keskiviikko 10. elokuuta 2022

Hahmoesittely: Henki

Tavallisesti en julkaise kahta postausta saman päivän aikana, mutta luin uutisista eräästä asiasta, mikä sai minut muuttamaan suunnitelmiani. Taidattekin jo tietää mitä tarkoitan, mutta palataan siihen asiaan postauksen lopussa. Sitä ennen pääsette lukemaan hahmoesittelyn Aladdin elokuvien Lampunhengestä. 

Henki esiintyy elokuvassa Aladdin, sen kahdessa jatko-osassa, live actionissa ja tv-sarjassa, sekä lyhytelokuvassa Olipa kerran elokuvastudio.

Ensimmäisessä elokuvassa Aladdin ja Abu löytävät taikalampun Ihmeiden Onkalosta. Aladdinin hierottua lamppua sen sisältä paljastui Henki, joka kertoi voivansa toteuttaa kolme toivomusta, mutta hän ei voinut toteuttaa kenenkään kuolemaa, kuolleista herättämistä, eikä rakastumista. Aladdin sai Hengen viemään heidät ulos Onkalosta ilman, että toive toteutui. Myöhemmin Aladdin toivoi olevansa prinssi, jotta voisi mennä naimisiin prinsessa Jasminen kanssa. Henki tekee Aladdinista prinssi Alin ja järjestää hänelle saattueen palatsiin. Myöhemmin Henki pelastaa Aladdinin merestä, johon Jafarin kätyrit olivat heittäneet hänet. Tämän tehtyään Henki oli toteuttanut Aladdinin toisen toivomuksen. Aladdinin palattua palatsiin Jafar huomaa lampun ja ottaa sen itselleen, joten Jafarista on tullut Hengen uusi isäntä. Jafarin ensimmäisenä toiveena on tulla sulttaaniksi, minkä jälkeen hän toivoo olevansa mahtava noita. Myöhemmin erämaahan karkotetut Aladdin ja Abu saapuvat taikamaton kyydissä takaisin Agrabahiin ja Aladdin sanoo Jafarille Hengen olevan kaikista voimakkain. Jafar toivoo muuttuvansa hengeksi ja toiveen seurauksena hän joutuu vangiksi lampun sisälle ja lamppu viedään Ihmeiden Onkaloon. Myöhemmin Aladdin käyttää viimeisen toiveensa Hengen vapautumiseen. Henki lähtee kiertämään maailmaa. 

Jafarin paluussa Henki on palannut maailmanympärysmatkaltaan. Myöhemmin lampun sisältä ulos tullut Jafar vangitsee Hengen ja Abun. Jago onnistuu kuitenkin vapauttamaan heidät ja Henki menee vapauttamaan vangitun Aladdinin ja kertoo hänelle, että Jafarin pystyy tuhoamaan vain tuhoamalla hänen lamppunsa, mutta se pitäisi tehdä ennen, kun Abis Mal ehtii toivoa Jafarille vapautta. Myöhemmin Henki lähtee Aladdinin, Jasminen, Abun ja taikamaton kanssa hakemaan lamppua voidakseen  tuhota sen. Taistelun jälkeen he onnistuvatkin tuhoamaan lampun sekä Jafarin. 

Varkaiden kuninkaan alussa Henki auttaa pysäyttämään Aladdinin ja Jasminen häihin hyökänneet rosvot. Elokuvan lopussa Henki hoitaa kaikki tuhoutuneet hääjärjestelyt uudestaan. 

Lyhytelokuvassa Olipa kerran elokuvastudio Disney-hahmot valmistautuvat ottamaan ryhmäkuvaa Disney-yhtiön satavuotispäivän kunniaksi. Ennen kun kaikki hahmot on saatu koottua aulaan, Olaf nähdään piirtämässä luonnoskuvaa Lampunhengestä, joka hyppää ulos kuvasta. Sen seurauksena Olaf putoaa tuolilta ja menee palasiksi, mutta Henki saa korjattua lumiukon entiselleen.

Henki on suosikkihahmoni Aladdineista, sekä paras Disneyn sidekick hahmoista. Paras kohta, jossa Henki esiintyy on Ei oo kaveria parempaa laulu. 

Englanninkielinen ääninäyttelijä: Robin Williams (elokuva, jatko-osat, tv-sarja, Kingdom Hearts ja Olipa kerran elokuvastudio [arkistomateriaali])  Jim Meskimen (2008-nykyään)
Suomenkielinen ääninäyttelijä: Vesa-Matti Loiri (1992)  Jope Ruonansuu (jatko-osat ja tv-sarja)  Joonas Saartamo (live action ja Olipa kerran elokuvastudio)
Näyttelijä: James Monroe Iglehart (musikaali)  Will Smith (live action)  Antti L. J. Pääkkönen (musikaali, suomenkielinen versio)

Kuten varmaan jo tiedättekin, niin syy siihen, miksi halusin tehdä tämän postauksen on se, että Vesa-Matti Loiri menehtyi aiemmin tänään 77-vuotiaana. Tässä postauksessa on siis sama ajatus, kuin Aarre Karénin ääniroolien top-listassa, mutta tein tällä kertaa hahmoesittelyn, sillä Loiri on tehnyt vain muutaman ääniroolin. Tuli muuten mieleen, että olikohan tuo aamulla julkaistu postaus jonkinlainen ennustus? Tai sitten kyseessä oli pelkkä sattuma. 

R.I.P Vesa-Matti Loiri (1945-2022)

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiva postaus, koska lmapunhenki on yksi suosikkihahmoistani! Etenkin live actionissa Will Smithin esitys on superhauska. Oletko itse katsonut tuon elokuvan uusimman version ja mitä pidit siitä? Onko sinulla jo jonkinlaista postausta Disneyn live actioneista. Jos ei, semmoinen postaus olisi kiva saada!

Verlid kirjoitti...

Kivaa, että tykkäsit. En oo nähnyt Aladdinin live action versiota, joten en pysty sanomaan mielipidettäni siitä. Ja vastauksena kysymykseesi, että oon kirjoittanut Nostalgia-sarjan kuudenteen osaan Maija Poppasesta. Jos kiinnostaa, niin voit käydä lukemassa sen