maanantai 31. lokakuuta 2022

Parhaat pahislaulut

Kirjoitin viime halloweenina top-listan parhaista Disney pahiksista ja tällä kertaa vuorossa olisi top-lista Disney pahisten lauluista. Mennäänpä sitten itse listaukseen.


Teksti sisältää juonipaljastuksia10. Mother knows best/Sitä suo en

Kaksin karkuteillä elokuvan pääpahiksella on kaksi pahislaulua, joista tämä kuullaan elokuvassa ensimmäisenä. Tähkäpää haluaa nähdä syntymäpäivänään taivaalle ilmestyvät leijuvat valot, joten hän pyytää kasvattiäidiltään Gothelilta lupaa poistua tornista, jossa on viettänyt koko elämänsä. Gothel ei kuitenkaan suostu tähän ja alkaa kertoa Tähkäpäälle ulkomaailman vaaroista. Vaikka tämä laulu aiheuttaakin kylmiä väreitä dramaattisella tunnelmallaan, niin siitä huolimatta Gothel ei kuulosta tarpeeksi ilkeältä. 


9. You're only second rate/Sä olet kakkonen

Ensimmäisen Aladdin elokuvan lopussa hengeksi itsensä toivonut ja sen seurauksena lampun sisälle joutunut Jafar on palannut takaisin elokuvassa Aladdin ja Jafarin paluu. Jafar on tavannut Hengen ja kertoo tämän jäävän hänelle kakkoseksi. Vaikka tämä laulu onkin minun mielestäni ihan kiva, niin se ei ole kovinkaan muistettava. 


8. Be prepared/Vallan saan

Scar aikoo surmata veljensä Mufasan ja tämän pojan Simban ja ottaa Mufasan paikan Jylhämaan kuninkaana. Tämän laulun aikana Scar kertoo hyeenoille suunnitelmistaan. Paras asia laulussa on ehdottomasti sen aikana vallitseva tunnelma. Pidän myös laulun dramaattisuudesta sekä siitä miten se on toteutettu.


7. Mother knows best (reprise)/Sitä suo en (repriisi)

Tähkäpää on karannut tornistaan sinne murtautuneen Flynn Riderin kanssa. Gothel on saanut tietää Tähkäpään karkaamisesta ja löytää tämän nuotiolta. Tähkäpää kertoo, että hänellä on tunteita Flynnia kohtaan ja uskoo tunteen olevan molemminpuoleinen. Gothel sanoo Flynnin olevan vain tiaran perään ja vaatii Tähkäpäätä antamaan sen miehelle. Tämä laulu on parempi kuin alkuperäinen Sitä suo en, sillä vaikka Tähkäpää ei vielä tässä vaiheessa tiedä Gothelin todellista luonnetta, niin Gothel kuulostaa ilkeämmältä ja laulu on erittäin pahismainen.


6. Siamese cat song/Siamilaiskissojen laulu

Kaunottaren isäntäväki on saanut vauvan. Pariskunta lähtee matkalle ja Saara-täti tulee hoitamaan vauvaa. Hän on ottanut mukaansa siamilaiskissansa Sin ja Amin. Kissat alkavat tutkia Kaunottaren ja tämän perheen kotia. Tutkimisensa aikana he aiheuttavat aikamoisen sotkun, mistä Saara-täti syyttää Kaunotarta. Tässä laulussa on yksi epälooginen asia, mikä johtuu siitä, että kissat suunnittelivat hukuttavansa maljakossa uiskentelevan kultakalan. Ei kaloja voi hukuttaa. Tämä pahislaulu on erilainen siltä osalta, että tässä laulussa pahikset toteuttavat ilkeitä suunnitelmiaan ihan oikeasti.


5. Trust in me/Luota vain

Mowgli on karannut Bagheeran luota ja törmännyt Kaahan. Kaa yrittää saada Mowglin katsomaan häntä silmiin, mutta Mowgli ei suostu siihen, sillä hän tietää, että Kaa aikoo hypnotisoida hänet. Kaa pyytää Mowglia luottamaan häneen ja alkaa laulaa tätä laulua. Kaa onnistuu myös hypnotisoimaan Mowglin. Tämä laulu on samanlainen kuin edellinen laulu, sillä vaikka pahiksia on tällä kertaa kahden sijasta vain yksi, niin siitä huolimatta pahis toteuttaa ilkeää suunnitelmaansa laulun aikana.


4. My lullaby/Ziran kehtolaulu

Zira kouluttaa nuoremmasta pojastaan Kovusta kuningasta, jotta tämä voisi hankkiutua eroon Simbasta ja ryhtyä Jylhämaan hallitsijaksi. Laitettuaan Kovun nukkumaan Zira alkaa laulaa Kovun tulevasta roolista sekä siitä miten siihen päästäisiin. Lauluun liittyvät myös muut ulkopuolella asuvat leijonat, jotka hurraavat Kovulle tämän tulevan kuninkuuden vuoksi. Tämä laulu on erittäin hyvä, mutta myös vähän epälooginen. Epäloogisuus johtuu siitä, että Kovu pystyy nukkumaan, vaikka kaikki metelöivät hänen ympärillään. Tosin laulun alussa sanottiin Kovulla olevan hyvät unenlahjat, mutta silti. En minäkään mikään herkkäuninen ole, mutta kyllä minä vähintään tuollaiseen meteliin heräisin.


3. Friends on the other side/Suhteet on henkimaailmaan

Maldonian prinssi Naveen ja hänen palvelijansa Lawrence ovat tavanneet voodoo-tohtori Facilierin. Facilier kertoo, että hänen korttinsa kertovat menneitä, nykyisiä ja tulevia tapahtumia. Hän näyttää Naveenille ja Lawrencelle kortteja, joissa kerrotaan heidän elämistään. Laulun aikana Facilier kertoo, että hänellä on suhteita henkimaailmaan, mikä kerrotaan jo laulun nimessä. Laulun loppu on pelottava, sillä silloin pääsemme näkemään, kun Naveen on muuttumassa sammakoksi. 


2. Hellfire/Helvetin liekit
Frollo on rakastunut mustalaistyttö Esmeraldaan, mutta tekee kaikkensa, jotta pääsisi eroon tunteistaan. Frollon luonne korostuu tämän laulun aikana, sillä hän väittää olevansa synnitön ja pääsevänsä Taivaaseen. Lisäksi Frollo kutsuu Esmeraldaa noitaneidoksi ja haluaa, että tämä surmattaisiin. Laulu on parempi suomenkielisenä, sillä Ossi Ahlapuron ääni korostaa laulun aikana vallitsevaa hyytävän dramaattista tunnelmaa. Tämän laulun loppupuolella tulee myös yksi opetus, joka on se, että Disney pahikset eivät tykkää siitä, että heidän laulunsa keskeytetään. Tosin sitä voisi sanoa ennemminkin piilo-opetukseksi.


1. Shiny/Loiste

Vaiana ja Maui ovat matkanneet hirviömaailmaan Lalotaihin hakemaan Mauin taikavoimia sisältävää koukkua ahneelta ja itserakkaalta Tamatoa ravulta. Vaiana harhauttaa Tamatoaa, jotta Maui voisi hakea koukkunsa ravun selästä. Vaiana yrittää saada Tamatoaa puhumaan itsestään, mitä rapu alkaakin tehdä ja tämä laulu alkaa. Jossain vaiheessa Tamatoa meinaa syödä Vaianan, mutta Maui ehtii estää häntä. Tämän jälkeen Tamatoa käy Mauin kimppuun. Englanninkielisessä versiossa Tamatoan ääninäyttelijä Jemaine Clement tuo äänellään esille Tamatoan sarkastisen puolen, mutta ei kuulosta tarpeeksi uhkaavalta. Siksi pidän kappaleesta enemmän suomenkielisenä, sillä siinä versiossa Tamatoa kuulostaa yhtä aikaa sarkastiselta ja uhkaavalta. Tulikin muuten mieleen, että onkohan Arttu Wiskari laulanut tätä laulua keikoillaan? Kertokaa, jos tiedätte.

Siinä oli siis minun top-listani Disneyn pahislauluista. Kertokaa kommenteissa miltä teidän listanne näyttäisivät. 

Hyvää halloweenia kaikille.


torstai 27. lokakuuta 2022

Disneymokat: Big hero 6

Ennen ensimmäistä bottitaistelua Hiro laittaa lautaselle rypistyneitä seteleitä. Myöhemmin, kun Hiro on voittanut toisen bottitaistelun ja on ottamassa rahoja itselleen, rypistyneet setelit ovat kadonneet.


Hiron megabotti muuttuu punaisesta keltaiseksi ja uudestaan punaiseksi.


Honey Lemonin kuulokkeet katoavat.


En ole varma voiko tätä sanoa mokaksi, mutta minusta on vähän outoa, että vain Honey Lemon on pinkin värin peitossa, mutta Hiroon ja Tadashiin ei osunut yhtään pinkkiä väriä, vaikka kaikki kolme olivat ihan lähietäisyydellä, kun Honey Lemon räjäytti pinkin pallon.


Hiron tikkari katoaa.


Professori Callaghanin paidan hiha vaihtaa väriä.


Laatikoiden määrä vähenee.


Luuta katoaa.


Baymaxilla oli vain kuusi vuotokohtaa, mutta jostain syystä hänessä on yhtäkkiä enemmän teippejä.


Vesi on nousemassa, vaikka sen pitäisi mennä auton sisälle, sillä auton ovi on auki.


Eikös noissa molemmissa portaaleissa pitäisi olla raide? Vai oliko Abigailin tarkoitus lentää ulos tuolta toisesta portaalista?


Tätä voisi sanoa ennemminkin juoniaukoksi, mutta missä välissä Baymax ehti laittaa hoitolevyn rakettinyrkkiinsä? Baymax kysyi Hirolta onko tämä tyytyväinen hoitoonsa eikä hän olisi voinut tehdä sitä ilman hoitolevyään.


tiistai 25. lokakuuta 2022

Hahmoesittely: Bruno Madrigal


Bruno Madrigal esiintyy elokuvassa Encanto ja lyhytelokuvassa Olipa kerran elokuvastudio. Hänen lahjansa on tulevaisuuden ennustaminen. Lahjastaan johtuen ihmiset ovat pitäneet Brunoa ilkeänä ja pelottavana. Myös hänen nimensä mainitseminen on kiellettyä.

Bruno nähtiin ensimmäisen kerran Encanton loppupuolella, jolloin Mirabel löysi hänet Casitan seinien sisältä. Mirabelille selvisi, että Bruno ei ollut oikeasti lähtenyt. Sen sijaan hän oli asunut kymmenen vuotta seinissä rottien kanssa. 

Mirabelin kysyttyä oikeaa syytä sille miksi Bruno lähti sekä siihen miksi Mirabel oli Brunon viimeisimmässä näyssä Bruno kertoi, että sen jälkeen, kun Mirabel ei ollut saanut lahjaa, Abuela pyysi Brunoa katsomaan tulevaisuuteen ja selvittämään mistä on kyse. Bruno näki näyn, jossa heidän talonsa hajoaa ja perheen ihmeliekki alkaa hiipua. Viimeisenä hän näki Mirabelin seisovan halkeamia täynnä olevan Casitan edessä. Saatuaan näkynsä valmiiksi Bruno huomasi sen olevan erilainen, kuin aiemmat näyt. Kun hän käänsi sitä, niin Casitan halkeamat hävisivät ja ilmestyivät takaisin. Bruno tiesi kuitenkin sen, että kaikki ajattelisivat heti pahinta, joten hän piilotti näyn ja lähti pois suojellakseen Mirabelia.

Vähän ajan kuluttua Mirabel ehdotti Brunolle, että tämä voisi tehdä uuden näyn. Bruno ei aluksi suostunut tähän, sillä näyn näkemiseen tarvittaisiin iso ja avoin tila eikä hän voisi käyttää näkyluolaansa, sillä Mirabel oli romuttanut sen. Antonio oli kuullut rotilta siitä, mitä on tekeillä, joten hän tarjosi oman huoneensa Brunon käytettäväksi.

Päästyään Antonion huoneeseen Bruno oli vieläkin hieman epävarma ja pelkäsi, että näky olisi huono eikä Mirabel pitäisi siitä. Mirabel sanoi, ettei usko Brunon aiheuttavan pahoja asioita, joten Bruno alkoi nähdä uutta näkyä. Aluksi uusi näky näytti samalta kuin edellinen, mutta myöhemmin Mirabel huomasi perhosen. He seurasivat perhosta, joka laskeutui jollekin vesialueelle. Perhonen ja vesialue muuttuivat kynttiläksi, jonka luona Mirabel halasi erästä henkilöä, joka paljastui Isabelaksi.

Mirabel ei ilahtunut uusimmasta näystä, sillä hänen ja Isabelan välit olivat erittäin huonot, mutta Bruno sanoi, ettei perheen kohtalo ole kiinni Isabelasta, vaan Mirabelista ja, että Mirabel on se mitä heidän perheensä tarvitsee. Palatessaan takaisin piilopaikkaansa Bruno kutsui Mirabelin vierailemaan sitten kun tämä olisi pelastanut ihmeen, mutta Mirabel lupasi, että sitten kun hän olisi pelastanut ihmeen, hän hakisi Brunon takaisin kotiin.

Myöhemmin Brunon nähtiin pakenevan hajoavasta Casitasta yhdessä rottien kanssa. Talon hajoamisen jälkeen Bruno haki hevosen ja ratsasti joelle, jolla Mirabel ja Abuela olivat. Tietämättömänä Mirabelin ja Abuelan tekemästä sovinnosta Bruno alkoi puolustaa Mirabelia ja kielsi Abuelaa syyttämästä häntä Casitan hajoamisesta ja taikuuden kuolemisesta. Bruno oli valmis ottamaan kaikki syyt itselleen, mutta Abuela olikin iloinen ja halasi kadonnutta poikaansa.

Mirabel, Bruno ja Abuela palasivat takaisin tuhoutuneen Casitan luokse. Bruno palasi takaisin osaksi perhettään ja auttoi Casitan uudelleenrakentamisessa. Talon tultua valmiiksi ja taikuuden palattua takaisin kaikki menivät sisälle uuteen taloon ja Madrigalit ottivat uuden perhekuvan.

Bruno nähdään hetken aikaa lyhytelokuvassa Olipa kerran elokuvastudio. Siinä hän ja monet muut Disneyn rakastetuimmista hahmoista ottavat ryhmäkuvan Disney-yhtiön satavuotisjuhlan kunniaksi. Ennen kuvan ottamista he laulavat laulun Tähti toiveen toteuttaa.

Bruno on suosikkihahmoni Encantosta. Hän on myös yksi suosikkini kaikista Disney-hahmoista. Paras kohta, jossa Bruno esiintyy on se, missä hän puolustaa Mirabelia Abuelalta.

Englanninkielinen ääninäyttelijä: John Leguizamo
Suomenkielinen ääninäyttelijä: Antti L. J. Pääkkönen


lauantai 22. lokakuuta 2022

Hahmoesittely: Vaiana


Vaiana (englanniksi Moana) esiintyy omaa nimeään kantavassa elokuvassa, Räyhä Ralf valloittaa internetin elokuvassa ja lyhytelokuvassa Olipa kerran elokuvastudio. Vaiana rakastaa merta. Hän on Motunuin päälikön tytär. 

Vaiana nähtiin ensimmäisen kerran elokuvansa alussa ihan pienenä lapsena kuuntelemassa isoäitinsä Talan kertomusta äitisaari Te Fitistä ja siitä, kun puolijumala Maui vei Te Fitin sydämen, minkä seurauksena pimeys alkoi levitä ja laavahirviö Te Ka hyökkäsi Mauin kimppuun. Maui ja hänen taikakoukkunsa katosivat. Tapahtumasta oli kulunut tuhat vuotta ja pimeys leviää edelleen, mutta Tala kertoo, että jonain päivänä joku purjehtii meren yli, etsii Mauin ja palauttaa Te Fitin sydämen. Tarinan jälkeen Vaiana lähtee rannalle ja auttaa kilpikonnan mereen, minkä jälkeen meri antaa Vaianalle Te Fitin sydänkiven. Kivi putoaa Vaianan käsistä ja hautautuu hiekkaan, kun hänen vanhempansa tulevat hakemaan hänet rannalta, sillä kukaan Motunuin asukas ei saa lähteä merelle. Erityisesti valliriutan ylittäminen on kiellettyä. 

Vuosia tapahtuneen jälkeen Vaianan isä Tui vie tyttärensä päälikkövuorelle, jossa hän kertoo miten kaikki heidän heimonsa johtajat ovat laittaneet oman kivensä vuorelle ja jonain päivänä Vaiana saisi laittaa oman kivensä pinon päälimmäiseksi, mikä tekisi Vaianasta Motunuin uuden päälikön. 

Myöhemmin Vaiana saa tietää, että Motunuin sato on heikkoa eikä kala syö. Vaiana ehdottaa, että he lähtisivät hakemaan kalaa valliriutan takaa. Tui ajattelee Vaianan sanonneen haluavansa merelle. Riideltyään isänsä kanssa Vaiana ottaa veneen ja lähtee possuystävänsä Puan kanssa merelle, mutta vene jää aallon alle. He meinasivat hukkua, mutta onnistuivat pelastautumaan. 

Tala syytti Vaianan mukana ollutta Puaa tapahtuneesta ja vei Vaianan erääseen luolaan, jossa hänen piti lyödä rumpua, jotta saisi vastauksen siihen kuka oikeasti on. Lyötyään rumpua Vaiana saa tietää esi-isiensä olleen merenkävijöitä, mutta he lopettivat sen Mauin varastettua äitisaaren sydämen. Tala antaa Vaianalle Te Fitin sydämen ja kertoo nähneensä, kun Vaiana sai sen, mikä tarkoittaa, että Vaiana on meren valittu.

Vaiana käy kertomassa kuulemastaan vanhemmilleen ja muille Motunuin asukkaille. Tui lähtee polttamaan veneitä ja Vaiana yrittää estää häntä. Hetken kuluttua eräs Motunuin asukas saapuu paikalle ja kertoo Talan olevan heikossa kunnossa. Tala antaa Vaianalle riipuksen, jonka sisään Te Fitin sydänkivi laitetaan. Tala menehtyy ja Vaiana lähtee pakkaamaan eväitä, mihin hän saa apua äidiltää Sinalta. Vaiana hakee itselleen veneen ja lähtee merelle. 

Myöhemmin Vaiana huomaa kukkoystävänsä Heihein tulleen salamatkustajaksi veneen kyytiin. He joutuvat myrskyyn, mutta selviävät siitä ja päätyvät autiolle saarelle. Siellä he tapaavat Mauin, joka vangitsee Vaianan luolan sisään ja lähtee pois tämän veneellä Heihei mukanaan. Vaiana pääsee pois luolasta ja meri auttaa hänet veneen kyytiin. Veneessä Vaiana pyytää Mauia palauttamaan Te Fitin sydänkiven, mutta Maui ei suostu siihen. Vaiana onnistuu kuitenkin muuttamaan Mauin mieltä sanomalla, että tästä tulisi ihailtu sankari sydämen palautettuaan. Matkan aikana Maui opetti Vaianaa purjehtimaan. 

Kohdattuaan ja voitettuaan Kakamora nimiset hirviöt Vaiana, Maui ja Heihei lähtevät hirviöiden maahan Lalotaihin hakemaan Mauin koukkua Tamatoa ravulta. Vaiana harhauttaa Tamatoaa Mauin hakiessa koukkunsa takaisin. Tamatoa vangitsi Vaianan ja yritti syödä Mauin, mutta he pääsivät pakenemaan. He lähtivät jatkamaan matkaansa ja samalla Maui opetteli käyttämään taikakoukkuaan uudestaan.

Heidän päästyään Te Fitille laavahirviön ohi pääseminen osoittautui lähes mahdottomaksi. Mauin koukku vahingoittui taistelussa ja hän jätti Vaianan yksin avomerelle. Vaiana oli aikeissa luovuttaa ja pyysi merta valitsemaan jonkun toisen palauttamaan Te Fitin sydämen. Pian tämän jälkeen Talan henki saapui paikalle ja rohkaisi Vaianaa jatkamaan tehtäväänsä. 

Vaiana palasi takaisin Te Kan luokse yrittämään Te Fitin sydämen palauttamista. Maui saapui avuksi ja neuvoi Vaianaa laittamaan sydämen spiraalikuvioon. Spiraalia ei kuitenkaan löytynyt, mutta Vaiana huomasi kyseisen kuvion Te Kan rinnassa, mikä tarkoittaa sitä, että Te Fitistä oli tullut Te Ka sen jälkeen kun sydän vietiin pois. Vaiana pyytää merta väistymään, jotta Te Ka pääsisi hänen luokseen. Vaiana laittoi sydämen spiraalikuvioon ja Te Ka muuttui takaisin Te Fitiksi. 

Te Fiti taikoi Mauille uuden koukun entisen rikkoutuneen tilalle ja Vaianalle uuden veneen. Vaiana pyysi Mauia tulemaan mukanaan Motunuille, sillä hänen kansansa tarvitsisi taitavaa purjehtijaa, mutta Maui sanoi, että heillä on jo sellainen. Vaiana palaa kotisaareensa ja Motunuin kansa palaa vanhaan työhönsä merenkävijöinä.

Vaiana nähdään elokuvassa Räyhä Ralf valloittaa internetin, missä hän ja muut Disney prinsessat tapaavat Nelli Karamellin. Myöhemmin hän auttaa katolta putoavan Ralfin pelastamisessa. 

Disney-yhtiön satavuotispäivää juhlistavassa lyhytelokuvassa Olipa kerran elokuvastudio Disney-hahmot päättävät ottaa ryhmäkuvan juhlan kunniaksi. Hahmojen ollessa matkalla kuvauspaikalle Vaiana yrittää löytää Pärskylle vettä. Hän pyytää apua Merliniltä, joka taikoo Hatuntekijän hattuun vettä ja Vaiana laittaa Pärskyn uimaan sinne.

Vaiana yksi parhaimmista ja onnistuneimmista Disney-hahmoista. Paras kohta, missä Vaiana esiintyy on se, missä hän hakee Te Fitin sydänkiven meren pohjasta.

Englanninkielinen ääninäyttelijä: Louise Brush (lapsena)   Auli'i Cravalho (teininä)
Suomenkielinen ääninäyttelijä: Kaisla Heikkinen (lapsena, dialogi)   Alissa Kovalainen (lapsena, laulu)  Yasmine Yamajako (teininä)

keskiviikko 19. lokakuuta 2022

Hahmoesittely: Riley


Riley Andersen esiintyy elokuvassa Inside out. Hän on elokuvan päähenkilö, jonka tekemisiä ja valintoja Ilo, Suru, Kiukku, Pelko ja Inho ohjailevat Rileyn aivoissa sijaitsevassa päämajassa. Hän harrastaa jääkiekkoa ja inhoaa parsakaalia.

Riley nähtiin ensimmäisen kerran elokuvan alussa vastasyntyneenä vauvana. Myöhemmin hänet nähdään 3-vuotiaana leikkimässä kärryn kanssa. Riley teki silloin myös ensimmäisen lätkämaalinsa. Rileyn ollessa 11-vuotias hän muutti vanhempiensa kanssa Minnesotasta San Franciscoon. Heidän päästyään perille selviää, että muuttoauto ja huonekalut ovat myöhässä. Rileyn ollessa ensimmäistä päivää uudessa koulussaan hän alkaa itkeä kertoessaan elämästään Minnesotassa. Ilon ja Surun jouduttua vahingossa ulos päämajasta Rileyn luonne muuttuu iloisesta ja energisestä kireäksi ja masentuneeksi. Tämän seurauksena hänen aivoissaan olevat persoonallisuussaaret lakkaavat toimimasta ja putoavat pois. Myöhemmin Kiukku keksii, että Riley saisi elämänsä paremmaksi, jos karkaisi Minnesotaan. Pelko ja Inho eivät aluksi syty idealle, mutta lopulta se päätetään toteuttaa. Tunteet alkavat kuitenkin tulla katumapäälle, mutta eivät saa peruttua ideaa. Ilon ja Surun päästyä takaisin päämajaan Suru saa karkaamisidean pois Rileyn mielestä. Riley palaa kotiin ja kertoo vanhemmilleen kaipaavansa takaisin Minnesotaan. Vanhemmat kertovat, että hekin kaipaavat entistä elämäänsä Minnesotassa. Myöhemmin Rileyn elämä alkaa tulla paremmaksi. Hän on mm. saanut uusia kavereita ja päässyt uuteen lätkäjoukkueeseen. Hän on myös täyttänyt 12-vuotta.

Rileyn ensitreffit lyhärissä Rileyn ystävä Jordan tulee hakemaan häntä ulos. Rileyn vanhemmat luulevat heidän lähtevän treffeille, mutta myöhemmin selviää, että siitä ei ole kyse.

Riley on minusta ihan kiva hahmo. Hän pääsee melkein lempihahmoihini, mutta ei ihan. Paras kohta, missä Riley esiintyy on se, missä hän leikkii jääkiekko-ottelua.

Englanninkielinen ääninäyttelijä: Lola Cooley (taaperona)   Mary Gibbs (itkiessä ja huutaessa)   Kaitly Dias (11-vuotiaana)
Suomenkielinen ääninäyttelijä: Seera Alexander

tiistai 18. lokakuuta 2022

Hauskoja Disney-videoita osa 2

Julkaisin muutama viikko sitten jatko-osan postaukselle Disneyhyn liittyviä kysymyksiä. Kerroin kyseisen postauksen jatkopostauksessa, että tekisin jatkoa myös eräälle toiselle Disneyn lumoa blogin alkuaikana julkaistulle postaukselle. Blogin toisessa postauksessa jaoin kaksi (omasta mielestäni) hauskaa Disney aiheista videota, joista toinen oli Leijonakuningas 60:ssä sekunnissa ja toinen oli Harry Potter versio Let it go kappaleesta. Tässä postauksessa aion jakaa lisää hauskoja Disney-videoita. Videot eivät ole paremmuusjärjestyksessä.
Ready as I'll ever be, but Varian tells everyone to be quiet


Kaksin karkuteillä sarjan klassikkobiisi saa uuden merkityksen tässä videossa.


Frozen ytp 8


Nauran tälle aina kun näen tämän.


Google translate sings Into the unknown


Videon tekijä on kääntänyt Frozen 2 elokuvan Into the unknown laulun englannista monelle eri kielelle ja sitten takaisin englanniksi. Olen nähnyt muitakin google translate sings videoita, mutta, jos pitäisi valita suosikki, niin se olisi tämä. 


Kirkan jäljillä


Timon ja Pumba löytävät "Kirkan ruumiin" Jylhämaan ulkopuolelta.


Hellfire literal version


Google translate sings videoiden lisäksi tykkään katsoa myös Disney aiheisia literal videoita, joissa joku laulu on sanoitettu uudestaan sellaisilla sanoilla, jotka kertovat mitä videossa tapahtuu. Tämä on suosikkini Disneyn literal videoista, mutta suosittelen teitä katsomaan myös muita tällaisia videoita.


Love is an open door Hans and Hans


Otsikko kertoo kaiken.Siinä oli siis lisää hauskoja Disney videoita. Jos olet itse nähnyt jonkun hauskan Disney videon, niin kerro se kommenteissa. Ja laita myös linkki siihen, niin kaikki voivat käydä katsomassa sen.


maanantai 17. lokakuuta 2022

Nostalgia (Ansa vanhemmille)


Olen kertonut elokuvan juonen sinisellä tekstillä, mutta en tule paljastamaan loppuratkaisua. Jos siis et halua tietää juonta, skippaa sininen teksti.
  
Nick Parker ja Elizabeth James menevät naimisiin RMS Queen Elizabeth 2:lla. Heille syntyy myöhemmin kaksostytöt Annie ja Hallie, mutta pari eroaa pian lastensa syntymän jälkeen. Annie kasvaa äitinsä kanssa Lontoossa ja Hallie kasvaa isänsä kanssa Napan piirikunnassa Kaliforniassa. Vanhemmat eivät ole kertoneet tytöille toisistaan. Vuosien kuluttua 11-vuotiaiksi kasvaneet Annie ja Hallie päätyvät sattumalta samalle kesäleirille. Aluksi he eivät tule toimeen ja tekevät toisilleen piloja, minkä seurauksena he joutuvat eristysmökkiin. Siellä ollessaan Annie ja Hallie tajuavat olevansa sisaruksia. He laativat suunnitelman, jonka avulla Hallie saisi mahdollisuuden tutustua äitiinsä ja Annie isäänsä.
 
Ansa vanhemmille julkaistiin Amerikassa 29.7.1998 ja Iso-Britanniassa samana vuonna 11.12. Lapsuudessani Ansa vanhemmille ei kuulunut suosikkielokuviini, mutta siskoni fanittaa tätä elokuvaa, joten siksi sitä tuli katsottua usein. Tällä hetkellä Ansa vanhemmille on paras Disneyn näytellyistä elokuvista.

Onnistunein asia elokuvassa on sen toteutus, mikä näkyy jo elokuvan päähenkilöissä. Hallien ja Annien näyttelijä Lindsay Lohan on onnistunut tuplaroolissaan myös niissä kohdissa, joissa kaksoset esiintyvät yhdessä. Tämän asian lisäksi pidän myös Annien ja Hallien suunnitelmasta ja elokuvan tapahtumista.

Elokuvan hahmot ovat onnistuneita ja jokaisella on tärkeä rooli tarinassa. Pidän melkein kaikista Ansa vanhemmille elokuvan hahmoista, mutta ainoa hahmo, josta en pidä on Nickin kihlattu Meredith. Meredithin lisäksi elokuva saa miinuspisteen siitä, että kaikkia asioita ei selitetä.

Sitten plussat ja miinukset

+Tuplarooli
+Hallien ja Annien suunnitelma
+Hahmot
+Tapahtumat

-Meredith
-Kaikkia asioita ei selitetä


Ansa vanhemmille saa 6 pistettä.
 
 

sunnuntai 16. lokakuuta 2022

Nostalgia (Up)


Olen kertonut elokuvan juonen sinisellä tekstillä, mutta en tule paljastamaan loppuratkaisua. Jos siis et halua tietää juonta, skippaa sininen teksti.
 
Carl Fredrickson tapaa lapsena Ellien, joka haaveilee matkustavansa Paratiisiputoukselle ja siirtävänsä kerhotalonsa sinne. Carl ja Ellie ystävystyvät ja myöhemmin he myös rakastuvat ja menevät naimisiin. Melkein koko avioliittonsa ajan he säästävät rahaa Paratiisiputoukselle matkustamiseen, mutta Ellie ehtii kuolla ennen matkan toteutumista. Vaimonsa kuolemaa sureva Carl ei suostu muuttamaan pariskunnan yhteisestä kodista Tammilehdon hoitokotiin. Rakennustyötekijän tuhottua vahingossa Carlin ja Ellien tekemän postilaatikon Carl huitaisee miestä kävelykepillään, minkä seurauksena hänet haastetaan oikeuteen. Oikeus tuomitsee Carlin muuttamaan Tammilehtoon, mutta lähtöpäivän aamuna Carl lentää ilmapalloja täynnä olevan talonsa kanssa pois. Hänen matkaansa päätyy sattumalta partiopoika nimeltä Rasmus, joka onnistuu ohjaamaan talon Paratiisiputoukselle ukkosmyrskyn jälkeen.
 
Up julkaistiin Amerikassa 29.5.2009 ja Suomessa samana vuonna 9.10. Up on ensimmäinen Disney ja Pixar elokuva, jonka päähenkilönä on ikäihminen. Minä en katsonut tätä elokuvaa lapsena kovin montaa kertaa, joten lapsuusmuistoni liittyen tähän elokuvaan ovat aika hämärät. Muistin kuitenkin se mistä Up kertoo ja miten se päättyy.

Paras asia elokuvassa on ehdottomasti kaulapantansa avulla puhuva Dogi koira, joka tuo elokuvaan juuri oikeanlaista huumoria. Dogi kuuluu koirajengiin, jonka kaikki koirat osaavat puhua kaulapantojensa avulla. Tässä asiassa huumoria tuo Dogin lisäksi myös koirajengin johtaja Alfa, jonka kaulapanta on luonut koiralle pikkuoravamaisen äänen. Elokuvan aloitus on myös kiinnostava ja Carlin ja Ellien suhdetta on mukavaa seurata. Alku antaa elokuvalle hyvän tunnelman ja sopivan pohjan tulevalle seikkailulle.

Mitä huonoihin puoliin tulee, niin ainakin Carlin itsepäisyys pistää vähän ärsyttämään, mutta siihen on kuitenkin melkein ymmärrettävä syy. Ellien kuoleman lisäksi minua harmittaa myös se, ettei hän saanut koskaan toteuttaa unelmaansa. Myös yllätyspahiksesta tulee yksi miinuspiste.

Sitten taas ne plussat ja miinukset

+Tunnelma 
+Carlin ja Ellien suhde
+Kiinnostava aloitus
+Dogi
+Alfan ääni

-Carlin itsepäisyys
-Ellie ei ehtinyt toteuttaa haavettaan
-Yllätyspahis

Up saa 8 pistettä.

perjantai 14. lokakuuta 2022

Hahmoesittely: Isabela Madrigal


Isabela Madrigal (lempinimeltään Isa) esiintyy elokuvassa Encanto ja lyhytelokuvassa Olipa kerran elokuvastudio. Hän on Alma ja Pedro Madrigalin ensimmäinen lapsenlapsi ja muistuttaa ulkonäöllisesti isoäitiään, joten siksi Isaa pidetään täydellisenä. Hänen lahjansa on kukkien taikominen. 

Isabela nähtiin ensimmäisen kerran Encanton alussa, jossa hän auttoi Antonion lahjaseremonian järjestelyissä. Seremoniaa seuraavana aamuna Abuela kertoi Isabelan menevän saman päivän iltana kihloihin Mariano Guzmanin kanssa. Kihlajaisten aikana Casitaan alkoi ilmestyä halkeamia, joten Mirabel yritti nopeuttaa Isabelan ja Marianon kihlautumista, jotta kukaan ei saisi tietää, että talo hajoaa ja perheen ihme on vaarassa. Kihlajaiset menivät kuitenkin pieleen ja Isabela kertoi Mirabelille vihaavansa tätä. Myöhemmin Mirabel meni Isabelan huoneeseen ja yritti päästä halaamaan tätä, sillä Bruno oli nähnyt näyn, jossa Mirabel ja Isabela halaavat. Isa vaati Mirabelia pyytämään anteeksi ja syytti tätä elämänsä pilaamisesta. Mirabelin kutsuttua siskoaan itsekkääksi Isabela tunnusti olevansa kyllästynyt täydellisyydessä elämiseen sekä sen, ettei edes halunnut mennä naimisiin Marianon kanssa vaan oli suostunut siihen vain perheen vuoksi. Tunnustuksen jälkeen maasta nousi kaktus, mistä Isabela yllätyi ja alkoi sen jälkeen kasvattaa entistäkin eksoottisempia kasveja. Tämän aikana Isabelan välit Mirabelin kanssa tulivat entistäkin läheisemmiksi ja siskokset halasivat toisiaan kynttilän luona. Abuela tuli kuitenkin keskeyttämään heidät ja syytti Mirabelia Isabelan villiintymisestä. Casitan alkaessa sortua Isabela yritti auttaa Mirabelia saamaan kynttilän, mutta hän menetti lahjansa sitä tehdessään. Talon hajottua ja kynttilän haihduttua Isabela auttoi perhettään kadonneen Mirabelin etsimisessä. Mirabelin löydyttyä ja palattua kotiin Brunon ja Abuelan kanssa Madrigalit rakensivat Casitan uudelleen. Talon tultua valmiiksi ja taikuuden palattua takaisin Madrigalit pääsivät ottamaan perhekuvan.

Lyhytelokuvassa Olipa kerran elokuvastudio Isabela ja monet muut Disney-hahmot juhlivat 100-vuotta täyttänyttä Disney-yhtiötä ottamalla ryhmäkuvan. Ennen kuvan ottamista kaikki laulavat laulun Tähti toiveen toteuttaa.

Isabela on suurimman osan Encanton ajasta ärsyttävä, mutta hän on parempi hahmo elokuvan loppupuolella. Paras kohta, missä Isa esiintyy on Näin uutta mä teen laulu.

Englanninkielinen ääninäyttelijä: Diane Guerrero
Suomenkielinen ääninäyttelijä: Diandra Flores

torstai 13. lokakuuta 2022

Hahmoesittely: Carl Fredrickson


Carl Fredrickson on Up - kohti korkeuksia elokuvan päähenkilö. Hän on Disneyn ja Pixarin ensimmäinen ikääntynyt päähenkilö.

Carl nähtiin ensimmäisen kerran, kun hän oli lapsena katsomassa elokuvaa idolistaan Charles Muntzista. Myöhemmin hän kuulee leikkimisen ääniä eräästä talosta. Talossa Carl tapaa Ellie nimisen tytön, joka fanittaa Charles Muntzia yhtä paljon kuin Carl. Ellie pyytää Carlia lupaamaan, että hän veisi tämän jonain päivänä Paratiisiputoukselle ja Carl tekee lupauksen. Kaksikko ystävystyy ja myöhemmin he myös rakastuvat ja menevät naimisiin. Avioliittonsa aikana pariskunta haaveilee lapsesta, mutta he eivät saa sitä. Myöhemmin he alkavat haaveilla Paratiisiputoukselle matkustamisesta, johon he säästävät rahaa. 

Vuosien kuluttua Carl tajuaa, ettei ole vienyt Ellieä Paratiisiputoukselle, vaikka olikin luvannut tehdä sen. Carl käy ostamassa heille lentoliput, mutta Ellie ehtii kuolla ennen heidän yhteisen haaveensa toteutumista. Vaimonsa kuolemaa sureva Carl ei suostu muuttamaan hoitokotiin, sillä muuten hän joutuisi luopumaan talostaan. 

Carlin vahingoitettua hänen ja Ellien tekemän postilaatikon rikkonutta rakennustyöntekijää Carl joutuu muuttamaan Tammilehdon hoitokotiin. Muuttopäivän aamuna Carl päästää ilmapallot vapaaksi talostaan ja talo lentää Carlin mukana pois ilmapallojen avulla. 

Myöhemmin Carl löytää talonsa kuistilta partiopoika Rasmuksen, joka oli aiemmin käynyt tarjoamassa apuaan Carlille. Rasmus ohjaa talon Etelä-Amerikkaan ja Paratiisiputoukselle. Siellä he kuljettavat taloa puutarhaletkun avulla. Matkalla he tapaavat Tirppalintu Kevinin (joka paljastuu myöhemmin naaraslinnuksi), kaulapannan avulla puhuvan Dogi-koiran ja Charles Muntzin. Muntz kutsuu Carlin ja Rasmuksen syömään ilmalaivaansa. Muntzin saatua tietää Kevinistä tunnelma muuttuu hyytäväksi ja Carl ja Rasmus pakenevat.

Carl palaa takaisin taloonsa ja huomaa, että Ellie on täyttänyt kirjaa eteenpäin sivuille, joihin oli tarkoitus tulla kuvia heidän matkastaan Paratiisiputouksella. Tämän jälkeen Carl tyhjentää talon kaikista huonekaluista ja lentää pelastamaan Rasmusta. Matkalla ilmalaivalle Carl löytää Dogin talonsa kuistilta ja ryhtyy koiran uudeksi isännäksi. 

Carlin ja Muntzin taistelun jälkeen Muntz putoaa ilmalaivan katolta kuolemaansa ja Carlin talo laskeutuu juuri siihen kohtaan, missä Ellie kuvitteli sen olevan. Carl, Rasmus, Dogi ja muut koirat lentävät Muntzin ilmalaivalla takaisin kotiinsa ja Carl muuttaa asumaan Tammilehtoon. 

Lyhytelokuva Carlin treffit kertoo siitä, kun Carl on menossa ensi kertaa vuosien jälkeen treffeille. Hän valmistautuu niihin yhdessä Dogin kanssa.

Minulla on Carl Fredricksoniin jonkinlainen viharakkaussuhde. Carl on tavallaan ärsyttävä, mutta hänestä löytyy myös hyviä puolia. Paras kohta, jossa Carl esiintyy on se, missä hänen talonsa lähtee lentoon ensimmäisen kerran.

Englanninkielinen ääninäyttelijä: Jeremy Leary (lapsena)    Edward Asner (vanhana)  Steve Purcell (George ja A.J)
Suomenkielinen ääninäyttelijä: Matias Hangasmaa (lapsena)   Antti Litja (vanhana)   Jukka Voutilainen (Carlin treffit)

keskiviikko 12. lokakuuta 2022

Hahmoesittely: Gaston


Gaston on Kaunotar ja hirviö elokuvan pääpahis. Hän esiintyy myös elokuvan live action versiossa, sekä lyhytelokuvassa Olipa kerran elokuvastudio.

Gaston nähtiin ensimmäisen kerran ensimmäisen Kaunotar ja hirviö elokuvan alussa, kun hän päätti haluavansa mennä naimisiin Bellen kanssa. Hän myös kutsui kätyrinsä Töpön kanssa Bellen isää Mauricea hulluksi. Myöhemmin Gaston saapui Bellen kotiin ja yritti saada tämän suostumaan vaimokseen, mutta Belle antoi pakit Gastonille. Mauricen kerrottua Bellen olevan Hirviön vankina Gaston keksi uuden keinon saada Belle itselleen. Bellen palattua Hirviön linnasta Gaston uhkaa Belleä menemään kanssaan naimisiin tai muuten Maurice joutuisi mielisairaalaan. Belle ei suostu Gastonin ehdotukseen vaan paljastaa Hirviön oikeaksi näyttämällä tämän kaikille taikapeilin avulla. Nähtyään Hirviön Gaston järjestää hyökkäyksen linnaan ja lukitsee Bellen ja Mauricen kellariin, jotta he eivät pääsisi varoittamaan Hirviötä. Päästyään linnaan Gaston hyökkää Hirviön kimppuun. Aluksi Hirviö ei suostu taistelemaan, mutta nähtyään Bellen palaavan takaisin hän saa taistelutahtonsa takaisin ja käskee Gastonia häipymään. Gaston ehtii kuitenkin puukottaa Hirviötä, mutta lopulta hän putoaa linnan parvekkeelta alas rotkoon ja kuolee.

Live actionissa Gastonista on tehty ilkeämpi kuin mitä hän on animaatiossa. Lisäksi Gaston on Ranskan armeijan entinen sotilas ja hänen sukunimensä on LeGume. Live actionin lopussa Gaston ampui Hirviötä, minkä jälkeen Gaston putosi kuolemaansa kivisillan romahdettua hänen jalkojensa alla.

Gaston esiintyy myös Disney-yhtiön satavuotista taivalta juhlistavassa lyhytelokuvassa nimeltä Olipa kerran elokuvastudio. Siinä Disney-hahmot päättävät ottaa ryhmäkuvan juhlapäivän kunniaksi. Silloin kun hahmoja ollaan kokoamassa studion aulaan, niin Gaston esittelee lihaksiaan joillekin Disneyn mieshahmoille, kunnes Irvikissa ilmestyy hänen naamansa eteen. 

Minä en pidä Gastonista, sillä hän on todella ärsyttävä narsisti. Minun ärsyttävimmät Disney hahmot listauksessa Gaston oli ensimmäisellä sijalla. Jos tekisin kyseisen listan uudestaan, niin olisin yhä samaa mieltä. Ja olenkin. Paras kohta, missä Gaston esiintyy on se, missä hän kuolee.

Englanninkielinen ääninäyttelijä: Richard White
Suomenkielinen ääninäyttelijä: Esa Ruuttunen (animaatio)   Jonas Saari (live action ja Olipa kerran elokuvastudio)
Näyttelijä: Burke Moses (musikaali)   Luke Evans (live action)


tiistai 11. lokakuuta 2022

Madrigalien lahjat

Tein elokuun aikana kaksi Encantoon liittyvää top-listaa, joista toisessa aiheena ovat elokuvan laulut ja toisessa hahmot. Tämän top-listan aiheena ovat Madrigalien lahjat, jotka olen laittanut paremmuusjärjestykseen sen mukaan mikä on siistein/hyödyllisin. Sitten siihen listaukseen.


Teksti saattaa sisältää juonipaljastuksia


8. Sään hallinta

Luulisi, että olisi siistiä osata hallita säätä. Toisaalta se kyllä olisikin, mutta ei silloin kun sitä tehdään tunteiden mukaisesti. Pepan ollessa iloinen, aurinko paistaa ja muutama sateenkaarikin saattaa ilmestyä. Silloin kun hän on huonolla mielellä, niin siitä seuraa lähinnä myrskyjä. Tämä lahja ei siis ole yhtään hyödyllinen, sillä se aiheuttaa enimmäkseen ongelmia.


7. Superkuulo

Dolores Madrigal sai lahjakseen normaalia tarkemman kuulon. Joissakin tilanteissa siitä on hyötyä, mutta enimmäkseen siitä on vain haittaa. Haittapuoli on se, että lahjansa vuoksi Dolores kuulee ihan kaiken. Paino sanalla kaiken. Toinen huono asia kaiken kuulemisessa on se, että liian kovat äänet (kuten huutaminen ja ilotulitukset) aiheuttavat kipua Doloresille.


6. Ennustus

Bruno Madrigalin lahja on tulevaisuuden ennustaminen. Lahjansa vuoksi Brunoa pidetään pelottavana, mitä hän ei kuitenkaan oikeasti ole. Brunon ennustukset ovat olleet yleensä huonoja, mutta viimeisin näky, jonka hän näki ennen katoamistaan ei tavallaan ollut sitä, vaikka jotkut niin luulivatkin. Yleensä ennustamisesta ei ole hyötyä, mutta joskus se voi olla hyödyllistä, sillä ilman Brunon uusinta näkyä Mirabel ei olisi koskaan saanut tietää miten hän pystyy pelastamaan perheen ihmeen.


5. Muuntautuminen

Camilo Madrigalilla (kuvassa oikealla) on kyky muuttua tapaamikseen ihmisiksi. Muuntautuminen on sekä hyödytön, että hyödyllinen lahja. Hyödyllinen se on siltä osalta, että Camilo käyttää lahjaansa kyläläisten auttamiseen. Enimmäkseen kyseisestä lahjasta ei ole hyötyä, sillä ainakaan minä en keksi paljoakaan tilanteita, joissa tuota kykyä voitaisiin tarvita. 


4. Parannus

Olisiko se hienoa osata parantaa ihmisiä? Kyllä se varmaan olisi, mutta entä jos sitä pystyisi tekemään pelkän ruuan avulla? Julieta sai itselleen kätevän ja hyödyllisen lahjan. Encanton aikana hän mm. paransi Mirabelin käden yhden juustoarepan avulla. Vaikka Julietan lahja onkin hyödyllinen, niin se vie jonkin verran aikaa. Lisäksi hän ei pysty parantamaan ihan kaikkea, kuten Mirabelin ja Agustínin silmiä, mikä on tietenkin hyvä asia.


3. Kukkien kasvattaminen

Alma ja Pedro Madrigalin ensimmäinen lapsenlapsi Isabela sai kyvyn kasvattaa kukkia tyhjästä. Isabelan lahja on hieno, mutta se on vähän vaarallinen sillä elokuvan loppupuolella selvisi, että Isa osaa tehdä vähän muutakin kuin kukkia ja köynnöksiä. Yksi hyvä puoli Isabelan lahjassa on se, että se säästää aikaa.


2. Voima

Luisa Madrigal sai kyvyn olla supervahva. Elokuvan aikana hän mm. siirtää kirkon, vie aasit latoon olkapäillään ja lisäksi hänet nähdään pitelemässä pianoa ja isoa kiveä. Luisa on joutunut kovettamaan itsensä lahjansa vuoksi, joten hänellä on kovat paineet olla vahva myös henkisesti. Paineista huolimatta Luisan lahja on kuitenkin hyödyllinen, joten siksi se pääsi toiselle sijalle.


1. Eläimille puhuminen

Madrigalin perheen nuorimmainen Antonio sai lahjakseen ymmärtää mitä eläimet sanovat. Antonion lahja pääsi tässä listassa ensimmäiselle sijalle siksi, että se on kaikkein hyödyllisin eikä se aiheuta paineita. Tai jos aiheuttaa niin ainakin vähemmän kuin muut lahjat. Antonio on Encanton tapahtumien aikaan vasta 5-vuotias, joten hänelle saattaa tulla paineita isompana, mutta toivottavasti hän ei joudu kokemaan sitä. Eläimille puhuminen on myös erittäin siisti kyky. Kukapa ei haluaisi ymmärtää mitä eläimet sanovat. 
Mihin järjestykseen te olisitte laittaneet nämä kyvyt? Kertokaa se kommenteissa. Kertokaa myös minkä näistä lahjoista haluaisitte itsellenne ja mitä ette haluaisi. Minä haluaisin Antonion lahjan. Pepan lahja olisi minulle painajainen.