimmäisessä, Kultaa Kaunotar ja Kulkuri live actionissa, sekä Pieni merenneito live actionin Arielia, jota hän esitti Pieni merenneito -musikaalissa.


Tero Koponen

Olafin lisäksi Tero Koponen on ääninäytellyt Sofia Ensimmäisessä esiintyvää Henrik-velhoa, Kaunotar ja Hirviö live actionin Töppöä, jotain sivuhahmoja Ducktalesissa, sekä Pieni merenneito live actionin Sebastiania. Koponen esitti Sebastiania Pieni merenneito -musikaalin 2019 näytöksessä. Lisäksi Tero Koponen on ollut Usharin lauluäänenä Leijonakaarti-sarjassa.


Paavo Kerosuo

Paavo Kerosuo on ääninäytellyt Kenain lisäksi Simbaa, toisessa Ihmeperhe-elokuvassa esiintyvää Voitto Taivalta, aikuista Risto Reipasta elokuvassa Risto Reipas ja Nalle Puh, Kaunotar ja Hirviö live actionin Lumiereä, sekä jotain sivuhahmoja Sofia Ensimmäisessä. Minulle Kerosuo on tullut tunnetuksi Risto Räppääjä -äänikirjojen lukijana.


Antti Pääkkönen


Antti Pääkkönen Suomen virallinen Mikki Hiiren ääni. Pääkkönen on ääninäytellyt niin montaa hahmoa, että niiden kaikkien luettelemiseen menee ikuisuus. Pääkkönen on dubannut mm. Maija Poppasessa esiintyvää Perttua, Timonia Leijonakuninkaan jatko-osissa, Sebastiania Pieni merenneito -elokuvan toisessa dubbauksessa, sekä jatko-osissa, Masi Pallopäätä elokuvissa Monsterit Oy ja Monsterit yliopisto, Toy Story -elokuvien Woodya, Kapteeni Koukkua Disney-sarjassa Jake ja Mikämikämaan merirosvot, Aladdinissa esiintyvää kulkukauppiasta, Hopon Poppoossa esiintyvää PP:tä, Leijonakaarti-sarjan Janjaa, sekä Tittelityytä ja Hatuntekijää elokuvassa Liisa Ihmemaassa.


Seela Sella

Alempi kuva on sneak peek erääseen top-listaan, mitä minun ei toivottavasti tarvitse tehdä vielä ihan lähitulevaisuudessa, mutta ei siitä sen enempää. Seela Sella on ääninäytellyt Yzman lisäksi mm. Mulanin isoäitiä, Ötökän elämää -elokuvan muurahaiskuningatarta, Tuhkimo-elokuvien Lady Tremainea, Soulissa esiintyvää Gereliä, sekä noitaa Lumikki ja seitsemän kääpiötä -elokuvan kolmannessa dubbauksessa.


Heljä Heikkinen

Meridan lisäksi Heljä Heikkinen on ääninäytellyt Ötökän elämää elokuvan Dotia, Räyhä Ralf -elokuvien Kynttiläpäätä, Risto Reipas ja Nalle Puh -elokuvan Evelyniä, nuorta Vitania elokuvassa Leijonakuningas 2, Tuhkimo live actionin Anastasiaa, Inside out 2 -elokuvassa esiintyvää Kateutta, sekä jotain sivuhahmoja Disney-sarjoissa Sofia Ensimmäinen ja Leijonakaarti.


Maija-Liisa Peuhu

Salatut elämät -sarjan Ulla Taalasmaana tunnettu Maija-Liisa Peuhu on ääninäytellyt Rouva Perunapään lisäksi mm. Liisa Ihmemaassa elokuvassa esiintyvän Liisan siskoa, Peter Pan elokuvassa esiintyvää rouva Kultasta, Urhean noitaa, Ötökän elämää -elokuvan tohtori Floraa, Keisarin uudet kuviot -elokuvan tarjoilijaa, sekä Hiidenpadassa esiintyvää Orgua.


Maria Ylipää

Maria Ylipää on ääninäytellyt Tähkäpään lisäksi mm. Amayaa elokuvassa Toive, Maija Poppasta elokuvassa Maija Poppasen paluu, Portaalia elokuvassa Ihmeperhe 2, sekä Helinä-Keiju -elokuvien Fawnia.


Jarmo Koski

Salatut elämät -sarjan Seppo Taalasmaana tunnettu Jarmo Koski on Suomen virallinen Nalle Puhin ääni. Puhin lisäksi Koski on ääninäytellyt Toy Story -elokuvien Slinkyä, Atlantis -elokuvien Cookieta, Lilo ja Stitch -elokuvien Jumbaa, Frozen-elokuvien Peikkopappaa, sekä Mzingoa, Basia ja Mufasaa Disneyn Leijonakaarti-sarjassa.


Antti L. J. Pääkkönen

Tehdään tähän alkuun selväksi yksi asia. Antti Pääkkönen ja Antti L. J. Pääkkönen EIVÄT OLE sama henkilö. Tiedän, että useimmat (minä mukaan lukien) ovat sekoittaneet heidät, joten siksi sanoin tuon. Antti L. J. Pääkkönen on ääninäytellyt Brunon lisäksi, Herkules elokuvan nuorta Herkulesta (dialogi-osuuksissa), Aarreplaneetan Jim Hawkinsia, Kaunotar ja Kulkuri 2 elokuvan Pepiä, Ducktalesin Tupua ja Cocossa esiintyvää Abelia. Lisäksi L. J. on laulanut Finias ja Ferb -sarjan tunnuskappaleen.


Petri Liski

Petri Liski tunnetaan parhaiten Hessu Hopon ääninäyttelijänä. Lisäksi Liski on ääninäytellyt Pinocchio -elokuvan Rehti Repoa ja Bernand ja Bianca Australiassa -elokuvassa esiintyvää Jakea.


Seera Alexander

Seera Alexander on ääninäytellyt Rileyn lisäksi mm. Frozen-elokuvan 8-vuotiasta Elsaa, Prinsessa ja sammakko -elokuvan lapsi-Charlottea, Urhean lapsi-Meridaa, Kaksin karkuteillä -elokuvan lapsi-Tähkäpäätä, Leijonakaarti-sarjan Jasiria, Avalorin Elena -sarjan Elenaa, sekä Sofia Ensimmäisessä esiintyvää Annea.


Ketkä ovat teidän suosikkinne suomenkielisistä ääninäyttelijöistä? Kertokaa ne kommenteissa. Seuraava postaus on Hahmofaktat-sarjan viides osa. Hahmo, josta kerron faktoja on mukana tässä postauksessa. Voitte yrittää arvata kuka se on.