sunnuntai 28. tammikuuta 2024

Top63 Disney-klassikot (osa 3)

VIIMEINEN OSATeksti saattaa sisältää juonipaljastuksia21. Keisarin uudet kuviot

En yleensä pidä sellaisista elokuvista, joissa kerrotaan vitsejä toistensa perään, mutta jostain syystä se toimii tämän elokuvan kohdalla oikein hienosti. Eniten hauskuutta Keisarin uusiin kuvioihin tuo elokuvan pääpahis Yzma, sekä hänen kätyrinään toimiva Kronk. Kaikki elokuvan hahmot ovat hauskoja, vaikka päähenkilönä toimiva Kuzco onkin yksi ärsyttävimmistä Disney-hahmoista. Huumorin avulla elokuvaan tulee oikeanlainen tunnelma, ja siksi tämän pariin palaa aina mielellään uudestaan. 


20. Räyhä Ralf valloittaa internetin

Räyhä Ralf valloittaa internetin on varmasti yksi onnistuneimmista Disneyn jatko-osista. Moni asia toimii tässä elokuvassa, vaikka jotkut asiat ovat todennäköisesti jo vanhentuneet. Pidän siitä, miten elokuvassa tuodaan esille internetin ilot ja surut, joilla on juonen etenemisen kannalta iso merkitys. Harvoihin huonoihin puoliin kuuluu muutama ärsyttävä käänne, mutta ne eivät tule minulle ensimmäisenä mieleen tästä elokuvasta. 


19. Tarzan

Tarzanin pääpahis Clayton, sekä pari muuta hahmoa ovat ärsyttäviä, mutta enemmistö elokuvan hahmoista on hyviä. Jos pitäisi vielä keksiä hyviä puolia liittyen elokuvan hahmoihin, niin mainitsisin Tarzanin ja Janen suhteen kehittymisen. Muita hyviä puolia elokuvassa ovat sen laulut sekä tarinassa vallitseva seikkailumeininki. Tarzanissa nähtävä viidakko on tehty niin houkuttelevan näköiseksi, että sinne tekisi oikeasti mieli lähteä seikkailemaan.


18. Aristokatit

Aristokattien animointi on tehty muuten hyvin, mutta siihen liittyen minua häiritsee ihmishahmojen korostetut ääriviivat. Ihmiset ovat tässä elokuvassa sen verran pienessä roolissa, etteivät ne ääriviivat edes häiritse niin paljoa. Aristokateissa hyviin puoliin kuuluu elokuvassa vallitseva tunnelma, käsikirjoitus, sekä hauska pääpahis Edgar. Muutkin hahmot ovat kivoja, mutta jos pitäisi valita suosikki, niin se olisi aivan varmasti Edgar. Aristokateista löytyy jonkin verran asioita, jotka on helppo kyseenalaistaa, mutta ne eivät kuitenkaan pilaa elokuvaa ja sen katselukokemusta.


17. Prinsessa Ruusunen

Prinsessa Ruususessa ainoat huonot puolet ovat päähenkilön vähäinen ruutuaika, sekä muutamat tylsät hetket. Kaikki muu tässä elokuvassa toimii hienosti. Pidän elokuvan maanläheisestä tunnelmasta, mikä korostuu erityisesti metsämaisemissa. Pahatar on yksi parhaiten tehdyistä Disney-pahiksista ja elokuvan lopussa nähdään kohtaus, jossa hänen paha luonteensa korostuu entisestään. Parhaimmat asiat Prinsessa Ruususessa ovat kuitenkin hyvät haltijattaret, sekä Auroran mekon värin vaihtuminen sinisen ja vaaleanpunaisen välillä.


16. Pocahontas

Pocahontas perustuu oikeasti tapahtuneisiin asioihin. Tosin kaikki tässä elokuvassa ei ole historiallisesti täysin oikein, mutta ei se haittaa. Tuskin tämä olisi niin hyvä elokuva, jos kaikki asiat oltaisiin tehty kirjaimellisesti niin kuin ne tapahtuivat oikean tarinan henkilöille. Pocahontas on musikaalielokuva, ja siinä esitettävät laulut tuovat tarinaan maanläheisen ja mahtipontisen tunnelman. Muita asioita, mistä pidän tässä elokuvassa on sen opettavaisuus, sekä se miten luonto on tärkeä osa tarinaa.


15. Pieni merenneito

Pienimerenneito elokuvan ainoat miinukset ovat päihteiden käyttö, sekä se, että muutamista hahmoista ei saa oikein mitään irti. Kaikki muu elokuvassa toimii. Pidän Arielin ja Erikin suhteesta, sekä elokuvan lauluista. Elokuvan tunnelma on täydellinen alusta loppuun, eikä huumorin suhteen ole mitään valittamista. Pienen merenneidon hahmot ovat kiinnostavia ja tarinaa on muutenkin mukavaa seurata.


14. Aladdin

Aladdinissa paras asia on ehdottomasti Lampunhenki ja Lampunhengessä parasta on hahmon suomenkielisen ääninäyttelijän Vesa-Matti Loirin roolisuoritus. Aladdinin suomenkielinen dubbaus on muuten palkittu maailman parhaaksi Aladdin-dubbaukseksi, enkä minä todellakaan ihmettele miksi. Dubbauksen lisäksi elokuvassa toimii myös laulut. Laulujen mahtava sävellys tekee elokuvasta juuri sellaisen kuin sen kuuluu olla. Elokuvan huumori on mainiota, ja erityisesti Lampunhengen heitot jäävät katsojien mieleen. Minulla ei ole pahaa sanottavaa myöskään elokuvan tunnelmasta ja tarinasta.


13. Karhuveljeni Koda

Karhuveljeni Koda ei kuulu suosituimpien Disney-elokuvien joukkoon, eikä se ole muutenkaan erityisen muistettava elokuva. Siitä huolimatta sitä on aina mukavaa katsoa uudelleen. Kenain muuttuminen ihmisestä karhuksi on tehty hienosti, vaikka syy Kenain muuttumiseen olikin aika ikävä. Ikävyydestä puheen ollen tässä elokuvassa nähdään paljon traagisia käänteitä, jotka vievät tarinaa eteenpäin ja antavat lisää syvyyttä hahmoille. Karhuveljeni Koda on opettavainen elokuva, sillä Kenai oppii paljon tärkeitä asioita muututtuaan karhuksi. 


12. Leijonakuningas

Leijonakuningas on mahtava elokuva, mutta siitäkin löytyy silti heikkoutensa, joita ei ole kuin muutama. Niitä ovat Bambin osittainen kopiointi, sekä pari huonoa vitsiä. Kaikki muu toimii Leijonakuninkaassa täydellisesti. Pidän siitä, miten elokuvassa käydään läpi kaikki mahdolliset tunteet, joihin katsojien on helppo samaistua. Muita hyviä asioita elokuvassa ovat laulut, joista erityisesti Hakuna Matata ja Hula-laulu jäävät soimaan katsojien päähän. Lisäksi pidän Leijonakuninkaan ajattomuudesta, sekä siitä miten elokuva on onnistunut säilyttämään mahtavuutensa jo lähes kolmenkymmenen vuoden ajan.


11. Kaunotar ja Hirviö

Listani kärkipää näyttää olevan lähes täynnä kaikista legendaarisimpia Disney-klassikoita. Kaunotar ja Hirviö kuuluu siihen kategoriaan. Tässä elokuvassa parasta on Bellen ja Hirviön suhteen kehityksen seuraaminen. Kaunottaren ja Hirviön soundtrack on mainio, ja elokuvan laulut kuuluvat ehdottomasti parhaimpien Disney-laulujen joukkoon. Huonoja puolia elokuvassa ovat sen pääpahis Gaston, sekä muutamat huonot kohtaukset. 


10. Prinsessa ja sammakko

Olen kuullut paljon positiivista palautetta Prinsessa ja sammakko elokuvasta, mutta ei tämä silti kuulu muistettavimpien Disney-klassikoiden joukkoon. Tässäkin elokuvassa on mahtava soundtrack, ja erityisesti elokuvan pahiksen laulama laulu on jäänyt minun mieleeni. Elokuvan huumorissa ei ole muuten mitään vikaa, mutta jotkut vitseistä eivät uppoa minuun kunnolla. Pidän elokuvan tarinassa sen opettavaisuudesta, sekä ajoittaisesta jännittävyydestä. Tämän voi katsoa läpi vaikka kuinka monta kertaa ilman kyllästymistä, kunhan katsomiskertojen väli on tarpeeksi pitkä.


9. Big hero 6

Big hero 6 on yksi niistä harvoista supersankarielokuvista, jotka ovat tehneet minuun ison vaikutuksen. Pidän tässä elokuvassa erityisesti siitä miten Japani ja Amerikka on yhdistetty toisiinsa. Lisäksi elokuvassa toimii jännittävä tunnelma ja käsikirjoitus. Paras asia Big hero 6 elokuvassa on hoitajarobotti Baymax, jonka hauskuus tuo elokuvaan kevennystä ikävyyksien keskelle. Ei Big hero 6 ole kuitenkaan mikään masennusleffa, mutta alkupuolella nähdään yksi traaginen tapahtuma, joka on enemmän tai vähemmän isossa osassa lähes koko elokuvan ajan. Yksi tämän elokuvan heikkouksista on yllätyspahis, mutta jos pahikseen liittyen pitäisi keksiä hyvää sanottavaa, niin pidän siitä, että pahiksella on osittain järkevät motiivit. 


8. Encanto

Encantossa parhaimpia asioita ovat laulut, sekä se, että hahmoihin (erityisesti Mirabeliin) on helppo samaistua. Encanto on käsikirjoitukseltaan vähän heikko, sillä elokuvassa ei selitetä kaikkea, ja jotkut asiat jäävät keskeneräisiksi. Suurta seikkailua elokuvassa ei nähdä (ainakaan sellaista, missä lähdettäisiin pois kotiseudulta), mutta siitä huolimatta Encantosta löytyy mielenkiintoisia tapahtumapaikkoja. Jos palataan vielä hahmoihin, niin ne ovat hyviä, vaikka kaikki eivät ehdi päästä kunnolla esille. 


7. Nalle Puhin elokuva

Nalle Puhin elokuva on tunnelmaltaan nostalginen ja maanläheinen. Siksi siihen onkin hankalaa kyllästyä. Elokuvassa nähdään useimpien Nalle Puh -elokuvien tapaan kirja ja kertoja, jotka vievät tarinaa eteenpäin ja kertoja jopa juttelee joissain kohdissa elokuvan hahmojen kanssa. Heikkouksia on vaikeaa löytää, mutta jos niitä pitäisi ottaa puheeksi, niin tästä elokuvasta löytyy muutama ärsyttävä tapahtuma. Parasta elokuvassa on kuitenkin sen rento meininki. 


6. Frozen 2


Vaikka Frozen 2 sisältääkin pari samanlaista kuviota, kuin joissain sitä edeltäneissä Disney-klassikoissa, niin siitä huolimatta kyseessä on paras Disneyn jatko-osa. Frozen 2 on täynnä jännittäviä tapahtumia, joista osa liittyy vahvasti eräiden hahmojen menneisyyteen. Menneisyydestä puhuen tässä elokuvassa vastataan muutamaan kysymykseen, mitä ensimmäinen Frozen on jättänyt katsojille. Kuten monessa muussakin Disneyn musikaaliklassikossa, niin tästäkin löytyy aivan mahtavat laulut, joiden pariin palaa aina mielellään. Myös niiden heikompien kappaleiden. Heikkouksia ei ole paljoa, mutta niihin kuuluu mm. se, että Annalla ja Elsalla on tässä elokuvassa lähes samanlaiset kehityskaaret kuin ensimmäisessä Frozenissa. Jos pitäisi tiivistää tuo, mitä äsken sanoin, niin Frozen 2 on täynnä jännitystä ja seikkailumeininkiä.


5. Toive


Disneyn uusin elokuva Toive juhlistaa yhtiön jo 100-vuotta kestänyttä taivalta. Sen vuoksi se sisältääkin tavallista enemmän viittauksia aikaisempiin Disney-klassikoihin. Toiveessa ei ole melkein yhtään heikkouksia, jos ei lasketa sitä, että pahiksen motiivit jäävät osittain epäselviksi. Jos nyt puhutaan kuitenkin Toiveen hyvistä puolista, niin niihin kuuluu ainakin jännittävä tunnelma, sekä aivan mahtavat laulut. Elokuvan animoinnissa ei ole muuten mitään vikaa, mutta ainakin minusta se näyttää joissain kohdissa siltä, että hahmot seisovat green screenin edessä. Ehkä se johtuu siitä, että Toive on ensimmäinen Disney-klassikko, jossa tuota animointityyliä käytetään. Varmasti se kehittyy, jos sitä käytetään tulevissa Disney-klassikoissa.


4. Kaksin karkuteillä

Kaksin karkuteillä ennusti erään nimeltä mainitsemattoman pandemian, jossa on muutamia yhtäläisyyksiä tähän elokuvaan. Ei nyt kuitenkaan mennä niihin vaan puhutaan ihan muista asioista liittyen Kaksin karkuteillä elokuvaan. Tähkäpää on mainio päähenkilö, vaikka hänen innokkuutensa meneekin välillä ärsyttävyyden puolelle. Myös muut hahmot toimivat tarinassa hyvin, vaikka elokuvan pääpahis ei miettinytkään kaikkea loppuun asti tehtyään sen mitä teki elokuvan alussa. Yksi huono puoli elokuvassa on sen suomenkielinen nimi, joka sopii kyllä hyvin elokuvalle, mutta joku toinen nimi olisi ehkä ollut vähän toimivampi valinta. Kaksin karkuteillä elokuvan tunnelma vaihtelee sen mukaan, mitä siinä tapahtuu. 


3. Nalle Puh

Nalle Puh on ensimmäinen Disney-elokuva, jonka olen nähnyt. Se on yksi niistä syistä, miksi tämä elokuva pääsi tässä listassa näin korkealle. Nalle Puh on yhdistetty kolmesta lyhytelokuvasta koko illan elokuvaksi. Se on tämän elokuvan ainoa huono puoli. Kirja ja kertoja tuovat hauskan lisäyksen Nalle Puhiin ja lämmin tunnelma välittyy katsojille koko elokuvan ajan. Tämä elokuva sopii katsottavaksi silloin kun nostalgianälkä on suurimmillaan. 


2. Vaiana

Pidän Vaianassa eniten soundtrackista, sekä siitä miten aidon näköiseksi meri on animoitu. Muita hyviä puolia elokuvassa ovat päähenkilön kehityskaari, jännitys ja seikkailumeininki. Elokuvan tunnelma on hyvä eikä hahmojen suhteen ole valittamista. Tosin tämän elokuvan hahmoista löytyy muutama ärsyttävä tapaus, mutta eivät ne paljoa häiritse. Vaianan tarina on sellainen, jonka pariin palaa aina mielellään uudestaan.


1. Frozen

Frozen on minulle tärkeä elokuva, mutta en silti osannut arvata, että se pääsisi tässä listassa ihan ykköspaikalle asti. Tämä elokuva teki minusta Disney-fanin. Tätä blogia ei varmasti olisi olemassa ilman Frozenia. Hahmot ovat tavallaan kiinnostavia ja tavallaan tylsiä, mutta ne kaikki sopivat tarinaan. Yksi hahmoihin liittyvä miinus on yllätyspahis. Pidän Frozenin lauluista ja erityisesti Elsan voimaballadi Taakse jää on muodostunut hyvällä tavalla ärsyttäväksi korvamadoksi. Frozenin käsikirjoitus on hyvä, vaikkei kaikkia asioita selitetä kunnolla. Animointi on hienoa ja pidän siihen liittyen eniten siitä, miten aidon näköiseksi lumi on saatu näyttämään.


Nyt koko lista on käyty läpi. Olen osittain yllättynyt siitä, millainen tästä lopulta tuli. Kertokaa kommenteissa omat suosikkinne Disney-klassikoista.

Menen katsomaan Disney on Ice tapahtumaa helmikuun kolmas päivä, ja kirjoitan siitä taas blogitekstin. Se postaus olisi siis tulossa seuraavaksi. Lisäksi minulla on yhä työn alla se ystävänpäivänä ilmestyvä top-lista.

lauantai 27. tammikuuta 2024

Top63 Disney-klassikot (osa 2)

JATKOA EDELLISELLE POSTAUKSELLETeksti saattaa sisältää juonipaljastuksia


42. Atlantis - kadonnut kaupunki

Atlantis - kadonnut kaupunki on elokuvana sekä tylsä, että kiinnostava. Sitä on vaikeaa selittää, mutta niin se on. Elokuva ei ole sieltä muistettavimmasta päästä, mutta sitä on silti mukavaa katsoa. Tarina on mielenkiintoinen ja hahmot on kirjoitettu onnistuneesti. Hahmoihin liittyy yksi miinus, ja se on se, että elokuvassa nähdään yllätyspahis. Jos palataan vielä niihin hyviin puoliin, niin pidän tämän elokuvan tunnelmasta, minkä lisäksi jännityksestä tulee pari lisäpistettä. 


41. Lilo ja Stitch

Yksi parhaimmista asioista Lilossa ja Stitchissä on elokuvassa vallitseva kesäinen tunnelma. Muita hyviä puolia elokuvassa ovat hahmojen kehityskaaret ja opettavaisuus. Iloisuudesta huolimatta elokuva sisältää ikäviä asioita, joihin liittyy Nanin ja Lilon taustatarina, sekä heidän perheensä tilanne elokuvan alussa. Elokuva ei kuitenkaan ole täysin vakava, sillä siinä on myös paljon hauskoja ja iloisia hetkiä. 


40. Robin Hood

Tästä asiasta ole puhunut täällä blogissa ennenkin, mutta Robin Hood on vanhin Disney-klassikko, johon ei olla tehty uutta suomenkielistä dubbausta. Tämän voi siis yhä katsoa Reino Bäckmanin ohjaamalla dubbauksella, mutta ei siitä sen enempää. Puhutaan nyt kuitenkin Robin Hoodista, elokuvasta siis. Robin Hoodissa ei periaatteessa ole vikaa, jos ei lasketa sitä, että se tuntuu vähän tylsältä, eivätkä pahiksen motiivit tule kunnolla esille. Hahmoista löytyy tasaisesti tylsiä ja kiinnostavia tapauksia.


39. Aarreplaneetta

Aarreplaneetta on varmasti yksi aliarvostetuimmista Disney-klassikoista. Ehkä se selittää sen, miksi tämä elokuva ei ole erityisen muistettava. Aarreplaneetassa on kiinnostava tarina, ja seikkailumeinki tulee siinä hienosti esille. Myös tunnelma on kohdallaan. Miinuspisteitä elokuva saa muutamista ärsyttävistä hahmoista. 


38. Pelastuspartio Bernand ja Bianca

Pelastuspartio Bernand ja Bianca kuuluu muistettavien ja unohdettavien Disney-klassikoiden välivaiheeseen. Elokuvan tarina on mielenkiintoinen ja sitä seuraa mielellään, mutta samaan aikaan se tuntuu vähän tylsältä. Pidän elokuvan huumorista ja se korostuu erityisesti yhdessä kohdassa. Musiikin osalta Pelastuspartio Bernand ja Bianca on aika heikko elokuva, sillä laulut eivät jää ollenkaan päähän eivätkä ne tule ensimmäisenä mieleen, kun pitäisi luetella Disney-lauluja.


37. Topi ja Tessu

Topi ja Tessu on monella tapaa synkkä ja surullinen elokuva. Sen huumori on lähes olematonta ja iloisia hetkiä on muutenkin ihan liian vähän. Onneksi tämä elokuva ei ole kuitenkaan täysin masentava. Pidän eläintarinoista, joten Topi ja Tessu saa yhden plussan siltä osalta. Muita hyviä puolia elokuvassa ovat Topin ja Tessun ystävyys, sekä elokuvan juoni ja tunnelma. Myös laulut ovat hyviä, mutta ne eivät ole silti ihan sieltä muistettavimmasta päästä.


36. Bolt

En ole toimintaelokuvien isoin fani, mutta Bolt on kivaa katsoa aina uudestaan. Voiko tätä sanoa toimintaelokuvaksi? Boltissa kohdallaan ovat jännitys ja tarina, vaikka se muistuttaakin huomattavan paljon Truman showta. Myös hahmot ovat kiinnostavia ja jopa ärsyttävät hahmot ovat tässä elokuvassa kivoja. Pidän Boltin tarinasta, vaikka yhden hahmon taustat ovatkin näkökulmasta riippuen hieman ikävät. 


35. Räyhä Ralf

Pelaan yleensä nettipelejä, mutta ovat ne kone- ja konsolipelitkin ihan kivoja, vaikkei niitä tule pelattua muualla kuin risteilyillä. Räyhä Ralf sisältää paljon viittauksia suosittuihin videopeleihin, kuten Pacmaniin ja Super Marioon. Elokuvan hahmoissa ei ole muita vikoja kuin se, että enemmistö niistä on ärsyttäviä, sekä se, että elokuvan pahiksen henkilöllisyys tulee yllätyksenä. Räyhä Ralf on toteutettu hienosti ja elokuvan tarina sisältää sopivasti jännitystä ja seikkailumeininkiä. 


34. Bambi

Bambin ainoa huono puoli on synkkyys, mutta kaikki muu tässä elokuvassa toimii mainiosti. Tarina on kiva ja pidän myös animoinnista. Laulut eivät ole muistettavia, mutta niitä kuuntelee silti mielellään. Lisäksi elokuva saa pisteitä maanläheisestä tunnelmasta. Myös Bambin ja Falinen rakkaustarina antaa elokuvalle yhden lisäpisteen.


33. Lumikki ja seitsemän kääpiötä

Sen lisäksi, että Lumikki ja seitsemän kääpiötä on ensimmäinen Disney-klassikko, niin se on myös ensimmäinen täyspitkä värillinen animaatioelokuva. Noiden asioiden osalta tämä elokuva saa isot pisteet. Elokuva on julkaistu vuonna 1937, joten siinä nähdään paljon konservatiivisia asioita, mitkä korostuvat erityisesti Lumikin persoonassa. Lumikin ja prinssin rakkaustarina on elokuvassa aika mitään sanomaton, eikä prinssistä saa muutenkaan mitään tolkkua. Jos hahmoihin liittyen pitäisi keksiä hyvää sanottavaa, niin seitsemän kääpiötä tuovat elokuvaan paljon hauskoja hetkiä. Kääpiöt ovatkin se päälimmäisin syy, miksi tämän elokuvan pariin on mukavaa palata uudelleen.  


32. Herkules

Vaikka Herkules tunnetaankin mielenkiintoisesta tarinastaan ja mainioista lauluistaan, niin silti tämä elokuva ei ole erityisen muistettava. Pidän Herkuleksessa eniten elokuvan hauskasta pääpahiksesta. Hades on ehdottomasti yksi parhaimmista asioista tässä elokuvassa. Myös jännitys antaa lisää pisteitä tälle elokuvalle. Mitä heikkouksiin tulee, niin Herkuleksen ja Megaran suhteen voisi laskea sellaiseksi.


31. Bernand ja Bianca Australiassa

Tämä elokuva on juoneltaan samanlainen kuin ensimmäinen Bernand ja Bianca elokuva. Ainakin siltä osalta, että kummassakin elokuvassa pelastettavana on orpo (tai tässä tapauksessa puoliorpo) lapsi. Siitä huolimatta jatko-osa pääsi korkeammalle, sillä siinä on enemmän jännittäviä tapahtumia. Myös seikkailumeininki on tässä elokuvassa parempi. Bernand ja Bianca Australiassa sisältää sivujuonen, jonka lopputulos on tärkeä eräiden hahmojen suhteen kannalta. 


30. Oliver ja kumppanit

Oliver ja kumppanit on keskivertoelokuva, mutta siitä on silti vaikeaa sanoa haluaako sitä nähdä uudestaan. Tavallaan en halua nähdä tätä elokuvaa uudestaan, sillä sen tarina on tehty tylsällä tavalla ja siinä on muutenkin asioita, mistä en pidä. Toisaalta minä kyllä haluaisin nähdä tämän uudestaan, mutta ainoa syy siihen olisi söpö päähenkilö. Vaikka elokuvan tarina onkin enimmäkseen tylsä, niin siitä löytyy silti sopiva määrä jännitystä eikä minulla ole myöskään pahaa sanottavaa elokuvan tunnelmasta. Jos heikkouksista puhutaan, niin tässä elokuvassa päihteiden käyttö kuuluu niihin.


29. Viidakkokirja

Viidakkokirja on käsikirjoitukseltaan hyvä ja huono. Elokuvaa on kiinnostavaa seurata, mutta oikeasti kiinnostavia tapahtumia on ihan liian vähän. Puhutaanpa nyt muista tähän elokuvaan liittyvistä asioista. Yksi plussa Viidakkokirjalle tulee huumorista, jota tuovat erityisesti Baloo-karhu ja apinakuningas Louie. Muut hahmot ovat turhien ja hyödyllisten hahmojen välissä. Viidakkokirja on musikaali ja elokuvan laulut kuuluvat parhaimpien Disney-laulujen joukkoon. Erityisesti norsujen marssimislaulu on jäänyt minulla päähän.


28. Ihmeellinen maailma

Vaikka Ihmeellisen maailman ensi-illasta ei ole kulunut vielä kovin kauaa aikaa, niin siitä huolimatta tämän elokuvan olemassa olo alkaa jo välillä unohtua minulta (ja ehkä myös muiltakin). Tarinaltaan elokuva on mielenkiintoinen ja pidän siitä millaiseksi Cladejen, Calliston ja muiden hahmojen löytämä maailma on tehty. Hahmot on kirjoitettu hyvin, vaikka enemmistö heistä jääkin hieman taka-alalle. Nyt kun hahmoista puhutaan, niin mainitsenpa, että tässä elokuvassa nähdään Disneyn ensimmäinen seksuaalivähemmistöön kuuluva päähenkilö. Muita hyviä asioita elokuvassa ovat jännitys, tunnelma ja seikkailumeininki, joka on esillä jo ennen seikkailun alkua.


27. Notre Damen kellonsoittaja

Notre Damen kellonsoittaja on varmasti yksi synkimmistä ja vakavimmista animaatioelokuvista, mitä on olemassa. Synkkyyttä korostaa erityisesti pelottavat tapahtumat, sekä eräisiin hahmoihin kohdistuva huono kohtelu. Muita miinuksia Notre Damen kellonsoittajassa ovat vakavuus, sekä asiat, joita ei hyväksyttäisi nykypäivän elokuvissa. Iso plussa tässä elokuvassa ovat laulut ja niitä onkin erittäin mukavaa kuunnella. Laulut tuovat elokuvaan tunnelman, jota siinä ei välttämättä olisi ilman niitä.


26. Mulan

Notre Damen kellonsoittajan tapaan myös Mulan sisältää vakavia aiheita. Tosin tässä elokuvassa vakavuus on pienemmässä roolissa, joten siksi tämä pääsi korkeammalle sijalle. Vaikka sodan aiheuttamat kauheudet ja sukupuolien välinen epätasa-arvoisuus ovatkin paljon esillä Mulanissa, niin siitä huolimatta tätä katsoo mielellään uudestaan. Yksi hyvistä asioista elokuvassa on huumori, vaikka osa vitseistä ei uppoa minuun edes osittain. 


25. Pinocchio

Pinocchiossa nähdään päihteitä ja muita asioita, mitä ei hyväksyttäisi nykypäivän lastenelokuvissa. Siksi olenkin yllättynyt siitä, että se pääsi tässä listassa näinkin korkealle. Ei siinä toisaalta mitään vikaa ole, sillä onhan Pinocchiossa myös hyviä asioita, joista yksi on se, että siinä kuullaan Disneyn tunnuskappale Tähti toiveen toteuttaa. Laulujen osalta Pinocchio kuuluukin Disneyn parhaimpien elokuvien joukkoon. Myös päähenkilön kehityskaaresta tulee yksi lisäpiste.


24. Tuhkimo

Tuhkimo on elokuvana ajaton, mutta toisaalta myös konservatiivinen. Päälimmäisenä syynä siihen on se, että Tuhkimo on osittain konservatiivinen hahmo, mutta hänellä on silti vähän enemmän persoonaa kuin Lumikilla. Pidän Tuhkimossa (elokuvassa) eniten sen lauluista ja erityisesti Haltijakummin laulama laulu on jäänyt minulla mieleen. Muita hyviä asioita tässä elokuvassa ovat joissain kohdissa nähtävä taianomaisuus, sekä muutamat hauskat hetket. 


23. Kaunotar ja Kulkuri

Kaunotar ja Kulkuri sisältää asioita, mitkä eivät menisi läpi, jos elokuva oltaisiin tehty 2020-luvulla. Siitä huolimatta Kaunotar ja Kulkuri on yksi ajattomimmista Disney-klassikoista. Elokuva tunnetaan parhaiten legendaarisesta spagetti ja lihapulla -kohtauksesta, sekä kyseisessä kohtauksessa esitettävästä Bella notte -laulusta. Tuon lisäksi pidän tässä elokuvassa päähenkilöiden suhteen kehittymisestä ja hahmoista, vaikka niiden joukkoon mahtuukin pari ärsyttävää tapausta. Paras asia tässä elokuvassa on ehdottomasti tunnelma.


22. Zootropolis

Vaikka Zootropoliksen ilmestymisestä onkin jo lähes kahdeksan vuotta aikaa, niin siitä huolimatta elokuva on yhä  ajankohtainen. Siinä nimittäin esiintyy syrjintää ja ennakkoluuloja, jotka ovat valitettavasti esillä myös oikeassa elämässä. Puhutaanpa nyt kuitenkin Zootropoliksen hyvistä puolista. Judy on kiinnostava päähenkilö ja hänen tarinaansa lähtee aina seuraamaan mielellään. Myös Judyn ja Nickin ystävyyden kehittyminen on kirjoitettu hienosti. Muita hyviä asioita tässä elokuvassa ovat huumori (erityisesti laiskiaiskohdassa), animointi, opettavaisuus ja jännitys. Pidän Zootropoliksessa eniten siitä, miten Zootropoliksen kaupunki on tehty. Yksi harvoista miinuksista tässä elokuvassa on yllätyspahis, mutta pidän tavasta, jolla pahiksen henkilöllisyys paljastuu. 
LOPUT LISTASTA NÄHDÄÄN SEURAAVASSA POSTAUKSESSA

perjantai 26. tammikuuta 2024

Top63 Disney-klassikot (osa 1)

Mainitsin vuosikertauksessa, että olen harkinnut tekeväni tänä vuonna top-listan Disney-klassikoista, niin kuin olin tehnyt Pixar-elokuvista viime syksynä. Disney-klassikoita on sen verran paljon, että olen jakanut niistä tehdyn listan kolmeen osaan. Julkaisen ne kaikki osat tämän viikonlopun aikana. Ensimmäisen tänään, toisen huomenna ja kolmannen ylihuomenna. Voitte kommentoida jokaista osaa erikseen tai koko listaa kerralla. Minä annan omat kommenttini vasta sitten, kun koko lista on käyty läpi. Nyt onkin jo hyvä hetki päästää teidät katsomaan mihin järjestykseen olen laittanut Disney-klassikot.


Teksti saattaa sisältää juonipaljastuksia
63. Aivan villit

Aivan villit on viimeisellä sijalla täysin ansaitusti. Se ei nimittäin ole oikeasti Disney-elokuva, vaikka onkin mukana Euroopan Disney-klassikkolistalla. Elokuvan tarina ei ole erityisen kiinnostava, minkä lisäksi hahmot eivät ole yhtään muistettavia tai kiinnostavia. Minä en enää edes muista mitä tässä tapahtuu, joten ehkä se kertoo jotain siitä, mitä ajattelen tästä elokuvasta. Ainoa hyvä asia Aivan villit elokuvassa on pelkästään se, että sen pystyy katsomaan yhden kerran. Voiko sitä sanoa hyväksi asiaksi? 


62. Oppitunti

Kuten Aivan villien kohdalla, niin myös Oppitunnin pystyy katsomaan yhden kerran, ja siihen se on ainakin minun kohdallani jäänyt. Minua pitäisi uhkailla, kiristää ja lahjoa oikein kovasti, että katsoisin tämän uudestaan. Oppitunti sisältää ärsyttäviä hahmoja, eikä siinä ole yhtä juonta, jossa pysyttäisiin koko elokuvan ajan. Yllättävää kyllä, mutta jopa Aku Ankka on tässä elokuvassa ärsyttävä. Oppitunti ei siis mene ollenkaan jatkoon. 


61. Pikku Kananen

Vaikka Pikku Kanasessa onkin juoni, jossa pysytään koko elokuvan ajan, niin siitä huolimatta tämä on osittain samaa luokkaa Oppitunnin kanssa. Hahmot ovat ärsyttäviä, eikä tarinassa ole mitään järkeä. En pidä liiallisesta kohelluksesta, mitä tämä elokuva sisältää. Pikku Kanasessa on kyllä muutama oikeasti hyvä hetki, mutta niiden olemassa olo unohtuu nopeasti elokuvan katsomisen jälkeen.


60. Kolme caballeroa

Palaamme taas pakettielokuvien pariin. Jos tästä elokuvasta pitäisi keksiä jotain hyvää sanottavaa, niin se olisi The three caballeros laulu. Mitään muuta hyvää tässä elokuvassa ei ole. Kuten kaikissa muissa Disneyn sota-ajan pakettielokuvissa, niin tässäkään ei ole yhtä juonta, jossa pysyttäisiin koko elokuvan ajan.


59. Lehmäjengi

Myös Lehmäjengi kuuluu kohelluselokuvien kategoriaan. Tämän elokuvan huumori on niin huonoa, että sitä ei käytännössä edes ole. Hahmot ovat ärsyttäviä, eikä tarina jaksa pitää katsojaa otteessaan. Lehmäjengi on ehdottomasti yksi unohdettavimmista Disney-elokuvista, enkä minä enää muista mitä tässä tapahtuu. Yksi hyvä asia Lehmäjengissä on Koska auringon nähdä saan laulu. Myös animoinnista tulee yksi piste. Mitään muuta hyvää tässä elokuvassa ei ole.


58. Säveltuokio

Säveltuokio vaikuttaa aluksi hyvältä elokuvalta, mutta loppua kohti mentäessä sen seuraamiseen ei jaksa keskittyä kunnolla. Ainakin minulle kävi niin. Tässä elokuvassa ei muiden pakettielokuvien tapaan ole yhtä juonta, jossa pysyttäisiin alusta loppuun. Säveltuokio ei ole erityisen kiinnostava elokuva, vaikka siitä löytyykin hyviä hetkiä. Oma suosikkini tästä elokuvasta on Johnny Appleseedin tarina.


57. Dinosaurus

Olen nähnyt Dinosauruksen vain kerran ja siihen katselukertaan liittyy eräs tarina. Tilanne elokuvan katsomisessa meni niin, että olin juuri tullut töistä kotiin ja rupesin katsomaan tätä elokuvaa melkein heti sen jälkeen kun olin saanut ulkovaatteet pois päältäni. En ollut silloin mitenkään erityisen väsynyt, mutta kuitenkin sen verran, että kirjaimellisesti nukahdin siinä kohdassa, missä dinosaurukset vaeltavat. Heräsin kyllä ennen loppuratkaisua, joten en edes missannut paljon mitään. Tuskin siinä vaelluskohdassa mitään tärkeää tapahtui. Dinosaurus on Amerikassa Disney-klassikko, mutta Euroopan Disney-klassikkolistalle elokuvaa ei olla otettu. Jos jotain hyviä puolia tästä elokuvasta pitäisi keksiä, niin niitä ovat mm. päähenkilön kehityskaari ja elokuvan sisältämä jännitys. Mitään muuta hyvää sanottavaa minä en Dinosauruksesta keksi.


56. Iskelmäparaati

Iskelmäparaati on ainoa Disney-klassikko, jota ei löydy Disney+ -suoratoistopalvelusta. Tuskinpa sillä mitään väliä on, että löytyykö se sieltä, sillä kyseessä on yksi maailman tylsimmistä elokuvista. En jaksanut keskittyä kunnolla elokuvan seuraamiseen silloin kun katsoin sitä. Ainoa hyvä asia Iskelmäparaatissa on kahden hatun rakkaustarinasta kertova animaatiopätkä, sekä siinä laulettu laulu. Elokuvassa on muutenkin hyvät musiikit, mutta en silti katsoisi tätä pelkästään musiikin vuoksi.


55. Fantasia

Myös Fantasia kuuluu tylsien elokuvien joukkoon. Ainoa kiinnostava asia tässä elokuvassa on Noidan oppipojasta kertova tarinapätkä. Mitään muuta kiinnostavaa minulla ei tule Fantasiasta mieleen. Elokuvan pituus on yksi syy lisää siihen, miksi tähän ei jaksa keskittyä. Pituus ei varmaan haittaisi, jos tässä olisi yksi kiinnostava juoni, mutta kun sitä ei ole.


54. Herra Rupikonna ja Iisoppi Kurkinen

Tämä on Disneyn pakettielokuvista sellainen, jonka voisin katsoa ehkä joskus uudestaan. Vaikkei tämä elokuva olekaan erityisen kiinnostava, niin siitä huolimatta se pitää katsojan otteessaan molempien tarinoiden kohdalla. Animointi ja musiikki toimivat hienosti, mutta ei tämä ole silti mitenkään muistettava elokuva.


53. Fantasia 2000

Fantasia 2000 menee samaan tylsyysluokkaan alkuperäisen Fantasian kanssa, mutta on silti edeltäjäänsä mielenkiintoisempi. Ei paljoa, mutta kuitenkin. Fantasia 2000 on tunnelmaltaan ja animaatioltaan kelvollinen elokuva. Myös musiikit toimivat hienosti. Mitä niihin huonoihin puoliin tulee, niin kaikki animaatiopätkät eivät ole mieleenpainuvia, minkä lisäksi tämä elokuva on muutenkin aika unohdettava tapaus.


52. Pennitön ja suruton

Jos minun pitäisi valita suosikkini Disneyn sota-aikana julkaistuista pakettielokuvista, niin se olisi ehdottomasti tämä. Muutamista turhista kohtauksista huolimatta elokuva onnistuu pitämään katsojan otteessaan alusta loppuun. Pennitön ja suruton sisältää kaksi tarinaa, joita ainakin minä seuraan enemmän kuin mielelläni. Muiden pakettielokuvien tapaan tässäkään ei ole yhtä juonta, mutta se ei haittaa, sillä siirtymä ensimmäisestä tarinasta toiseen on toteutettu järkevällä tavalla. Tämänkin minä voisin katsoa joskus uudestaan.


51. Dumbo

Vaikka Dumbo sisältääkin paljon asioita, joista en pidä, niin olen silti yllättynyt, että se päätyi näin matalalle sijalle. Mainitaanpa nyt aluksi ne asiat, mistä en pidän Dumbossa. Siis elokuvassa, ei hahmossa. Ensimmäinen asia on se, että Dumbo sisältää paljon sellaisia asioita, mitä ei hyväksyttäisi nykypäivän elokuvissa. Niitä asioita ovat mm. rasismi ja päihteet. Toinen huono puoli Dumbossa on se, että sen tarina lähtee kunnolla käyntiin vasta lopussa. Siihen asti elokuvassa ei ole paljon mitään kiinnostavaa. Elokuvan tunnelma on synkkyydestä huolimatta erittäin lämminhenkinen. 


50. Liisa Ihmemaassa

Liisa Ihmemaassa on erittäin sekava elokuva, mihin todennäköisimpänä syynä ovat sekopäiset hahmot. Itsellänikin meni pää sekaisin tästä elokuvasta. Onneksi en kuitenkaan seonnut lopullisesti. Liisa Ihmemaassa on musikaali, mutta sen laulut eivät ole yhtä lukuun ottamatta kiinnostavia. Pidän musikaaleista, mutta tässä elokuvassa on silti ihan liikaa lauluja. Elokuvan tunnelmassa ei ole periaatteessa mitään vikaa, mutta se muuttuu elokuvan edetessä yhä vain huonommaksi. Ainoa hyvä asia Liisa Ihmemaassa elokuvassa on Syntymättömyyspäivä laulu, mutta edes se ei onnistu pelastamaan tätä elokuvaa. 


49. Peter Pan

Peter Pan on ajaton elokuva, vaikka sisältääkin paljon konservatiivisia asioita. Kuulostaa ristiriitaiselta, mutta niin se vain on. Liisa Ihmemaassa elokuvassa on vain yksi hyvä laulu, ja muut laulut ovat huonoja, mutta Peter Panissa on vain yksi huono laulu, ja muut laulut ovat hyviä. Laulujen lisäksi Peter Panissa toimii myös tunnelma. Konservatiivisuuden lisäksi miinuksia elokuvalle tuovat rasismi ja päihteiden käyttö.


48. Hiidenpata

Hiidenpata on sellainen elokuva, jonka olemassa olo on helppo unohtaa. Minä en enää muista mitä tässä tapahtuu, joten ei mikään ihme, että se päätyi näin matalalle sijalle. Taran on päähenkilönä kiinnostava, ja hänen kehitystään seuraa mielellään. Hornansarvi on uhkaava pahis, ja pidän siitä millaiseksi hänet on suunniteltu. Hiidenpadassa on muutenkin mielenkiintoisia hahmoja, vaikka niiden kaikkien olemassa oloa ei välttämättä muistaisikaan.


47. Riemukas Robinsonin perhe

Olen yllättynyt siitä, että Riemukas Robinsonin perhe ei päässyt edes listan puoliväliin. Kyseessä ei ole kuitenkaan erityisen muistettava elokuva. Pidän tässä elokuvassa eniten sen tarinasta ja siinä mukana olevista kiinnostavista hahmoista. Myös jännitys tuo lisää pisteitä elokuvalle. Pidän myös elokuvan sisältämistä yllättävistä käänteistä ja erityisesti yksi käänne on jäänyt mieleeni.


46. Miekka kivessä

Dumbon tapaan myös Miekka kivessä lähtee kunnolla käyntiin vasta lopussa. Miekka kivessä elokuvan kohdalla se häiritsee vähemmän, sillä elokuva on täynnä mielenkiintoisia asioita, vaikkei niitä aina muistaisikaan. Miekka kivessä on varmasti yksi opettavaisimmista Disney-elokuvista, sillä Merlin opettaa Arturia tämän elokuvan aikana. Matami Mimmi ei ole pahiksena sieltä kiinnostavimmasta päästä, vaikka hänen koomisuutensa tuo elokuvaan hyvää huumoria. 


45. 101 dalmatialaista

Nimen perusteella voisi päätellä, että 101 dalmatialaista olisi hyvä elokuva. Tavallaan se on sitä ja tavallaan ei. Pidän Anitan ja Rogerin rakkaustarinasta, sekä siitä, että Pongo kutsuu Rogeria lemmikikseen. Myös söpöt koirat tuovat pisteitä tälle elokuvalle. Mitä huonoihin puoliin tulee, niin 101 dalmatialaista sisältää päihteiden käyttöä, ja jotkut asiat jäävät epäselviksi. Yksi iso miinus tälle elokuvalle tulee siitä, että loppuratkaisussa ei ole mitään järkeä.


44. Raya ja viimeinen lohikäärme

Yksi huono puoli tässä elokuvassa on se, että se lisättiin suoraan Disney+:aan ilman teatterilevitystä. Raya ja viimeinen lohikäärme sisältää opetuksia ja seikkailumeininkiä. Tunnelmaltaan ja juoneltaan elokuva on kiinnostava, mutta en silti muista paljon mitään tästä elokuvasta, vaikka olenkin katsonut tämän kaksi kertaa. Kyseessä on kuitenkin aika unohdettava elokuva. Enemmistö Raya ja viimeinen lohikäärme elokuvan hahmoista on ärsyttäviä, joten siitä tulee yksi lisämiinus.


43. Mestarietsivä Basil Hiiri

Pidän salapoliisitarinoista ja sellainen on mukana tässä elokuvassa. Ja vieläpä oikein pääjuonena. Siitä huolimatta tämä ei ole sieltä kiinnostavimmasta päästä oleva elokuva. Tunnelma on hyvä ja hahmot ovat kiinnostavia. Huonoja puolia ovat päihteiden käyttö ja muut sellaiset asiat, jotka eivät menisi läpi nykypäivän lastenelokuvissa. Basil Hiiren suomenkielinen dubbaus on ihan hirveä, joten se laskee pisteitä pois tältä elokuvalta.


JATKUU SEURAAVASSA POSTAUKSESSA