sunnuntai 26. maaliskuuta 2023

Parhaat robotit

Minulla on ollut mielessä, että voisin tehdä top-listan Disneyn roboteista, joten tässä se nyt on. Disney- ja Pixar-elokuvissa ei esiinny kovinkaan paljon robotteja, joten olen huomioinut listauksessa myös Disneyn tv-sarjat.Teksti sisältää juonipaljastuksia10. EVA

Wall-E elokuvassa esiintyvä robotti nimeltä EVA ei kuulu arvostetuimpien Disney-hahmojen joukkoon, mikä on yksi syy siihen, miksi hän on tässä listauksessa viimeisenä. Pidän Wall-en ja EVAn suhteen kehittymisestä, vaikka EVA kiinnostui Wall-Esta vasta silloin kun oli jo liian myöhäistä. Onneksi heille kävi kuitenkin hyvin.


9. Pikku Yama

Big hero 6 elokuvan alussa esiintyvä Yama haastaa ihmisiä bottitaisteluihin San Fransokyon pimeällä kujalla. Yama on voittanut kaikki bottitaistelut, joihin on osallistunut robottinsa Pikku Yaman kanssa. Robotti vaikuttaa voittamattomalta, mutta eräänä iltana se saa yllättävän haastajan.


8. Zurg

Toy Story 2 elokuvassa ensiesiintymisensä tekevä Zurg on saanut vaikutteita Darth Waderilta ja elokuvassa nähdäänkin viittaus Star warsiin. Zurg esiintyy elokuvassa vain muutamassa kohdassa, mutta hänen taustoihinsa syvennytään paremmin Lightyear elokuvassa. Hän on kyseisessä elokuvassa hermoja koetteleva hahmo, joten Zurgin paras esiintyminen nähdään elokuvassa Toy Story 2.


7. B. E. N

B. E. N. (Bio-Elektroninen Navigaattori) esiintyy elokuvassa Aarreplaneetta. Hän on viettänyt monta vuotta yksin Aarreplaneetalla, johon John Silver saapuu miehistönsä kanssa. Olen nähnyt Aarreplaneetan vain kerran, joten B. E. N. ei ole jäänyt mieleeni eikä hän ole muutenkaan kovinkaan muistettava hahmo. 


6. Norm

Norm esiintyy Disneyn tv-sarjassa Finias ja Ferb. Hän on tohtori Heinz Tollontyön rakentama robotti, jota hän käyttää apuna ilkeisiin suunnitelmiinsa, joihin kuuluu tohtorin vihollisen Nokkaeläin Perryn tuhoaminen. En ole katsonut Finias ja Ferb sarjaa moneen vuoteen, mutta muistan kyllä pitäneeni Normista, sillä hän tuo sarjaan jonkin verran hauskoja hetkiä.


5. Touhotin

Touhotin esiintyy tv-sarjassa Mikki Hiiren kerhotalo. Touhotin tuo Mikki Hiirelle ja hänen ystävilleen mikittimiä, jotka Mikki on kerännyt mikkikojeella jokaisen jakson alussa. Mikittimiä on aina kolmesta viiteen ja yksi niistä on aina mysteerimikitin. Mikki Hiiren kerhotalo oli lapsena yksi lempiohjelmistani ja pidin siitä laulusta, mitä Mikki lauloi kerätessään mikittimiä.


4. Megabotti

Hiro Hamada on nero, joka valmistui lukiosta jo 13-vuotiaana. Sen jälkeen Hiro on käyttänyt vapaa-aikansa osallistumalla pimeillä kujilla järjestettäviin bottitaisteluihin rakentamallaan megabotilla. Megabotti vaikuttaa heikolta, mutta Hiro on asentanut bottiinsa ominaisuuden, joka tekee siitä isomman vastustajan muille roboteille. Vaikka megabotti esiintyy elokuvassa vain vähän aikaa, niin se on silti tärkeässä roolissa, sillä Hiro sai megabotista idean mikrobottien rakentamiseen.


3. Sox

Lightyear elokuvassa esiintyvä robottikissa Sox tuo elokuvaan paljon hauskoja hetkiä. Soxilla on tärkeä rooli siltä osalta, että hän auttaa Buzzia selvitymään kaksosparadoxista, sillä hänen neljän minuutin testilentonsa aikana T'kani Primella on kulunut neljä vuotta. Lightyear ei kuulu suosikkielokuviini eivätkä hahmot ole muistettavia, mutta Sox jää helposti mieleen ja on suosikkihahmoni kyseisestä elokuvasta.


2. Wall-E

Nimikkoelokuvassaan esiintyvä Wall-E robotti on erittäin inhimmillinen robotiksi, sillä hänen tunnetilansa tuodaan hienosti esille. Wall-En tunteita korostetaan erityisesti silloin, kun hän ihastuu EVA nimiseen robottiin. Olen iloinen siitä, että nämä robotit päätyivät yhteen elokuvan lopussa, vaikka se tavoite vaikuttikin aluksi mahdottomalta.


1. Baymax

Big hero 6 elokuvassa esiintyvä Baymax on Hiron isoveljen Tadashin rakentama hoitajarobotti. Tadashin kuoltua Hiro asensi Baymaxiin taistelukortin, minkä avulla robotti osaa karatea. Baymax näyttää erittäin sympaattiselta (myös haarniskan kanssa) ja ainakin minä toivoisin, että hän olisi olemassa oikeassa elämässä. Baymaxin ansiosta elokuvan huumori uppoaa minuun erittäin syvälle ja hahmo on muutenkin hienosti toimiva.


Siinä oli siis minun top-listani Disneyn roboteista. Sanoin jossain postauksessa, että top-listoja tulisi keväällä tämän lisäksi kaksi kappaletta, mutta niitä onkin tulossa enemmän. Seuraavaksi olisi tulossa Nostalgia-sarjaan liittyvä top-lista.

keskiviikko 22. maaliskuuta 2023

Nostalgia (Kaksin karkuteillä)


Olen kertonut elokuvan juonen sinisellä tekstillä, mutta en tule paljastamaan loppuratkaisua. Jos siis et halua tietää juonta, skippaa sininen teksti.

Auringonpisarasta syntyy taikakukka, jonka uskotaan parantavan sairaat ja vaivaiset. Vanha eukko nimeltä Gothel käyttää kukan taikaa hyväkseen voidakseen pysyä nuorena vuosisatojen ajan. Eräänä päivänä Coronan valtakunnan raskaana oleva kuningatar sairastuu vakavasti ja ihmiset lähtevät etsimään kultaista taikakukkaa. He löytävät sen ja valmistavat siitä juoman, jota juotuaan kuningatar paranee ja synnyttää terveen tyttölapsen, jolle annetaan nimeksi Tähkäpää. Gothel huomaa, että kukan taika on siirtynyt vastasyntyneen prinsessan hiuksiin, joten hän ottaa lapsen mukaansa ja vie tämän syrjäiseen torniin. Coronan kuningas ja kuningatar lähettävät joka vuosi tyttärensä syntymäpäivänä tuhansia lyhtyjä taivaalle siinä toivossa, että niiden avulla kadonnut prinsessa palaisi kotiin. Eräänä päivänä melkein 18-vuotiaaksi kasvanut Tähkäpää haluaisi päästä näkemään nämä leijuvat valot lähietäisyydeltä ja pyytää Gothelilta lupaa poistua tornista. Gothel kieltäytyy ja sanoo Tähkäpäälle, että ulkomaailma on vaarallinen paikka. Myöhemmin varas nimeltä Flynn Rider murtautuu torniin ja Tähkäpää tekee hänen kanssaan sopimuksen. Flynn vie Tähkäpään katsomaan lyhtyjä, jos Tähkäpää palauttaa Flynnille tämän laukun.

Kaksin karkuteillä julkaistiin Amerikassa 24.11.2010 ja Suomessa 11.2.2011. Elokuva perustuu Grimmin veljesten tarinoihin Tähkäpää ja Mestarivaras. Kaksin karkuteillä sai vuonna 2012 jatkoa lyhytelokuvalla Hiuksia nostattavat häät. Disney Channelilla alkoi vuonna 2017 Kaksin karkuteillä tv-sarja (myöhemmältä nimeltä Rapunzel's tangled adventure), jonka tapahtumat sijoittuvat elokuvan ja lyhytelokuvan väliin.

Yksi parhaimmista asioista tässä elokuvassa on sen musiikki. Pidän Kaksin karkuteillä elokuvan lauluista ja ne kaikki sopivat tarinaan. Elokuvassa on yksi laulu, joka kuullaan useamman kerran, sillä Tähkäpään hiukset alkavat hohtaa aina, kun hän laulaa kyseistä laulua. Vaikka pidänkin Tähkäpäästä, niin hän on elokuvan joissain kohdissa hieman ärsyttävä, mutta ei kuitenkaan huonolla tavalla. Myös Flynn Rider on mainio hahmo ja pidän siitä, miten hänen ja Tähkäpään suhdetta toisiinsa on lähdetty kehittämään.

Kaksin karkuteillä oli erittäin ajankohtainen elokuva vuonna 2020, sillä se sisältää viittauksia erääseen virukseen. Disney oli siis ennustanut koronapandemian tämän elokuvan avulla. Elokuvan animointi on tehty hienosti, vaikka tietokoneanimoidut Disney klassikot eivät olleet vielä tuohon aikaan täysin aidon näköisiä. Vaikka suomenkielinen nimi kuvastaakin hyvin elokuvan juonta, niin se on siitä huolimatta vähän typerän kuuloinen.

Plussat ja miinukset

+Tarina
+Musiikki
+Animointi
+Tähkäpään ja Flynn Riderin suhteen kehittyminen

-Päähenkilön lievä ärsyttävyys
-Elokuvan suomenkielinen nimi.


Kaksin karkuteillä saa 5 pistettä.Kuten olen aikaisemmissa postauksissa kertonutkin, niin tässä on Nostalgia-sarjan viimeinen osa. Tämä postaussarja ei siis saa enempää jatkoa. Blogiin ilmestyy huhtikuun alussa top-lista kaikista elokuvista, joita olen arvostellut tässä sarjassa. Jos haluatte palata tämän postaussarjan pariin uudestaan, niin kaikki osat löytyvät Nostalgia-sarjan omalta sivulta.

tiistai 21. maaliskuuta 2023

Rasistiset Disney laulut

Tänään vietetään rasisminvastaista päivää, joten mikä olisikaan tälle päivälle sopivampi postausidea kuin top-lista rasistisista Disney lauluista. Uusimmissa Disney elokuvissa ei ole lähes yhtään rasismia, mutta vanhoissa elokuvissa sitä on. Tosin ei kuitenkaan niin paljon, että olisin saanut tehtyä top10-listan, mikä on tässä tapauksessa enemmän hyvä kuin huono juttu. Tämä on varmasti ensimmäinen (ja hyvin suurella todennäköisyydellä myös ainoa) kerta, kun olen iloinen siitä, että en löytänyt tarpeeksi materiaalia top-listaa varten. Tässä tulee siis top5-lista rasistisista Disney lauluista.
Teksti sisältää juonipaljastuksia5. The siamese cat song/Siamilaiskissojen laulu

Tässä laulussa rasismia aiheuttaa siamilaiskissojen nimet, jotka ovat Si Ja Am. Nimet ovat rasistisia aasialaisia kohtaan. Joitain se saattaa häiritä, mutta minua se ei häiritse, joten siksi tämä laulu on tässä listauksessa viimeisellä sijalla. Toinen syy siihen on se, että rasismi on tässä laulussa vain erittäin pienessä osassa eivätkä kaikki välttämättä huomaa sitä.


4. Savages/Villejä

Uudisasukkaat ovat saapuneet Englannista Virginiaan intiaanien asuinalueelle. Yksi uudisasukkaista on John Smith, joka tapaa intiaanitytön nimeltä Pocahontas, jonka kanssa hän alkaa tehdä lähempää tuttavuutta. Kumpikaan ei kerro oman seurueensa jäsenille viettävänsä aikaa vihollisen kanssa. Asia tulee kuitenkin ilmi ja John Smith määrätään teloitettavaksi. Tässä laulussa rasismia aiheuttaa se, että intiaanit ja uudisasukkaat laulavat siitä, että muukalaiset eivät ole ihmisiä vaan villejä olentoja, joista on pakko päästä eroon mahdollisimman nopeasti. Vaikka rasismi onkin tässä laulussa isossa osassa, niin osa siitä jää laulun mahtipontisen sävellyksen varjoon.


3. Hellfire/Helvetin liekit

Frollo alkaa tuntea vetoa mustalaistanssijaan nimeltä Esmeralda. Ristiriitaista tässä asiassa on se, että Frollo ei hyväksy mustalaisia ja kuvittelee Esmeraldan vietelleen hänet. Siitä johtuen Frollo alkaa kutsua Esmeraldaa noitaneidoksi ja toivoo, että Paholainen tuhoaisi Esmeraldan. Eniten rasismia tässä laulussa aiheuttaa Frollon ajatukset liittyen Esmeraldaan. En pysty enää kuuntelemaan englanninkielistä versiota ilman, että alan ajattelemaan tästä laulusta tehtyä literal-versiota, joten siksi pidän tästä laulusta enemmän suomenkielisenä. 


2. Song of the roustabouts/Töitä paiskii duunarit

Suomennoksessa rasismi ei tule kunnolla esille, mutta englanninkielisessä versiossa rasismia korostetaan sitäkin enemmän, sillä siinä lauletaan orjista, mutta suomenkielisessä versiossa lauletaan duunareista. Myös laulun tapahtumat sisältävät rasismia, sillä siinä näytetään kun tummaihoiset miehet pystyttävät sirkustelttaa. Laulussa nähtävä animointi näyttää synkältä ja vesisade korostaa synkkyyttä sitäkin enemmän. Tämä laulu on erittäin rasistinen eikä se menisi läpi, jos Dumbo oltaisiin tehty tällä vuosituhannella. Ainakaan tässä laulussa ei käytetty N-sanaa, mutta silti. Se on erittäin rasistinen.


1. What makes the red man red?/Miks hän on punainen?

Kaikkein rasistisin Disney laulu on ehdottomasti Peter Pan elokuvassa esitettävä intiaanilaulu. Laulu sisältää piipun polttamisen lisäksi intiaaneihin liittyviä stereotypioita, joita ei hyväksyttäisi enää nykypäivän lastenelokuvissa. Tämä laulu on erittäin moraaliton ja Peter Pan olisi toiminut hyvin ilman tätä laulua, sillä intiaanit eivät tee melkein yhtään mitään elokuvan aikana. Vaikka laulussa onkin hyvä rytmi, niin en siltikään kuuntele sitä vapaaehtoisesti. Nytkin kuuntelin sen pelkästään tämän listan takia.
Mitä mieltä te olette? Onko mikään Disney laulu rasistisempi kuin Peter Panin intiaanilaulu? Kertokaa kommenteissa tiedättekö muita rasismia sisältäviä Disney lauluja?

lauantai 18. maaliskuuta 2023

Hahmoesittely: Lumikki


Lumikki (englanniksi Snow White) on päähenkilö elokuvassa Lumikki ja seitsemän kääpiötä, joka on Disneyn klassikkolistan ensimmäinen elokuva. Lumikki on myös ensimmäinen Disney prinsessa. Hän menetti vanhempansa ennen elokuvan tapahtumia. Lumikki esiintyy myös tv-sarjassa Sofia Ensimmäinen, elokuvassa Räyhä Ralf valloittaa internetin ja lyhytelokuvassa Olipa kerran elokuvastudio.

Lumikki nähtiin ensimmäisen kerran debyyttielokuvansa alussa pesemässä kotilinnansa pihaportaita. Myöhemmin hän lauloi lintujen kanssa kaivon luona, kunnes prinssi saapui paikalle. Lumikki säikähti prinssiä ja juoksi sisälle, mutta kuunteli tämän laulua sieltä. Myöhemmin Lumikin äitipuoli pyysi metsästäjää viemään Lumikin metsään ja tappamaan hänet siellä, sillä oli kuullut taikapeilin sanovan, että Lumikki on maassa kaunehin äitipuolen sijasta. Kuningatar pyysi metsästäjää tuomaan Lumikin sydämen mukanaan kun palaisi takaisin. Metsästäjä vie Lumikin metsään, mutta ei kykene tappamaan tätä ja pyytää prinsessaa pakenemaan metsään ja vie kuningattarelle sian sydämen. Lumikki pakenee syvemmälle metsään ja eläimet johdattavat hänet erään mökin luokse, jossa Lumikki siivoaa yhdessä eläinten kanssa ja menee myöhemmin nukkumaan yhteen seitsemästä sängystä. Myöhemmin mökissä asuvat seitsemän kääpiötä löytävät Lumikin kotoaan. Lumikki kertoo tilanteestaan kääpiöille, jotka antavat prinsessan jäädä asumaan mökkiinsä. Lumikki lupaa siivota ja tehdä ruokaa kääpiöille. Kääpiöiden lähtiessä töihin kaivokselle, he kieltävät Lumikkia avaamasta mökin ovea tuntemattomille. Eräänä päivänä vanha nainen (joka on valepukuun pukeutunut Lumikin äitipuoli) saapuu mökille ja tarjoaa Lumikille omenaa. Haukattuaan palan omenasta Lumikki vaipuu syvään uneen, sillä omena oli myrkytetty. Metsän eläimet olivat nähneet tapahtuneen ja lähtevät hakemaan kääpiöitä avuksi. Noidaksi muuttuneen kuningattaren kuoltua kääpiöt asettavat Lumikin lasiseen arkkuun ja surevat prinsessaa sen äärellä, kunnes elokuvan alussa esiintynyt prinssi saapuu paikalle ja suutelee arkussa makaavaa Lumikkia. Lumikki herää ja hyvästelee kääpiöt, minkä jälkeen hän lähtee prinssin mukana tämän linnaan, missä he menevät naimisiin.

Lumikki esiintyi tv-sarjassa Sofia Ensimmäinen, kun Sofian amuletti lähetti hänet avuksi Sofian suhtautuessa epäillyttävästi velhotar Sashaan. Elokuvassa Räyhä Ralf valloittaa internetin Lumikki ja muut prinsessat kysyvät Nelli Karamellilta onko hän oikea prinsessa ja neuvovat tätä oman laulunsa etsimisessä. Myöhemmin Lumikki osallistui Ralfin pelastusoperaatioon.

Lyhytelokuvassa Olipa kerran elokuvastudio Lumikki ja monet muut Disney-hahmot päättävät juhlistaa Disney-yhtiön 100 vuotta kestänyttä taivalta ottamalla ryhmäkuvan. Ennen kuvan ottamista he kaikki laulavat laulun Tähti toiveen toteuttaa.

Lumikki on ihan hyvä hahmo, mutta tietynlainen konservatiivisuus laskee arvostustani häntä kohtaan. Paras kohta, missä Lumikki esiintyy on se, missä hän siivoaa kääpiöiden mökkiä.

Englanninkielinen ääninäyttelijä: Adriana Caselotti (1937)     Ilene Woods (1949 äänikirja)    June Foray (1954 albumi)    Mary Kay Bergman (1990-1999)    Carolyn Gardner (2000-2010)     Katherine von Till (2011-nykyään)     Pamela Ribon (Räyhä Ralf valloittaa internetin)    Natalie Babbitt Taylor (Olipa kerran elokuvastudio)
Suomenkielinen ääninäyttelijä: Eeva-Kaarina Volanen (1962)    Jaana Oravisto (1982, dialogi)    Johanna Nurmimaa (1982, laulu)     Riikka Väyrynen (1994, dialogi ja Sofia ensimmäinen)     Kukka-Maaria Ahonen (1994, laulu)    Saara Lehtonen (Räyhä Ralf valloittaa internetin ja Olipa kerran elokuvastudio)

torstai 16. maaliskuuta 2023

Nostalgia (Helinä-keiju ja merirosvokeiju)

Leijonakuninkaan ohella tämä ja seuraavassa osassa arvosteltava elokuva ovat sellaisia, että en tiedä voiko niitä ottaa mukaan tähän sarjaan. Näin Leijonakuninkaasta lapsena vain sen lopun, mutta tämän elokuvan ja seuraavan elokuvan kohdalla en ole varma olinko enää lapsi silloin kun näin kyseiset elokuvat ensimmäisen kerran. Kaikki Nostalgia-sarjassa arvostellut elokuvat ovat sellaisia elokuvia, jotka olen nähnyt alle 13-vuotiaana. Tässä osassa arvosteltavana on elokuva nimeltä Helinä-keiju ja merirosvokeiju, jonka olen nähnyt vuonna 2015, kuten myös seuraavassa osassa arvosteltavan elokuvan. Olen syntynyt kesäkuussa vuonna 2002, joten jos näin kyseiset elokuvat vuoden 2015 keväällä, niin olin silloin vielä 12-vuotias. Jos olenkin nähnyt ne myöhemmin, niin olin silloin jo täyttänyt 13. On myös mahdollista, että olisin nähnyt tämän vuonna 2014, joten en ole varma minkä ikäinen olin, kun näin tämän ensimmäisen kerran. Siitä syystä nämä elokuvat ovat viimeisiä mitä tässä sarjassa arvostellaan. Nyt päästänkin teidät lukemaan arvostelua.

Olen kertonut elokuvan juonen sinisellä tekstillä, mutta en tule paljastamaan loppuratkaisua. Jos siis et halua tietää juonta, skippaa sininen teksti.

Keiju nimeltä Zarina alkaa tehdä kokeita keijupölyllä, jonka avulla keijupoukaman keijut pystyvät lentämään. Hän tekee sinistä keijupölyä ja miettii mitä kaikkea sillä voisi tehdä. Zarina tekee myös pinkkiä keijupölyä, josta aiheutuu katastrofi ja häntä kielletään tekemästä kokeita keijupölyllä. Zarina lähtee pois, mutta palaa seuraavana vuonna takaisin ja vie pois kaiken keijupölyn. Helinä, Rosetta, Iridessa, Vidia, Silver ja Fawn lähtevät merirosvojen kanssa liittoutuneen Zarinan perään hakemaan keijupölyä takaisin Keijupoukamaan.

Helinä-keiju ja merirosvokeiju julkaistiin Amerikassa 1.4.2014 ja Suomessa samana vuonna 21.2. Elokuvan ensimmäinen ensi-ilta oli Tanskassa 13.2.2014. Tämä on Helinä-keiju elokuvasarjan toiseksi viimeinen elokuva. Helinä-keijusta julkaistiin vuosien 2014 ja 2015 vaihteessa elokuva nimeltä Helinä-keiju ja mikämikähirviön arvoitus.

Muiden Helinä-keiju elokuvien tapaan myös tämä sijoittuu aikaan ennen kun Helinä tapasi Peter Panin. Tässä elokuvassa päästään näkemään nuori kapteeni Koukku, jonka miehistöön Zarina liittoutuu. Lisäksi elokuvassa nähdään Koukkua jahtaavan krokotiilin syntymä. 

Vaikka elokuvassa onkin hyvä juoni, niin en pidä siitä, että joitakin asioita (kuten Zarinan tekoa) ei pohjusteta kunnolla. Loppuratkaisu selviää minun mielestäni liian helposti, joten siitä tulee yksi miinuspiste.

Plussat ja miinukset

+Kapteeni Koukun taustat selviävät
+Tunnelma
+Juoni

-Zarinan tekoa ei pohjusteta kunnolla
-Loppuratkaisuus päädyttiin liian helposti


Elokuva saa 3 1/2 pistettä

tiistai 14. maaliskuuta 2023

Disney prinsessojen äidinkielet

 Kirjoitusinspiraationi on ollut vähän hukassa, joten tällä kertaa aion jakaa teille videon Räyhä Ralf valloittaa internetin elokuvan prinsessakohdasta, jossa jokainen prinsessa puhuu omalla äidinkielellään.Videon lisäksi aion jakaa tässä postauksessa tietoa loppukevään aikana ilmestyvistä postauksista. Kuten jo tiedättekin, niin minulla on tavoitteena saada Nostalgia-sarja päätökseen maaliskuun aikana. Sitä olisi tulossa vielä kahden osan verran. Julkaisen huhtikuun alussa top-listan sarjassa mukana olleista elokuvista. Julkaisen ensi viikon tiistaina uuden top-listan ja suunnittelen parhaillaan kahta muuta top-listaa, joista toinen on toukokuussa julkaistava ranking-lista. Ranking-hahmo oli mukana Disneyn naishahmojen top-listalla ja paljastan vielä sen verran, että olen kirjoittanut hahmoesittelyn kyseisestä hahmosta. Ja mitä hahmoesittelyihin tulee, niin aion julkaista viikonloppuna uuden sellaisen.

lauantai 11. maaliskuuta 2023

Nostalgia (Leijonakuningas)

Tämä ja Nostalgia-sarjan kaksi seuraavaa osaa ovat sellaisia, että en ole varma voiko näitä elokuvia ottaa mukaan tähän postaussarjaan. Tähän osaan arvosteltavaksi on päässyt Leijonakuningas, jonka näin serkkuni syntymäpäiväjuhlissa vuonna 2013. Tosin silloin näin elokuvasta vain sen loppupuolen, joten siksi en ole varma voiko Leijonakuningasta ottaa mukaan tähän sarjaan. Päästän teidät nyt kuitenkin lukemaan arvostelua.


Olen kertonut elokuvan juonen sinisellä tekstillä, mutta en tule paljastamaan loppuratkaisua. Jos siis et halua tietää juonta, skippaa sininen teksti.

Jylhämaan kuningas Mufasan ja kuningatar Sarabin Simba-pennun syntymä saa Mufasan pikkuveljen Scarin raivon partaalle, sillä Simban syntymän vuoksi Scar siirtyi alemmalle sijalle Jylhämaan kruununperimysjärjestyksessä. Scar kehittelee suunnitelman, jolla saisi kaapattua kruunun itselleen. Aluksi hän houkuttelee Simban menemään Jylhämaan rajojen ulkopuolella sijaitsevalle elefanttien hautausmaalle, jonne Mufasa oli kieltänyt poikaansa menemästä. Siellä ollessaan Simba joutuu ystävänsä Nalan ja Mufasan neuvonantajana toimivan Zazun kanssa vaaraan, mutta Mufasa tulee pelastamaan heidät. Myöhemmin Scar pyytää Simbaa menemään rotkoon ja väittää, että Mufasalla olisi hänelle yllätys. Scar lähettää hyeenojen avulla antilooppilauman juoksemaan kohti Simbaa, jonka Mufasa pelastaa hänet sieltä. Saatuaan Simban turvaan Mufasalla on vaikeuksia päästä ylös jyrkänteelle, joten hän pyytää Scarilta apua. Scar kuitenkin pudottaa Mufasan alas rotkoon juoksevien antilooppien jalkoihin, minkä seurauksena Mufasa saa surmansa. Scar manipuloi Simban syyttämään itseään Mufasan kuolemasta ja pyytää tätä lähtemään lopullisesti pois Jylhämaasta. Scar pyytää hyeenoja tappamaan Simban, mikä ei onnistu ja hyeenat päättävät valehdella Scarille, että Simba olisi kuollut. Scar julistaa itsensä Jylhämaan uudeksi kuninkaaksi ja kertoo, että nyt alkaisi uusi ajanjakso, jossa leijonat ja hyeenat yhdistyisivät. Samaan aikaan Simba tapaa Timonin ja Pumban, jotka ottavat hänet porukkaansa ja he elävät yhdessä Hakuna Matata periaatteella.

Leijonakuningas julkaistiin Amerikassa 15.6.1994 ja Suomessa samana vuonna 2.12. Elokuva sai myöhemmin kaksi jatko-osaa, jotka ovat Leijonakuningas 2 Jylhäkallion ylpeys (1998) ja Leijonakuningas 3 Hakuna Matata (2004). Leijonakuninkaasta on tehty kaksi tv-sarjaa, joista ensimmäinen on Timonista ja Pumbasta kertova sarja ja toinen tv-sarja kantaa nimeä Leijonakaarti. Elokuvasta tehtiin live action versio, joka julkaistiin vuonna 2019. Leijonakuningas on ensimmäinen Disney elokuvassa, jossa ei ole minkäänlaisia viittauksia ihmisiin. Lisäksi se on ensimmäinen Disney elokuva, joka ei perustu mihinkään jo olemassa olevaan tarinaan. Tosin elokuvaan on otettu jonkin verran vaikutteita Hamletista.

Paras asia elokuvassa on ehdottomasti sen musiikki. Lähes kaikki Leijonakuninkaan laulut jäävät helposti mieleen, vaikka elokuvaan mahtuukin pari unohdettavaa kappaletta. Elokuvan tunnelma on oikeanlainen, sillä se vaihtelee aina sen mukaan mitä elokuvassa milloinkin tapahtuu. Musiikin ja tunnelman lisäksi pidän Leijonakuninkaan hahmoista, joista melkein kaikkia ehditään viedä kunnolla eteenpäin. Myös animointi on onnistunut hyvin.

TÄMÄ KAPPALE SISÄLTÄÄ JUONIPALJASTUKSIA! 
Vaikka Leijonakuningas onkin mainio elokuva, niin siitäkin löytyy heikkoutensa. Siitä huolimatta, että pidän elokuvan juonesta, niin se on lähes samanlainen Bambin juonen kanssa. Molemmat elokuvat alkavat siitä kun eläinlapsi syntyy. Myöhemmin eläin lapsi kasvaa ja oppii uusia asioita asuinalueestaan ja ystävystyy vastakkaista sukupuolta olevan samanikäisen lajitoverinsa kanssa. Myöhemmin eläinlapsi menettää toisen vanhemmistaan ja aikuiseksi kasvettuaan hän tapaa uudestaan lajitoverinsa, jonka kanssa oli ystävystynyt ja he rakastuvat. Sen jälkeen tulee vaaratilanne, jonka jälkeen päähenkilö saa omaa jälkikasvua ja elokuva loppuu siihen.

Plussat ja miinukset.

+Juoni
+Musiikki
+Animointi
+Hahmot
+Tunnelma

-Osittain samanlainen kuin BambiElokuva saa 7 1/2 pistettä.

torstai 9. maaliskuuta 2023

Disneymokat: Frozen 2

Nukke vaihtaa paikkaa.


Itsestään liikkuvia tavaroita.


Lisää itsestään liikkuvia tavaroita.


Myös tuo tuoli liikkui itsestään.


Pöytä ja peili katoavat.


Kellon etäisyys tauluihin muuttuu.


Olaf, Kristoff ja Sven siirtyivät kauemmaksi Annasta ja Elsasta.


Missä välissä Anna ehti kääntää miekkaansa?


Annan sijainti muuttuu.


Miksi puissa ei ole jälkiä palamisesta?


Kuppi katoaa.


Annan hiukset siirtyvät itsestään laukun hihnan päälle.


Puiden oksat eivät kasva noin nopeasti.


Kiinnittäkää molemmissa kuvissa huomiota naispuoliseen vartijaan.


Vartijat siirtyivät kauemmaksi jyrkänteen reunalta.


Järkäleet heittivät kiven keskelle patoa, joten Annalla ei olisi ollut mahdollisuutta juosta padon päästä toiseen päähän.


Anna ja Matias kävelevät muutaman askeleen puun luota patsaan luokse, mutta toisessa kuvassa puun etäisyys patsaaseen on kasvanut.


Ylemmässä kuvassa taustalla olevien ihmisten sijainti muuttuu alemmassa kuvassa.