torstai 30. marraskuuta 2023

TÄRKEÄ ILMOITUS

Tähän alkuun pyydän anteeksi otsikkoa. En yleensä kirjoita niitä isolla tekstillä, mutta tein tällä kertaa poikkeuksen. Kerroin elokuun viimeisessä postauksessa, että tekisin tämän vuoden joulutarinasta adjektiivitarinan. Kerroin silloin, että teillä olisi marraskuun loppuun asti aikaa laittaa adjektiivejä kyseisen postauksen kommentteihin. Tänään on marraskuun viimeinen päivä, eikä elokuun viimeisen postauksen kommenteissa ole vieläkään adjektiiveja. Jos niitä ei pian ala ilmestyä sinne, niin minun pitää miettiä mitä teen joulutarinan suhteen. En tahtoisi perua joulutarinaa tältä vuodelta, mutta en myöskään halua julkaista sitä ilman adjektiiveja. Lisäksi minulla ei ole enää tässä vaiheessa aikaa keksiä uutta ideaa joulutarinaan. Tässä kohtaa pyydän anteeksi myös sitä, että olen ottanut tämän asian puheeksi jo kolmessa peräkkäisessä postauksessa. Ymmärrän, jos olette ärsyyntyneet siitä, että hoputan ja painostan teitä tässä asiassa, mutta minä todella tarvitsen niitä adjektiiveja joulutarinaan. Olen taas käynyt karsimassa tarvittavien adjektiivien lukumäärää, minkä lisäksi annan teille vähän lisäaikaa adjektiivien kommentoimiseen. Uusi aikaraja on 1.12. klo. 23.59 asti. Tiedän, ettei se ole paljon, mutta sanoin julkaisevani joulutarinan viikonloppuna, ja haluan myös pysyä siinä lupauksessa. Sanon tähän loppuun vielä, että en pakota ketään kommentoimaan adjektiiveja, mutta toivon, että edes muutama lukija kommentoisi niitä. Voisitteko siis olla niin kilttejä, että kommentoisitte niitä adjektiiveja elokuun viimeiseen postaukseen, kiitos.

maanantai 27. marraskuuta 2023

Painajainen ennen joulua (arvostelu)

Lupasin edellisessä postauksessa kirjoittavani arvostelun eräästä halloween/jouluelokuvasta. Kuten otsikossakin lukee, ja joku taisi jo muutenkin arvata sen, niin tässä postauksessa arvostellaan elokuva Painajainen ennen joulua. Kurpitsakuningas Jack Skellington kyllästyy jokavuotisen halloweenjuhlan järjestämiseen ja siiheen liittyvään pelottelurutiiniin. Eräänä päivänä Jack päätyy joulukaupunkiin, ja yrittää keksiä keinon, jolla voisi saada joulun tulemaan halloweenkaupunkiin. Aluksi suunnitelma vaikuttaa toimivan hyvin, mutta lopulta Jackin tekemisillä on ikäviä seurauksia.

Elokuvan päähenkilönä nähdään halloweenkaupunkia johtava kurpitsakuningas Jack Skellington, joka on kyllästynyt työhönsä ja haluaisi saada elämäänsä uutta sisältöä. Löydettyään sattumalta reitin joulukaupunkiin, Jackin elämänilo palaa yllättäen takaisin. Kaikki joulukaupungin asiat hämmästyttävät Jackia ja hän keksii niiden avulla miten saisi tuotua joulun omaan kaupunkiinsa. 

Muut hahmot toimivat tarinassa ihan hyvin, vaikka jotkut hahmoista jäävät jonkin verran taka-alalle. Sivuhahmoista eniten ruutuaikaa saa Sally, jolla on tunteita Jackia kohtaan, muttei saa niille vastakaikua. Tilannetta vaikeuttaa myös se, että Sally on hullun tiedemiehen luoma räsynukke, joka ei saa missään nimessä poistua keksijänsä luota. Jackin ja Sallyn ajatukset tuodaan hienosti esille ja molemmilla on elokuvassa toimivat kehityskaaret. Myös Jackin kummituskoira Zero saa elokuvassa tärkeän osuuden, sillä ilman koiraansa Jack ei olisi ikinä löytänyt joulua tai joulukaupunkia.

Tapahtumapaikkoina tarinassa nähdään joulu- ja halloweenkaupungit, sekä puut, joiden kautta voi siirtyä eri juhlakaupunkeihin. Nämä siirtymät juhlakaupunkien väleillä on toteutettu hienosti ja pidän tavasta, joilla kaupungeista pääsee pois. Sitäkin enemmän pidän tavasta, jolla Jack siirtyy joulukaupunkiin. Joulun ja halloweenin lisäksi elokuvassa nähdään ohimennen eräs kolmanteen juhlaan liittyvä asia, sillä halloweenkaupungin joulujuhlan järjestämisessä sattuu yksi sekaannus.

Yksi syy miksi halusin nähdä Painajainen ennen joulua -elokuvan oli sen musiikki. Laulut toimivat tarinassa hienosti ja sopivat niille hahmoille, jotka laulavat niitä. Erityisesti elokuvan alkulaulu This is halloween jää helposti soimaan päähän jopa lopputekstienkin jälkeen. Pidän myös muista lauluista, joista kunniamaininnan ansaitsevat Oogieboogien laulu, What's this?, sekä Jackin ja Sallyn laulut. Muut elokuvan lauluista ovat unohdettavia tapauksia, joiden olemassa olo unohtuu helposti ja nopeasti. Mainitut laulut, jäävät paremmin mieleen, mutta This is halloween on se laulu, mikä tämän elokuvan lauluista tulee ensimmäisenä mieleen.

Musiikki ja toteutus toimivat elokuvassa hyvin, mutta animaatio on vähän siinä ja siinä. Tavallaan se sopii elokuvaan, mutta toisaalta se näyttää aika heikolta. Elokuvassa nähdään useampi kohtaus, johon sen animointityyli ei sovi. Muuten animaatiossa ei ole vikaa, sillä se toimii hienosti halloweenkaupungin ja sen asukkaiden kohdalla. Suhtaudun elokuvan käsikirjoitukseen neutraalisti. Tarina vaikuttaa mielenkiintoiselta ja aluksi se tuntuu siltä, mutta elokuvan edetessä juonen seuraaminen alkaa vähitellen kyllästyttää. Ensimmäisen katselukerran perusteella Painajainen ennen joulua sijoittuu minulla ihan ok -tasolle. En osaa sanoa aionko katsoa tätä joskus uudestaan. En ehkä yksin, mutta jos joku pyytää minua katsomaan tätä kanssaan, niin sitten voin suostua. Painajainen ennen joulua kuuluu muistettavien ja unohdettavien elokuvien välivaiheeseen. Se ei ehkä ole elokuvien parhaimmistoa, mutta sen avulla pystyy hyvin siirtymään halloweenista joulun odotukseen ja sitä kautta sitten myös jouluun.

Mitä mieltä te olette tästä elokuvasta? Kertokaa se kommenteissa. Kertokaa myös kuuluuko tämä elokuva jouluun vai halloweeniin? 

Tulevista postauksista kerron sen verran, että alan pian katsoa Good luck Charlien toista tuotantokautta. Siitä tulee arvostelu aikaisintaan ensi viikolla. Sitä ennen on tulossa joulutarina. Sanon vielä tämän kerran, että käykää laittamassa niitä adjektiiveja elokuun viimeisen postauksen kommenttehin. Nyt teillä on ihan oikeasti viimeinen tilaisuus siihen, sillä joulutarina ilmestyy blogiin jo tämän viikon lopulla. En usko, että te haluatte lukea adjektiivitonta joulutarinaa, eikä sellaisen julkaisu ole kivaa. Aika loppuu ihan pian, ja tarvitsen edelleen 45 adjektiivia. Olkaa siis hyvät ja käykää kommentoimassa niitä adjektiiveja elokuun viimeiseen postaukseen.

torstai 23. marraskuuta 2023

Toiveen dubbaajien arvailua

Uusin Disney-klassikko Toive saa huomenna ensi-iltansa Amerikassa. Suomeen elokuva saapuu vasta joulukuun puolivälissä. Olen puhunut täällä blogissa välillä siitä, että mennessäni katsomaan uusia animaatioelokuvia elokuvateatteriin en halua ikinä tietää elokuvan suomenkielisiä ääninäyttelijöitä ennen sen katsomista. Etsin ääninäyttelijöiden nimet netistä, kun olen nähnyt elokuvan. Toive ei ole poikkeus tähän sääntöön, joten tässä postauksessa puhutaankn kyseisen elokuvan mahdollisista suomidubbaajista. Tein aiemmin syksyllä postauksen, jossa kerroin arvauksiani Toiveen (ja Elion) dubbaajista, joten teen nyt päivitetyn version arvauksistani liittyen Toiveen suomidubbaajiin. Tässä ne nyt tulevat.Asha

Toiveen päähenkilön Ashan englanninkielinen ääninäyttelijä on Ariana DeBose. Olen kertonut aiemmin siitä, että arvelisin Ashan ääninäyttelijän olevan Ulriikka Heikinheimo. Nyt kun olen katsonut suomenkielisen trailerin uudestaan, niin olen kiinnittänyt paremmin huomiota Ashan ääneen. Trailerin perusteella Ashan äänenä ei olekaan Ulriikka Heikinheimo, vaan joku uusi tyyppi, jolla ei ole aiempaa kokemusta ääninäyttelystä.


Valentino

Ashan lemmikkivuohen Valentinon äänenä on Toiveen englanninkielisessä versiossa Alan Tudyk. Valentinon suomenkielisestä äänestä minulla on ollut useita vaihtoehtoja. Tällä hetkellä minun arvauksiani Valentinon suomenkieliseksi ääninäyttelijäksi ovat Pasi Ruohonen ja Markus Bäckman.


Magnifico

Rosasin kuninkaan ja Toiveen pääpahiksen Magnificon englanninkielisenä ääninäyttelijä on Chris Pine. Olen ollut jo teaserin suomenkielisen version ensimmäistä kertaa katsottuani sitä mieltä, että Magnificoa ääninäyttelisi Jarmo Koski. Muita arvauksiani Magnificon dubbaajasta ovat Sasu Moilanen ja Jari Salo.


Amaya

Rosasin kuningattaren ja Magnificon vaimon Amayan englanninkielisenä äänenä on Angelique Cabral. Olen maininnut aiemmin olevani sitä mieltä, että Amayaa dubbaisi Amy Burgess, mutta nyt jälkeenpäin olen miettinyt, että se voisi olla myös Raili Raitala tai Maria Ylipää.


Dahlia

Teinien epävirallisen johtajan ja Ashan parhaan ystävän Dahlian englanninkielinen ääninäyttelijä on Jennifer Kumiyama. Mainitsin aiemmin uskovani siihen, että Dahlian suomenkielinen ääninäyttelijä olisi Afureko-blogista tuttu Myy Lohi, mutta olen luopunut tästä arvauksesta. Jostain syystä kuulen Dahlian äänessä Anna-Maija Tuokon, Pamela Tolan ja Hanna Pakarisen, joten ehkä joku heistä dubbaa Dahliaa. Tähän kohtaan vielä sellainen fun fact, että Teinit ovat saaneet inspiraationsa Lumikissa esiintyvistä seitsemästä kääpiöstä. Dahlian inspiraationa kääpiöistä on Viisas.


Gabo

Jöröstä inspiraation saanut Gabo on Teinien kyynisin jäsen, jonka englanninkielinen ääninäyttelijä on Harvey Guillén. Olen maininnut aiemmin syksyllä uskovani, että Gabon suomenkielinen ääninäyttelijä olisi Elias Hjelm tai Alek Perez-Lahtinen, mutta toisaalta se voi olla myös Henri Piispanen. En ole varma, mutta sen näkee sitten lopputeksteistä.


Hal

Hal on saanut inspiraation Lystikkäästä ja hänen englanninkielinen ääninäyttelijänsä on Niko Vargas. En ole täysin varma siitä kuka voisi ääninäytellä Halia Toiveen suomenkielisessä versiossa. Kuulen Jennysvoicesin hänen äänessään, mutta toisaalta kyseessä voi olla myös joku uusi tyyppi.

En edelleenkään halua tietää Toiveen oikeita suomenkielisiä dubbaajia ennen elokuvan katsomista, joten olkaa kilttejä ja älkää kertoko niitä minulle. Tähän väliin on pakko sanoa, että toivottavasti Toiveen suomenkielinen soundtrack julkaistaan vasta sen jälkeen kun elokuva on saanut ensi-iltansa Suomessa. Tai edes samoihin aikoihin.

Olen sanonut aiemmin, että lähden viikonloppuna reissuun. En kerro minne, mutta sen voin sanoa, että tällä kertaa en ole lähdössä ulkomaille. Viikonloppuna ei siis ole tulossa uusia postauksia, mutta aion kyllä lukea ja kommentoida muiden blogeja ja mahdollisesti myös vastata tänne tuleviin kommentteihin. Julkaisen joulutarinan ennen itsenäisyyspäivää. Sitä ennen olisi tulossa yhden jouluelokuvan arvostelu. Vai onko se sittenkin halloween-elokuva? Oli miten oli, mutta kirjoitan siitä arvostelun alkuviikosta. Jos palataan vielä joulutarinaan, niin siinä ei ole vieläkään adjektiiveja. En tahtoisi painostaa teitä (minustakin se on ärsyttävää, vaikka siihen olisikin hyvä syy), mutta niillä adjektiiveilla alkaa oikeasti olla jo kiire, sillä niitä pitää olla tarvittava määrä (45 adjektiivia) marraskuun loppuun mennessä. Adjektiivit laitetaan tämän postauksen kommentteihin.

tiistai 21. marraskuuta 2023

Good luck Charlie, kausi 1 (arvostelu)

Mainitsin elokuun viimeisessä postauksessa, että tulisin arvostelemaan täällä blogissa erään näytellyn Disney-sarjan. Kuten Sofia Ensimmäisen ja Leijonakaartin kohdalla, niin tulen arvostelemaan myös tässä sarjassa kaikki kaudet erikseen. Aloitan arvostelun ensimmäisestä tuotantokaudesta. Sarja, jonka aion nyt arvostella on tilannekomediasarja Good luck Charlie. Tällä ohjelmalla on suomenkielinen nimi Onnea matkaan Charlie, mutta puhun tästä sarjasta yleensä englanninkielisellä nimellä, joten käytetään sitä nyt tässäkin. Mennäänpä sitten siihen arvosteluun.


Sarjan keskiössä nähdään Duncanin perhe, jonka teini-ikäinen tytär Teddy pitää videopäiväkirjaa uudelle pikkusiskolleen Charlielle auttaakseen tätä selviytymään heidän hullunkurisessa perheessään. Teddyn ja Charlien lisäksi Duncanin perheeseen kuuluvat sairaanhoitajana työskentelevä äiti Amy, tuholaistorjujana toimiva isä Bob, esikoispoika PJ, sekä perheen toiseksi nuorin lapsi Gabe. Jokaisessa sarjan jaksossa on kaksi tai kolme juonikuviota, joista jokaiseen liittyy yksi tai useampi Duncaneista. Joissain jaksoissa on vain yksi juonikuvio, mutta yleensä niitä on useampi yhden jakson aikana.

Duncanien lisäksi sarjassa esiintyy myös heidän ystäviään ja naapureitaan. Sarjan avausjaksossa päästään näkemään Teddyn poikaystävä Spencer, PJ:n paras ystävä Emmett, sekä naapurissa asuva rouva Dabney, jolla on sukset ristissä Gaben kanssa. Myöhemmin sarjaan tulevat mukaan myös Teddyn paras ystävä Ivy, Ivyn äiti Mary Lou, Spencerin vanhemmat, Gaben kaveri Jake, Teddyn uusi ystävä Skyler, sekä Gaben vihollinen/kaveri Jo. Sivuhenkilöt eivät esiinny jokaisessa jaksossa, mutta heillä on silti merkittävä rooli niissä jaksoissa, missä he esiintyvät. Duncanit nähdään kuitenkin jokaisessa jaksossa enemmän tai vähemmän isossa roolissa. 

Jokaisessa jaksossa on erilainen rakenne, mutta niitä yhdistää se, että ne kaikki päättyvät siihen, kun Teddy kuvaa videopäiväkirjaansa. Välillä Teddyn nähdään kuvaavan videopäiväkirjaa myös jakson alussa, mutta yleensä niitä nähdään vasta jakson loppupäässä. Lopputekstien aikana nähdään vielä hauska kohtaus, joka on yleensä viittaus johonkin, mitä jakson aikana on tapahtunut. Videopäiväkirjoissaan Teddy käy läpi jakson tapahtumat ja kertoo Charlielle tärkeän opetuksen. Kaikki videopäiväkirjat päättyvät siihen, kun Teddy sanoo "Good luck Charlie". Välillä sen sanoo joku muu kuin Teddy, ja välillä Teddy (tai joku muu) pyytää Charliea toivottamaan hänelle onnea.

Good luck Charlie -sarja antaa hyvän aloituksen Charlien ja muiden Duncanien tarinalle. Vaikka Charlie onkin sarjan pähenkilö, niin hän ei pääse vielä kunnolla esille, vaikka hänelle tapahtuukin jo ensimmäisen kauden aikana isoja asioita, kuten ensiaskeleet. Katsoin tätä sarjaa useasti silloin, kun Disney-kanavat näkyivät meillä ja olen katsonut jaksoja myös You Tubesta ja Dailymotionista ennen kun kirjauduin Disney plussaan. Heikkouksista huolimatta Good luck Charlie on mainio sarja, jota palaan katsomaan aina erittäin mielelläni. Jos pidät tilannekomedioista ja perhehuumorista, niin tämä sarja sopii sinun katsottavaksesi.

En ole vielä aloittanut Good luck Charlien toisen tuotantokauden katsomista, mutta aloitan sen ensi viikolla. Toisen kauden arvostelu ilmestyy blogiin joulutarinan jälkeen. Niitä ennen olisi tulossa pari muuta postausta.

maanantai 20. marraskuuta 2023

Disneyn lapsihahmojen laulut

Julkaisin viime vuonna lapsen oikeuksien päivänä top-listan Disneyn lapsihahmoista, joten tänään julkaisen lapsen oikeuksien päivän kunniaksi top-listan Disneyn lapsihahmojen lauluista. Tällä listalla on soolojen lisäksi myös duettoja ja ryhmälauluja. Laulun aikana saa näkyä aikuisia ja he saavat myös puhua laulun aikana, mutta laulamiseen he eivät saa osallistua. Ei edes taustalaulussa. Laulun pitää siis olla kokonaan lapsen/lasten laulama. Sen enempää selittelemättä päästän teidät lukemaan top-listaa Disneyn lapsihahmojen lauluista.Teksti saattaa sisältää juonipaljastuksia

10. Sisi ni sawa

Varjonmaalle päätynyt Kion tapaa hyeenan nimeltä Jasiri, joka yrittää auttaa häntä pääsemään takaisin Jylhämaahan. Kion uskoo kaikkien hyeenoiden olevan ilkeitä eikä hän sen vuoksi luota Jasiriin. Jasiri kertoo Kionille, että vaikka he näyttävätkin erilaisilta, niin todellisuudessa he ovat samanlaisempia, kuin Kion uskoisi. Laulun nimi Sisi ni sawa on swahilin kieltä ja tarkoittaa olemme samanlaisia. Juuri siitä tässä laulussa kerrotaankin. Pidän siitä, miten Jasiri ja Kion ystävystyvät laulun aikana ja Kion oppii samalla uusia asioita elämäntiestä ja sitä kunnioittavista eläimistä, kuten sen, että Varjonmaallakin on elämäntietä kunnioittavia eläimiä. 


9. The name game/Nimileikki

Ruu on tavannut ja vanginnut lapsimöhköfantin nimeltä Fantti. Fantti pitää vangitsemista leikkinä ja keksii, että he voisivat leikkiä nimileikkiä. Fantti ja Ruu kertovat nimensä ja Fantti keksii laulun heidän kummankin nimistä. Pidän tässä laulussa eniten siitä, miten Ruun ja Fantin välille alkaa vähitellen muodostua ystävyys, vaikka Ruu piti Fanttia vielä tässä vaiheessa pelkkänä vankina. Lisäksi Fantin luonne tuodaan esille laulussa, vaikka innokkuus tuntuukin aluksi ärsyttävältä, mutta ei onneksi häiritsevällä tavalla. Pidän tästä laulusta enemmän suomenkielisenä, sillä englanninkielinen versio kuulostaa minusta vähän heikolta.


8. Gotta have fun/Leikitään vaan

Lumolan kuningas ja kuningatar ovat lähteneet piknikille linnan henkilökunnan kanssa. Hallitsijaparin lapset Anne, Joakim ja Sofia ovat siis jääneet keskenään linnaan. Anne ja Joakim haluaisivat valmistautua koulua varten, mutta Sofian mielestä heidän pitäisi leikkiä. Anne ja Joakim suhtautuvat asiaan aluksi vastahakoisesti, mutta lopulta he alkavat leikkiä Sofian kanssa, vaikka Anne haluaisi jossain vaiheessa palata koulukirjansa pariin. Parasta tässä laulussa on se, että siinä näytetään miten hyvin Sofia on päässyt mukaan Annen ja Joakimin porukkaan. Kolmikon välille muodostunut sisarussuhde tulee hienosti esille tässä laulussa. Näiden asioiden lisäksi pidän laulun opettavaisuudesta.


7. Sunny thoughts/Ilon hetket

Hakalon prinsessa Lani on hakemassa Sofian opastuksella tulihelmeä tulivuoresta. Matkalla on paljon esteitä, jotka saavat Lanin suuttumaan niin pahasti, että Hakalon ylle nousee myrsky, joka loppuu vain, jos Lani rauhoittuu. Sofia ehdottaa ystävälleen rauhoittumiskeinoksi iloisten asioiden ajattelua. Sofian kerrottua hänelle iloa tuovista asioista, Lani alkaa kertoa mistä hän itse tulee iloiseksi. Iloisten hetkien ajattelu saa Lanin lopulta rauhoittumaan ja laulun loppuessa myös myrsky on loppunut. Pidän tässä laulussa eniten sen tunnelmasta.


6. Stand up stand out/Nouse pystyyn

Ono on menettänyt päässään olevat sulat Kionin karjaisun seurauksena. Bunga päättää piristää ystäväänsä laulamalla tämän laulun. Tässä laulussa on paljon hyviä puolia Bungan kannustavaisuudesta ja opettavaisuudesta päättyen tunnelmaan ja sävellykseen. Tämä on yksi suosikeistani Leijonakaartin lauluista. Tuosta tulikin mieleen, että voisin joskus tehdä top-listan Leijonakaarti-sarjan lauluista. Pitää vain miettiä, että listaanko laulut tuotantokausien mukaan vain laitanko kaikki laulut samaan listaan, mutta ei siitä sen enempää. Nouse pystyyn on kaikin puolin onnistunut kappale ja sen harvat huonot puolet jäävät hyvien puolien varjoon.


5. My first flight/Ensilento

Sofia aikoo osallistua koulun järjestämään musikaaliesitykseen ja saa Cliolta apua koelaulunsa harjoittelemiseen. Tytöt menevät harjoittelemaan Clion linnaan, missä Sofia saa tietää Cliosta uusia puolia, kuten sen että hän pitää hatuista, muttei voi käyttää niitä, sillä Clion paras ystävä Hildegard ei pidä hatuista. Tämän laulun aikana Clion luonteeseen syvennytään kunnolla ja hänestä paljastuu uusia puolia laulun aikana ja ennen sitä. Pidän laulussa eniten sävellyksestä ja siitä, miten hauskaa Sofialla ja Cliolla on silloin kun he laulavat sitä yhdessä.


4. Zuka zama

Zuka zama on ensimmäinen laulu, jonka Bunga laulaa Leijonakaartin aikana. Tässä laulussa päästään syventymään Bungan luonteeseen ja siihen, miten hän näkee ympärillään olevan maailman. Pidän kappaleessa eniten sen toteutuksesta ja menevästä tunnelmasta. Vaikka Timon ei ihan yhtynyt Bungan ajatuksiin tässä laulussa, niin se ei vie yhtään pisteitä pois. Zuka zama on siis kaikin puolin onnistunut laulu, jota minä kuuntelen enemmän kuin mielelläni.


3. My own way/Yksin kuljen näin

Muut kaartilaiset huomaavat Fulin viettävän paljon aikaa yksin ja yrittävät ottaa häntä enemmän mukaan omiin puuhiinsa. Fuli suostuu saamiinsa tarjouksiin vastahakoisesti ja myöhemmin selviää, että yksinäisyys on Fulille luonnollinen tarve eivätkä hänen ystävänsä tunnu ymmärtävän sitä. Tässä laulussa Fuli kertoo siitä miten paljon nauttii yksin olosta ja siitä, että saa tehdä asioita itsekseen. Pidän tässä laulussa siitä, että Fulin luonne tulee esille sen aikana ja siitä, että minä pystyn samaistumaan tähän jollain tasolla, sillä viihdyn suurimman osan ajastani yksin. Muita hyviä puolia tässä laulussa ovat sen tunnelma ja sävellys.


2. Kion's lament/Kionin valitus

Simba määrää poikansa Kionin uuden Leijonakaartin johtajaksi ja pyytää tätä hakemaan kaartiinsa Jylhämaan urheimman, nopeimman, vahvimman ja tarkkanäköisimmän. Saatuaan selville, että Kion on ottanut kaartiin ystäviään, jotka eivät ole leijonia, Simba alkaa puhumaan pojalleen siitä, ettei Leijonakaarti ole ystävien kanssa leikittävä leikki ja, että Kionin olisi otettava velvollisuutensa vakavasti. Kion alkaa heti epäillä, ettei hän ehkä olekaan valmis johtamaan Leijonakaartia ja aloittaa tämän laulun laulamisen. Laulun puolivälissä Mufasan henki ilmestyy juttelemaan Kionille ja Kion saa isoisänsä avulla rohkeutta perustaa omanlaisensa kaartin huolimatta siitä, mitä Simba oli sanonut hänelle aiemmin. Tässä laulussa on paljon hyviä puolia, mutta pidän eniten kappaleen sävellyksestä ja tunnelmasta. 


1. Proud corazón/Rohkea sydän

Tämä laulu kuullaan Coco elokuvan lopussa vuosi elokuvan nykyhetken jälkeen. Musiikki (ja kauan sitten unohdettu isoisovaari) ovat palanneet takaisin Riverojen sukuun, joten Miguelin ei enää tarvitse salata perheeltään sitä, että rakastaa musiikkia. Laulun aikana Miguel soittaa kitaraa Kuolleiden päivän juhlassa ja kuten kuvasta näkyy, niin myös hänen serkkunsa ovat löytäneet rakkauden musiikkia kohtaan. Laulun alussa päästään näkemään Kuolleiden maa, josta edesmenneet Riverat saapuvat kukkasillan kautta elävien maahan juhlimaan Kuolleiden päivää. Pidän tässä laulussa eniten sen sanoituksista ja tunnelmasta, sekä siitä, miten hyvin se sopii elokuvan loppuun. Laulu on myös sanoitettu hyvin ja espanjankieliset osuudet sopivat lauluun täydellisesti. 

Kommenteissa saa kertoa omia suosikkejaan Disneyn lapsihahmojen laulamista lauluista.

sunnuntai 19. marraskuuta 2023

Parhaat mieshahmot

Julkaisin naistenpäivänä top-listan Disneyn naishahmoista ja aion nyt miestenpäivänä julkaista samanlaisen listan Disneyn mieshahmoista. Mennäänpä suoraan itse listaukseen.Teksti saattaa sisältää juonipaljastuksia
10. Erik

Viimeiselle sijalle listallani on päässyt Pieni merenneito elokuvassa esiintyvä prinssi Erik. Hän ei tee paljon mitään elokuvan aikana ja hänen roolinsa on muutenkin lähes mitätön. Erikin rakastuessa Arieliin (tai teknisesti ottaen Arielin ääneen) hän tekee kaikkensa löytääkseen sen salaperäisen neidon, joka pelasti hänet hukkumiselta. Arielin ja Erikin suhde ei pääse aluksi kunnolla oikeuksiinsa Erikin etsiessä neitoa, joka lauloi hänen kuulemallaan äänellä, minkä vuoksi mykkä-Ariel ei tee aluksi kokonaan vaikutusta häneen, vaikka heidän suhteensa romanttinen puoli ehtiikin tulla esille muutaman kerran. Mitä Erikin hyviin puoliin tulee, niin pidän hänen seikkailunhalustaan, sekä uhrautuvasta luonteestaan.


9. Aladdin

Aladdinin luonteessa on yksi asia, josta minä en pidä. Se on se, että hän valehtelee Jasminelle ja jäätyään kiinni yhdestä valheesta hän keksii heti perään uuden valheen. Tämä valehtelu on Aladdinin ainoa huono puoli, sillä hyvät puolet tulevat paremmin esille. Valheista ja alkuvaikeuksista huolimatta pidän Aladdinin ja Jasminen suhteesta ja erityisesti taikamatolla lentäminen vahvistaa kaksikon romanssia. Myös ystävyyssuhteet Abun ja Lampunhengen kanssa lisäävät Aladdinin pisteitä minun silmissäni.


8. Herkules

Erikin tapaan myös Herkulesilla on uhrautuva luonne, sillä hän hankkiutuu useasti hengenvaaran suorittaessaan urotöitään. Herkules tekee suurimman ja vaarallisimman uhrautumisensa elokuvansa lopussa. Yksi huono puoli Herkulesissa on hänen hyväuskoisuutensa, sillä Megara onnistui valehtelemaan Herkulesille täydellisesti aika pitkään tehdessään yhteistyötä Hadeksen kanssa. Tämän takia Herkules ja Megara eivät kuulu suosikkeihini Disneyn pariskunnista, sillä tuollaista kaksinaamaisuutta ei anneta anteeksi ihan helposti. Jos puhutaan vielä Herkuleksen hyvistä puolista, niin niihin kuuluvat rohkeus ja avuliaisuus. Niiden lisäksi pidän hänen kehityskaarestaan.


7. Tarzan

Tarzanin vanhemmat kuolivat kun hän oli vauva, joten siksi Tarzan päätyi gorilloiden kasvatettavaksi. Kasvaessaan viidakossa Tarzan alkoi vähitellen ymmärtää olevansa erilainen kuin muut eikä hän sen vuoksi löytänyt omaa paikkaansa viidakossa. Onneksi Tarzan keksi lopulta omat keinonsa liikkua viidakossa jäämättä muiden jälkeen tai olematta kenenkään tiellä. Tarzanin taidot kehittyivät aikuisuuteen mennessä niin hyviksi, että hän onnistui jopa tappamaan yhden hänen ja muiden viidakon asukkaiden pahimmista vihollisista. Pidän Tarzanissa eniten avuliaisuudesta, sekä hänen suhteestaan Janen kanssa. Lisäksi minusta on hienoa, että Tarzan välittää kaikista gorilloista. Myös Kerchakista, vaikka tämä ei näytä melkein ollenkaan koko elokuvan aikana välittämisen tunteita kasvattipoikaansa kohtaan. 


6. Kristoff

Olin varma, että Kristoff olisi päässyt tässä listauksessa kolmen parhaan hahmon joukkoon, mutta hän päätyikin kuudennelle sijalle. Seuraavat viisi hahmoa osoittautuivatkin paremmiksi, mutta puhutaan nyt ensiksi Kristoffista. Kristoff on kasvanut lapsesta asti peikkojen kanssa eikä hänellä ole ollut melkein yhtään ihmiskontaktia ennen kun tapasi Annan. Kaksikko ei tule aluksi toimeen, mutta he oppivat vähitellen pitämään toisistaan. Hyviä puolia Kristoffissa ovat hänen kehityskaarensa ja avulias luonne. Niiden lisäksi pidän Kristoffin ja Svenin "keskusteluista". Mitä huonoihin puoliin tulee, niin Kristoff on aluksi jonkin verran ärsyttävä, minkä lisäksi hänellä on lähes olematon rooli toisessa Frozen elokuvassa.


5. David

David esiintyy elokuvassa Lilo ja Stitch. Hän on Lilon isosiskon Nanin poikaystävä. Olen nähnyt Lilon ja Stitchin vain yhden kerran, joten muistikuvani Davidista eivät ole täysin selkeitä, mutta muistelen, ettei hänen roolinsa ollut kovin iso. En ole nähnyt Lilon ja Stitchin jatko-osia enkä myöskään Lilo ja Stitch -sarjaa, joten en tiedä millainen rooli Davidilla on niissä. Noiden asioiden vuoksi olen erittäin yllättynyt siitä, että David pääsi tälle listalle. Jos nyt puhutaan Davidin hyvistä puolista, niin pidän hänessä eniten avuliaisuudesta ja ymmärtäväisyydestä. Niiden lisäksi pidän Nanin ja Davidin suhteesta.


4. Hirviö

Hirviön kohdalla voi oppia sen, ettei ensivaikutelma kerro toisesta aina ihan kaikkea. Hirviö nimittäin näyttäytyy aluksi pelottavana ja ilkeänä hahmona, mutta hänestä alkaa vähitellen paljastua kilttejä piirteitä. Varsinkin silloin kun hän lähentyy Bellen kanssa. Kaksikon suhde on minusta yksi parhaiten tehdyistä Disney-romansseista. Vaikka Hirviö onkin aluksi aika karmiva eikä hänen taustatarinansa ole sieltä iloisimmasta päästä, niin siitä huolimatta Hirviö on yksi parhaimmista Disney-hahmoista, mihin on isoimpana syynä hänen kehityskaarensa. Hirviön ulkomuoto ei ole ihan sieltä komeimmasta päästä, mutta silti hän näyttää minun mielestäni yhtä hyvältä hirviönä ja ihmisenä. Hirviön oikeaa nimeä ei olla ikinä kerrottu missään, mutta joidenkin lähteiden mukaan hänen nimensä olisi Adam, joten minä uskon siihen väitteeseen. 


3. Quasimodo

Quasimodon taustatarina ei ole sieltä iloisemmasta päästä. Hänen äitinsä kuoli kun hän oli vastasyntynyt, minkä jälkeen Quasimodo meinasi kuolla itse, mutta Frollo otti hänet kasvatettavakseen vain siksi, että saisi korjattua tekemänsä vääryyden. Taustatarina ei ole ainoa syy siihen miksi Quasimodon elämä on vaikeaa. Toinen syy sille on Quasimodon ulkonäkö, minkä vuoksi Frollo ei ole antanut hänen lähteä koskaan pois kellotornista, sillä Quasimodo säikäyttäisi ihmiset rumuudellaan. Taustoistaan ja Frollon kasvatettavana olosta huolimatta Quasimodosta on tullut hyvä ihminen, joka ajattelee aina muita ja puolustaa sitä, minkä tietää olevan oikein. Quasimodolla on myös uhrautuva luonne, mikä tulee esille varsinkin silloin, kun hän pelastaa Esmeraldan. Pidän Quasimodossa myös ketteryydestä ja taiteellisuudesta.


2. Naveen

Naveenissa on paljon asioita, joista minä pidän. Yksi näistä asioista on musikaalisuus. Naveenilla on ukulele, jota hän soittaa aina kun saa mahdollisuuden siihen. Aluksi Naveen on vastuuton, mutta myöhemmin hän oppii arvostamaan työntekoa, sekä sen, ettei kaikessa ole kyse rahasta. Naveenin suhde Tianan kanssa on yksi parhaimmista Disneyn parisuhteista ja pidän siitä miten he täydentävät toisiaan. Muita hyviä puolia Naveenissa ovat kekseliäisyys ja avuliaisuus, joiden lisäksi pidän hänen uhrautuvasta luonteestaan. Pidän siitäkin, että Naveen näyttää hyvältä myös sammakkona.


1. Bruno

Bruno poikkeaa tämän listauksen muista hahmoista siinä, että hän on elokuvassaan 50-vuotias ja muut ovat teini-ikäisiä tai nuoria aikuisia, mutta sillä ei ole nyt mitään väliä. Bruno on ansainnut paikkansa tässä listassa useammasta syystä. Niihin syihin kuuluvat mm. avulias luonne ja suhtautuminen eläimiin, sekä se, että minä pystyn samaistumaan Brunoon jollain tasolla. Bruno välittää perheestään, vaikka joutuikin viettämään heidän takiaan kokonaisen vuosikymmenen seinissä (kirjaimellisesti). Yksin (tai rottien kanssa) seinissä eläminen ei kuitenkaan saanut Brunoa katkeroitumaan, sillä hän auttoi Mirabelia Madrigalien ihmeen pelastamisessa. Brunon kyky nähdä tulevaisuuteen on tietyllä tavalla siisti, mutta siitä löytyy myös pelottavia puolia, jotka korostuivat erityisesti Me ei mainita Brunoo laulun aikana. Onneksi Bruno ei kuitenkaan ollut oikeasti sellainen kuin laulussa väitettiin. 


Kertokaa kommenteissa mitkä Disneyn mieshahmoista pääsisivät teidän listoillenne. Jos ette muuten ole lukeneet viime vuotista top-listaani Disneyn mieshahmojen soolokappaleista, niin se löytyy täältä

lauantai 18. marraskuuta 2023

Pieni merenneito musikaali

Lupasin edellisessä postauksessa kirjoittavani Pieni merenneito musikaalista, jota kävin katsomassa eilen illalla Helsingin kaupunginteatterissa. Kävin katsomassa Pienen merenneidon jo vuoden 2019 syksyllä, mutta halusin nähdä tämän esityksen uudelleen.

Ensimmäisenä voisin puhua musikaalin näyttelijöistä. Suurin osa näyttelijöistä oli samoja kuin vuoden 2019 esityksessä, mutta jotkut näyttelijöistä olivat vaihtuneet. Esim. Arielin roolissa nähtiin tällä kertaa Yasmine Yamajako, joka dubbasi hahmoa uudessa Pieni merenneito elokuvassa. Sebastianin näyttelijänä oli Samuli Kakko. Myös Pärskyllä oli uudet näyttelijät. Kaikki näyttelijät sopivat täydellisesti rooleihinsa ja eläytyivät niihin hienosti.

Hahmot ovat musikaalissa samanlaisia kuin elokuvassa, mutta joitain asioita hahmoista oli muutettu. Lokki Joonaksen nimeksi oli vaihdettu Skuutti, ja Kristianin nimi on musikaalissa Yrjö. Joidenkin hahmojen taustoista kerrotaan musikaalissa enemmän. Kuten live actionissa, niin myös musikaalissa Ursulasta oltiin tehty Tritonin sisko. Nyt kun Ursula tuli mainittua, niin kerron, että hän ei muuttunut musikaalissa Vanessaksi. Myös taustahenkilöt toimivat hienosti omissa rooleissaan.

Musikaaleissa paras asia on ehdottomasti laulut. Pidän kaikista Pieni merenneito musikaalin lauluista, joten suosikin valitseminen tuntuu hankalalta. Haluan silti antaa kunniamaininnat lauluille Jos voisin - kvartetti, Tää toiveet päihittää ja Pienin askelin. Myös muut laulut on toteutettu ja esitetty hienosti. Kuorolaulut kuulostivat mainioilta ja harmoniat korostuvat lauluissa kunnolla. Näyttelijöiden lauluäänet olivat upeita ja pidän siitä, miten joidenkin näyttelijöiden äänet kaikuivat koko esiintymissalin läpi.

Esityksen tehosteet oltiin tehty hienosti. Muutamina esimerkkinä mainitsen Arielin muuttumisen ihmiseksi, sekä alussa nähtävän ukkosmyrskyn. Myös se kohta, jossa Triton tuhoaa Arielin löytämät ihmisten tavarat atraimellaan on tehty hienosti. Noiden mainittujen lisäksi pidin lentokohtauksista, sekä sellaisista hetkistä, kun Ariel ui ylöspäin. Esityksessä oli mukana myös hieman animointia, jota nähtiin mm. silloin kun Erik oli hukkumaisillaan. Tehosteiden lisäksi myös lavasteet oltiin rakennettu hienosti.

Teatterissa esityksen kuvaaminen oli kiellettyä (siitä sanottiin kuulutuksessa ennen näytöksen alkua), mutta otin tuon ylemmän kuvan juuri ennen kun esitys alkoi. Alemman kuvan otin väliajalla.

Oletteko te nähneet Pieni merenneito musikaalin? Jos olette, niin mitä piditte siitä? Jos ette ole nähneet sitä, niin aiotteko mennä katsomaan?

Viikon vaihteessa ilmestyy kaksi top-listaa, mutta en kerro tässä mistä aiheista ne ovat. Lisäksi olen alkanut etsiä kuvia näytellyn Disney-sarjan ensimmäisestä kaudesta. Olen ensi viikonlopun reissussa, joten julkaisen arvostelun sen näytellyn Disney-sarjan ensimmäisestä tuotantokaudesta ennen sitä.

torstai 16. marraskuuta 2023

Faktoja elokuvista: Inside out

Inside out saa jatko-osan ensi kesänä, joten siksi päätin kertoa Faktoja elokuvista -sarjan uudessa osassa Inside out elokuvan faktoja. Tämä on muuten ensimmäinen Pixar-elokuva tässä postaussarjassa. Mennäänpä sitten niihin faktoihin


1. Ohjaaja Pete Docterin mukaan jokainen tunne perustuu johonkin muotoon (Ilo perustuu tähteen, Suru kyyneleeseen, Kiukku perustuu tulenkestävään tiileen, Pelko raakaan hermoon ja Inho parsakaaliin)


2. Elokuvassa piti alunperin olla 27 tunnetta, joihin kuuluivat mm. Yllättyneisyys, Ylpeys ja Luottamus, mutta lopulta tunteiden määrä karsittiin viiteen 


3. Pelon piti alunperin mennä Ilon mukana vahingossa pois päämajasta, mutta lopulta Suru vaihdettiin hänen tilalleen, jotta Ilo ymmärtäisi Surun merkityksen


4. Bing Bong pidettiin elokuvan ensi-iltaan asti salaisuutena


5. Jotkut asiat elokuvassa on animoitu eri tavalla eri maissa (esim. Japanissa parsakaali on korvattu vihreillä paprikoilla ja joissakin maissa jääkiekko on korvattu jalkapallolla)


6. Inside out on ensimmäinen Pixar-elokuva, jossa ei ole fyysisessä muodossa esiintyvää pahista


7. Pete Docter sai idean Inside out elokuvaan tyttärensä murrosiästä


8. Rileya ääninäyttelevän Kaitlyn Diazin piti alunperin toimia myös elokuvan kertojana


9. Päivälliskohtaus, jossa Rileyn äiti yrittää saada Rileyn isän huomion on saanut inspiraation Pete Docterin omasta kokemuksesta


10. Kiukun lukemien sanomalehtien otsikkoina on asioita, mitä Rileylle tapahtuu elokuvan aikana, kuten "Ei jälkiruokaa" ja "Ensimmäinen koulupäivä"


11. Tunteiden käyttämä konsoli kasvaa Rileyn kasvaessa


12. Elokuvan animointiin osallistui 45 animaattoria, mikä on puolet vähemmän kuin muissa Pixar-elokuvissa


13. Elokuvan tekijät tekivät paljon töitä psykologien ja uniasiantuntijoiden kanssa


14. Pelkoa ääninäyttelevä Bill Hader äänitti kaikki repliikkinsä yksin


15. Taapero-Rileyn itkut ja kiljahdukset kierrätettiin Monsterit Oy elokuvasta


16. Dinosauruspuisto, jossa Riley käy perheensä kanssa on saanut inspiraation Arizonassa sijaitsevasta dinosauruspuistosta


17. Ilon piti alunperin tulla Rileyn pään sisältä oikeaan maailmaan


18. Elokuvan nimeksi meinasi ensin tulla Brain Trust 


19. Inhon piti alunperin olla ruma poika


20. Bing Bongin ääninäyttelijä Richard Kind itki äänittäessään hahmonsa viimeistä repliikkiä


Kommenteissa saa kertoa lisää faktoja liittyen Inside out elokuvaan. Saatte myös ehdottaa mitä elokuvia haluaisitte mukaan tähän sarjaan.

Tulevista postauksista kerron sen verran, että menen huomenna katsomaan Pieni merenneito musikaalia, joten kerron seuraavassa postauksessa siitä. Olen saanut katsottua sen näytellyn Disney-sarjan ensimmäisen tuotantokauden melkein kokonaan loppuun, joten siitä on tulossa arvostelu ensi viikon aikana. Aion myös tehdä marraskuun aikana uuden postauksen liittyen Toiveen suomidubbaajiin.