maanantai 21. maaliskuuta 2022

Loppukevät ja kesä

 Hei kaikki. Lähden sunnuntaina kaksi viikkoa kestävälle opintomatkalle ja haluan julkaista tämän postauksen ennen sitä. Tässä tekstissä aion kertoa mitä blogissa tulee tapahtumaan loppukevään ja kesän aikana. Uusin Pixar elokuva Punainen ei päässytkään teattereihin, vaan se julkaistiin suoraan Disney+ palveluun. Saan kyseisen palvelun kuukaudeksi käyttööni huhti-toukokuun vaihteessa, joten pääsen katsomaan sen elokuvan silloin. Aion myös kirjoittaa arvostelun siitä. Myös Nostalgia-sarja saa jatkoa kevään ja kesän aikana. Hahmoesittelyjäkin on tulossa. Toukokuussa blogiin ilmestyy vähän erilainen top-lista. Kerroin viime vuoden viimeisessä postauksessa, että minä siirryn kesäkuussa uudelle vuosikymmenelle ja sen kunniaksi on tulossa postaus. En aio vielä kertoa mitä tämä uudelle vuosikymmenelle siirtyminen tarkoittaa, mutta voitte esittää kommenteissa arvauksia siitä. Kerroin myös, että minulla on kaksi ideaa blogin 4-vuotispäivänä julkaistavaan postaukseen ja olen jo päättänyt kumman ideoista haluan toteuttaa. Kirjoitin kolme vuotta sitten postauksen Nalle Puh hahmojen mielenterveysongelmiin liittyvästä teoriasta ja aion kirjoittaa kevään tai kesän aikana toisesta Disney teoriasta. Minulla on ollut jo vähän aikaa mielessä idea postaussarjasta, jossa aiheena ovat Disney elokuvien mokat. Sarjan ideana olisi siis se, että otan yhteen osaan aina yhden Disney elokuvan ja kerron mitä mokia siihen on päätynyt. Miltä tämä kuulostaisi? Voitte myös kertoa mitä elokuvia haluaisitte mukaan siihen. Kuten postauksen alkuosasta voi päätellä, niin aion pitää taukoa täältä blogista samalla tavalla, kuin tein joulukuussa, tosin tällä kertaa tauko tulee olemaan pidempi. En aio palata blogin pariin heti, kun olen kotiutunut opintomatkaltani, mutta aion jatkaa kirjoittamista vielä kevään aikana. Tarkkaa ajankohtaa paluulleni en osaa sanoa, mutta se tapahtuu aikaisintaan huhtikuun lopulla. 


lauantai 12. maaliskuuta 2022

Nostalgia (Urhea)

Lupasin edellisessä postauksessa, että julkaisisin seuraavaksi Nostalgia-sarjan yhdeksännen osan, joten tässä se nyt tulee. Tällä kertaa arvosteltavaksi on päässyt elokuva nimeltä Urhea.

Olen kertonut elokuvan juonen sinisellä tekstillä, mutta en tule paljastamaan loppuratkaisua. Jos siis et halua tietää juonta, skippaa sininen teksti.

Dunbrochin klaanin prinsessa Merida saa isältään kuningas Fergukselta syntymäpäivälahjaksi jousipyssyn, jolla hän alkaa harjoitella jousiammuntaa. Yhtäkkiä hurja karhu nimeltä Mor'du hyökkää ja Merida joutuu pakenemaan äitinsä kuningatar Elinorin kanssa. Fergus jää taistelemaan petoa vastaan ja menettää taistelun seurauksena jalkansa. Vuosia myöhemmin Meridasta on tullut isosisko kolmospikkuveljilleen Hubertille, Harrishille ja Hamishille. Merida saa tietää, että hänet aiotaan kihlata yhden Dunbrochin liittolaisklaanien esikoisista. Merida ei ilahdu ajatuksesta ja yrittääkin saada Elinorin muuttamaan mieltään kihlautumisesta. Dingwallin, Machintoshin ja MacGuffinin klaanien johtajat saapuvat paikalle esikoistensa kanssa. Merida tajuaa, että sääntöjen mukaan klaanin esikoinen saa kilpailla prinsessan kädestä. Säännöissä ei mainita mitään sukupuolesta, joten Merida päättää kilpailla omasta kädestään, minkä vuoksi hän ehdottaa, että esikoiset kilpailisivat hänen kädestään jousiammunnassa. Kun vierailevien klaanien esikoiset ovat ampuneet nuolensa, Merida saapuu paikalle ja ampuu nuolen kaikkiin maalitauluihin. Elinor vihastuu tapahtuneesta, minkä seurauksena hän ja Merida alkavat riidellä. Riitelyn jälkeen Merida ratsastaa itkien metsään, jossa virvatulet johdattavat hänet noidan mökille. Merida pyytää noitaa tekemään taian, jolla Elinor muuttaisi mieltään kihlauksesta. Merida palaa kotiin mukanaan noidan antama leivos, jota hän tarjoaa äidilleen. Elinor syö leivoksen, minkä seurauksena hän muuttuu karhuksi. 

Urhea julkaistiin Yhdysvalloissa  22.6.2012 ja Suomessa samana vuonna 24.8. Urhea on ensimmäinen Pixar elokuva, jonka pääosassa on nainen. Merida on ensimmäinen ja ainoa Disney prinsessa, joka esiintyy Pixar elokuvassa. 

Kerroin blogin 3-vuotispäivänä julkaistussa postauksessa, että näin tämän ensimmäisen kerran yhden ala-aste aikaisen luokkakaverini elokuvasynttäreillä, joihin hän oli kutsunut koko luokan. Sain elokuvan dvd-version myöhemmin joululahjaksi. 

Elokuvan suomenkielinen dubbaus on onnistunut hyvin, mutta alunperin en pitänytkään Meridan suomenkielisestä äänestä. Nykyään minun on vaikeaa kuvitella siihen rooliin joku muu kuin Heljä Heikkinen. Myös muiden hahmojen dubbaajat sopivat täydellisesti rooleihinsa. 

Jos sitä kritiikkiä täytyy antaa jostain, niin ainakin siitä, että jotkut elokuvan vitseistä menevät vähän yli. Myös tiettyjen asioiden ennalta arvattavuudesta tulee miinuspisteitä. Yksi esimerkki tästä asiasta on se mitä Elinorille tapahtuu leivoksen syömisen jälkeen. Silloin, kun Elinor oli muuttumassa karhuksi, meinasin sanoa vasemmalla puolellani istuneelle kaverilleni, että sieltä tulee karhu. Kritiikistä huolimatta elokuvassa on myös hyviä asioita, kuten musiikki, animointi ja tarina.


Sitten vielä plussat ja miinukset

+Juoni
+Musiikki
+Animointi
+Tunnelma
+Huumori
+Päähenkilön dubbaaja

-Ennalta arvattavuus tietyissä asioissa
-Jotkut vitseistä menevät vähän yli

Urhea saa 8 pistettä.
tiistai 8. maaliskuuta 2022

Parhaat naishahmojen soolot

Hyvää naistenpäivää kaikille. Tässä postauksessa tulette näkemään top-listan Disneyn naishahmojen laulamista soolokappaleista. Mennäänpä suoraan listan pariin. 

Teksti sisältää juonipaljastuksia


10. Reflection/Heijastus


Mulan laulaa tässä kappaleessa siitä, miten hän toivoo, että voisi täyttää perheensä odotukset häntä kohtaan, mutta samaan aikaan hän tahtoo seurata omia haaveitaan. Pidän laulussa eniten sen tunnelmasta. Myös suomenkielinen dubbaus on onnistunut.


9. Surface pressure/Paine

Uusimmassa Disney klassikossa Encantossa on kaksi naishahmon laulamaa soolokappaletta, joista toinen on Mirabelin supervahvan siskon Luisan laulama laulu. Laulun aikana Luisa kertoo olevansa väsynyt siihen, että joutuu kantamaan perheen kaikkia taakkoja harteillaan. Luisa toivoo, että voisi unohtaa häneen kohdistuvat odotukset ja keskittyä rentoutumiseen. Pidän tästä kappaleesta, sillä Luisan persoonaan syvennytään sen aikana. Myös taustatanssijoina toimivat aasit ovat hauskoja. Pidän kappaleesta suomeksi ja englanniksi, mutta jos on pakko valita, niin suomenkielinen versio on vähän parempi. Minulla ei ole mitään negatiivista sanottavaa Jessica Darrown laulusuorituksesta, mutta siitä huolimatta Ulriikka Heikinheimon ääni sopii Luisalle paremmin.


8. Almost there/Voin saavuttaa

Tiana haaveilee oman ravintolan perustamisesta, mistä hän kertoo tämän laulun aikana. Kappale on sävelletty onnistuneesti ja pidän myös siitä miten animointityyli vaihtuu Tianan kuvitelmien ajaksi. Katsoin Prinsessa ja sammakko elokuvan ensimmäisen (ja ainoan) kerran 2020 halloweenina, mutta en osaa sanoa mikä on suosikkikappaleeni kyseisestä elokuvasta. Se on joko tämä tai sitten joku muu. Voisin joskus tehdä top-listan Prinsessa ja sammakko elokuvan lauluista.


7. Whistle while you work/Ain laulain työtäs tee

Metsän eläimet ovat johdattaneet Lumikin kääpiöiden mökille. Lumikki huomaa mökin olevan sotkuinen, joten hän alkaa siivoamaan sitä eläinten kanssa. Tämä laulu kuullaan siis silloin kun Lumikki ja eläimet siivoavat mökkiä. Minun on välillä vaikeaa aloittaa kotitöiden tekemistä, joten ehkä tämä kappale antaisi motivaatiota siihen. Pidän tästä laulusta kyllä muutenkin.


6. All is found/Löydän sen/Gávnnat buot

Kerron tähän alkuun erään asian. Jos teen vielä joskus top-listan, johon on päässyt joku laulu elokuvasta Frozen 2, lisään otsikkoon myös kappaleen saamenkielisen nimen. Frozen 2 elokuvan alkulaulussa kuningatar Iduna laulaa lapsilleen Annalle ja Elsalle Ahtohalla-joesta, jolla on kaikki vastaukset menneisyydestä. Kerroin Frozen laulujen top-listassa pitäväni eniten kappaleen saamenkielisestä versiosta eikä mielipiteeni ole muuttunut. Suosittelen kaikkia kuuntelemaan tämän laulun sillä kielellä. Eva Jeanette Iversen on onnistunut tekemään Idunalle lämpimän ja rauhoittavan äänen. Ei sillä, että suomen- ja englanninkielisissä versioissa olisi jotain vikaa, mutta saamenkielisessä versiossa on vain sitä jotain. 


5. Waiting on a miracle/Yksin ootan ihmettä


Luisan lisäksi myös Mirabel on saanut oman soolokappaleensa Encantossa. Madrigalien nuorin poika Antonio sai lahjansa elokuvan alussa. Mirabel on iloinen serkkunsa puolesta, mutta tuntee itsensä ulkopuoliseksi, sillä hän on perheen ainoa lapsi, joka ei saanut taikavoimia, mutta on kuitenkin salannut nämä ajatukset. Siinä vaiheessa, kun Madrigalit ottavat perhekuvan ilman Mirabelia, hän ei pysty enää pitämään tunteitaan sisällään. Pidän laulussa eniten siitä miten kaikki muut pysähtyvät Mirabelin laulun ajaksi. Mirabelin tunteet tulevat esille sekä suomeksi, että englanniksi, mutta pidän kappaleesta enemmän suomenkielisenä, sillä se versio on voimallisempi.


4. Let it go/Taakse jää


Taakse jää pääsi tällä kertaa korkeammalle sijalle, kuin Löydän sen. Aika ristiriitaista, sillä Löydän sen oli Frozen laulujen top-listalla sijalla 10 ja tämä laulu oli samalla listalla sijalla 19. Toisaalta minä tein sen listan melkein kaksi vuotta sitten, joten mielipiteeni on ehtinyt muuttua. En osaa vieläkään sanoa pidänkö kappaleesta enemmän suomeksi vai englanniksi, sillä englanninkieliset sanoitukset ovat paremmat, mutta suomenkielisessä versiossa Elsan ääni kuulostaa paremmalta.


3. Colors of the wind/Tuulen värit

Tässä laulussa Pocahontas opettaa John Smithille, että luontoa tulee kunnioittaa. Pidän kappaleessa eniten sen sanomasta ja siitä miten Pocahontasin ja John Smithin suhde kehittyy sen aikana. Tuulen värit on yhtä hyvä suomeksi ja englanniksi. En osaa päättää kummasta versiosta pidän enemmän.

2. The next right thing/Kuin oikein on/Daga de riekta fal

Anna sai ensimmäisen oikean soolokappaleensa elokuvassa Frozen 2. Laulu alkaa surullisissa tunnelmissa, sillä Kristoff ja Sven olivat häipyneet johonkin ja Elsa ja Olaf olivat kuolleet. Laulun aikana Anna onnistuu löytämään tiensä ulos luolasta, johon hän ja Olaf olivat joutuneet. Pidän eniten kappaleen englanninkielisestä versiosta, sillä Kristen Bell osaa tuoda Annan tunteet parhaiten esille äänensä avulla.


1. Into the unknown/Tuntemattomaan/Amas mu vuordá

Teknisesti ottaen tämä ei ole soolokappale, sillä Elsan lisäksi tässä laulussa laulaa myös hänen kuulemansa ääni. Lasken tämän kuitenkin soolokappaleeksi, sillä Elsa hoitaa suurimman osan laulamisesta. Elsa kuulee äänen jota kukaan ei vaikuta kuulevan. Elsa ei haluaisi lähteä Arendellesta, mutta hän haluaa selvittää äänen lähteen, joten hän seuraa sitä ulos ja alkaa tehdä taikoja äänen avulla. Kaikki versiot ovat onnistuneita enkä osaa päättää mistä pidän eniten. 

Siinä olivat siis minun suosikkini Disneyn naishahmojen soolokappaleista. Mistä naishahmojen laulamista sooloista te pidätte eniten? Voitte kertoa ne kommenteissa.

Tulevista postauksista vielä sen verran, että julkaisen seuraavaksi Nostalgia-sarjan yhdeksännen osan.