lauantai 31. lokakuuta 2020

Hahmoesittely: Scar


Scar on pääpahis elokuvassa Leijonakuningas. Hän on elokuvan päähenkilön Simban setä. Scarin kätyreitä ovat hyeenat. Hän tavoitteli Jylhämaan kruunua itselleen. Joidenkin lähteiden mukaan Scarin nimi oli alunperin Taka, mutta se vaihtui Scariksi arven ilmestymisen jälkeen.

Hahmo nähtiin ensimmäisen kerran Elämän tie laulua seuraavissa tapahtumissa. Scar ei ollut osallistunut Simban esittelyjuhlaan, mistä Simban isä ja Scarin isoveli Mufasa ja Mufasan neuvonantaja Zazu eivät ilahtuneet. Myöhemmin Scar keksi juonen päästä eroon Simbasta ja Mufasasta. Juonen avulla hän sai surmattua Mufasan, minkä Scar laittoi Simban syyksi ja käski tätä häipyä Jylhämaasta. Scar valehteli kaikille, että Simba ja Mufasa olisivat molemmat kuolleet ja asettui Jylhämaan uudeksi hallitsijaksi. Scarin hallinta-aikana Jylhämaa kuivui ja saalistamisesta tuli lähes mahdotonta. Jonkin ajan kuluttua aikuiseksi kasvanut Simba palasi Jylhämaahan haastamaan setänsä. Kamppailun aikana Scar kertoi olevansa itse syypää Mufasan kuolemaan. Lopulta Scar joutui hyeenien surmaamaksi, sillä oli väittänyt niitä syylisiksi Mufasan kuolemaan.

Scar ei esiinny Leijonakuninkaan kakkososassa, mutta hänet mainitaan useamman kerran. Scar nähdään kuitenkin Simban painajaisunessa. Leijonakuningas kolmosessa Scarilla on vain cameorooli.

Leijonakaarti-sarjan toisella tuotantokaudella hyeenat ja Ushari-käärme manaavat kuolleen Scarin hengen. He keksivät juonen Leijonakaartin kukistamiseksi. Sarjan kolmannella tuotantokaudella selvisi Scarin saaneen arpensa johtaessaan vanhaa Leijonakaartia. 

Leijonakuninkaan uudemmassa versiossa kerrotaan Scarin saaneen arpensa, kun tämä tappeli Mufasan kanssa Jylhämaan hallitsijan paikasta. 

Lyhytelokuvassa Olipa kerran elokuvastudio juhlitaan 100-vuotta täyttänyttä Disney-yhtiötä. Sen kunniaksi Scar ja monet muut Disney-hahmot kokoontuvat yhteen ja ottavat ryhmäkuvan.

Minun mielestäni Scar on yksi parhaimmista ja onnistuneimmista Disney pahiksista. Vallan saan kuuluu parhaimpien pahislaulujen joukkoon. Pidän myös Leijonakaarti-sarjassa kuullusta When I led the guard laulusta, missä kerrotaan Scarin arven tarina. Tosin minua häiritsee, että Scarin arvelle on kaksi taustatarinaa. Uskon itse Leijonakaartissa kerrottuun versioon. Kumpaan te uskotte?

Englanninkielinen ääninäyttelijä: Jeremy Irons (1994 ja 2023)  Jim Cummings (Vallan saan laulun loppu, Simba's Mighty Adventures ja Jylhäkallion ylpeys)  James Horan (Kingdom Hearts 2)  David Oyelowo (Leijonakaarti)  Chiwetel Eijofor (2019)

Suomenkielinen ääninäyttelijä: Jukka-Pekka Palo (1994 ja Leijonakaarti)  Seppo Pääkkönen (Jylhäkallion ylpeys) Aku Laitinen (2019 ja 2023)

Näyttelijä: John Vickery

Voitte kertoa kommenteissa toiveita liittyen näihin hahmoesittelyihin. Toteutan niitä mielelläni. Eipä sitten muuta kuin hyvää halloweenia kaikille.

sunnuntai 11. lokakuuta 2020

Minuun liittyvät Disney faktat

Laitoin viimeisimpään info-postaukseen kolme ehdotusta, joista saitte valita kiinnostavimman ja toteuttaisin sen. Yksi näistä ideoista oli minuun liittyvät Disney-aiheiset faktat. Tässä postauksessa kerron siis viisi itseeni liittyvää Disney faktaa.

1. Ensimmäinen Disney elokuva, minkä näin teatterissa oli Toy Story 3.
2. Ensimmäinen (ja ainoa) Disney-ihastukseni oli Nalle Puh. En siis ole enää ihastunut Puhiin.
3. Olen opetellut saamea katsomalla Frozen kakkosesta joitain klippejä sekä kuuntelemalla elokuvan lauluja kyseisellä kielellä. Jos joku ei tiedä mistä on kyse, niin Frozen 2 on ensimmäinen (ja toistaiseksi ainoa) Disney elokuva, joka on dubattu pohjoissaameksi. Laitan tähän joitakin sanoja, joita olen oppinut.
Duhát=Tuhat
Leavgga=Lippu
Johka=Joki
Eadni=Äiti
Várut=Varo
Ja (sama suomeksi)
Biegga=Tuuli
Diehtá=Tietää
Manne=Miksi
Eallin=Elämä
Jus=Jos
Siste=Sisällä
Riekta=Oikea
Juo=Jo
Gávnna=Löytää
Doppe=Siellä
Galbmon=Kylmä
Albma=Aito
Olen välillä miettinyt, että katsoisin joskus koko elokuvan saameksi.
4. Olen kuunnellut Frozen 2 elokuvan Saavu jo laulua viime aikoina melkein joka päivä. Joskus olen kuunnellut sitä useamman kerran yhden päivän aikana.
5. Kun olin 10-11 vuotta vanha, meillä oli Disney Channel, Disney XD ja Disney Junior. Katsoin noilta kanavilta melkein koko ajan kaikkia Disney sarjoja ja välillä unohdin tehdä muita asioita, (kuten koulutehtäviä) kun olin niin keskittynyt noiden kanavien katsomiseen. Välillä katsoin kyseisiltä kanavilta myös elokuvia.

Siinä olivat siis kaikki Disney faktat, jotka liittyvät minuun. Julkaisen uuden hahmoesittelyn tämän kuukauden lopussa. Mainitsin jo info-postauksessa, että loppuvuodesta ilmestyvä joulutarina pohjautuu erääseen tunnettuun joulukertomukseen. En kerro mihin, mutta voitte arvailla sitä kommenteissa. Myös Nostalgia-sarja saa jatkoa vielä tämän vuoden puolella.