torstai 29. joulukuuta 2022

Hahmoesittely: Pocahontas


Pocahontas esiintyy nimeään kantavassa elokuvassa, sen jatko-osassa Pocahontas 2 Matka uuteen maailmaan, elokuvassa Räyhä Ralf valloittaa internetin ja lyhytelokuvassa Olipa kerran elokuvastudio. Hän on omien elokuviensa päähenkilö. Pocahontasin hahmo perustuu oikeasti olemassa olleeseen samannimiseen intiaaniin. 

Pocahontas nähtiin ensimmäisen kerran oman elokuvansa alussa seisomassa kalliolla, josta hän hyppäsi jokeen, missä Nakoma odotti häntä veneessä. Matkatessaan heimonsa luokse. Pocahontas kertoo Nakomalle näkemästään unesta, jota ei pysty tulkitsemaan. Pocahontasin isä Powhatan antaa tyttärelleen tämän äidin vanhan kaulakorun ja kertoo, että Pocahontasin pitäisi mennä naimisiin Kocoumin kanssa. Pocahontas ei halua naimisiin Kocoumin kanssa, sillä mies on liian vakava hänelle. Powhatan kertoo joen olevan myös vakaa ja sen vuoksi Pocahontasin on noudatettava heimon perinteitä menemällä naimisiin Kocoumin kanssa. Pocahontas lähtee tapaamaan Kaarnamuoria ja kertoo tälle unestaan, jossa juoksee. Unessa esiintyy myös pyörivä nuoli, joka osoittaa johonkin. Yhtäkkiä Pocahontas huomaa outoja pilviä, jotka paljastuvat Englannin siirtolaisten laivan purjeiksi. Pocahontas tarkkailee siirtolaisia ja tekee lähempää tuttavuutta John Smithin kanssa. Hän vie Smithin tapaamaan Kaarnamuoria, mutta he joutuvat piiloutumaan englantilaismiehiltä, jotka etsivät John Smithiä. Nakoma näkee Pocahontasin John Smithin seurassa ja kertoo asiasta Kocoumille, joka yrittää surmata Smithin mustasukkaisuutensa vuoksi, mutta pensaikossa piileskelevä Thomas ampuu Kocoumin kuoliaaksi. Intiaanit määräävät Smithin surmattavaksi heti seuraavana aamuna Kocoumin kuoleman vuoksi. Jutellessaan Kaarnamuorin kanssa Pocahontas tajuaa unessaan esiintyneen nuolen osoittamaan John Smithiin ja lähtee estämään miehen kuoleman. Siirtolaiset aikovat surmata kaikki intiaanit ja he lähtevät aseidensa kanssa sotaan. Pocahontas ehtii viime hetkellä estämään Smithin kuoleman ja kertoo vihan polun johdattaneen heidät siihen tilanteeseen, missä nyt ovat ja, että heidän ei kuuluisi sotia keskenään vaan elää sovussa. Kaikki ovat samaa mieltä, mutta Ratcliffe yrittää ampua Powhatania, mutta John Smith menee väliin. Siirtolaiset palaavat omaan maahansa ja John Smith lupaa Pocahontasille palaavansa takaisin jonain päivänä.

Matka uuteen maailmaan elokuvan alussa Pocahontas saa tietää John Smithin kuolleen, mutta hän pääsee yli surustaan. Pian tämän jälkeen John Rolfe saapuu Jamestowniin (joka on englantilaisten siirtolaisten asuinpaikka) ja Pocahontas saapuu katsomaan tilannetta. Rolfe ja Pocahontas tapaavat toisensa, mutta eivät tule toimeen. John Rolfe pyytää Pocahontasia lähtemään kanssaan Englantiin neuvotteluihin. Aluksi Pocahontas kieltäytyy, mutta suostuu kuitenkin lähtemään. He lähtevät matkaan heti seuraavana aamuna. Englannissa kuningas kutsuu Rolfen ja Pocahontasin metsästystanssiaisiin, joissa Pocahontas joutuu tekemään kuninkaaseen vaikutuksen "sivistyksellään". Pocahontas uskoo tekevänsä vaikutuksen kuningas Jamesiin, Rolfen epäilyksistä huolimatta. Tanssiaiset sujuvat hyvin, kunnes Ratcliffen järjestämät karhunkiusajaiset alkavat. Nähtyään miten karhua kohdellaan, Pocahontas syyttää kuningasta ja aristokraatteja barbaareiksi. James syyttää Pocahontasia villiksi karhun puolustamisen vuoksi. Ratcliffe yllyttää kuningasta vangitsemaan Pocahontasin ja Uttamatomakkinin, minkä kuningas tekee ja määrää heidät teloitettaviksi. John Rolfe auttaa vangit ulos huppupäisen muukalaisen kanssa. Myöhemmin Pocahontasille selviää huppupään olevan John Smith, joka ei olekaan kuollut. He menevät erääseen metsämökkiin, jossa Smith kertoo rakastavansa Pocahontasia yhä. Myöhemmin Pocahontas pesee puuterin kasvoiltaan ja palaa takaisin kuninkaan luokse. Hän saa vakuutettua kuningattaren ja John Smithin saavuttua kuningas tajuaa Ratcliffen valehdelleen Smithin kuolemasta. Pocahontas lähtee pysäyttämään armadaa yhdessä Smithin, Rolfen ja Uttamatomakkinin kanssa. Melkein kaikki merimiehet putoavat laidan yli mereen ja laivat törmäävät toisiinsa. Kuninkaan pidätettyä Rolfen Pocahontas kertoo Rolfelle palaavansa takaisin kotiin. Rolfella ja Pocahontasilla on tunteita toisiaan kohtaan, mutta kumpikaan ei pysty myöntämään sitä. John Smith saapuu paikalle ja kertoo haluavansa matkustaa uudella laivallaan yhdessä Pocahontasin kanssa. Pocahontas sanoo Smithille, että he eivät kuulu enää yhteen, vaan kummankin on kuljettava omaa polkuaan. Myöhemmin Pocahontasin seistessä lähtövalmiin laivan kannella, Rolfe saapuu laivaan. Pocahontas muistuttaa miestä tämän velvollisuudesta kuninkaalle, mutta Rolfe sanoo ainoan velvollisuutensa olevan sydämensä seuraaminen. Elokuva päättyy siihen, kun Rolfe ja Pocahontas suutelevat laivan kannella.

Lyhytelokuvassa Olipa kerran elokuvastudio juhlistetaan Disney-yhtiön sata vuotta kestänyttä taivalta. Sen kunniaksi Disney-hahmot päättävät ottaa ryhmäkuvan. Sitä ennen he kaikki laulavat laulun Tähti toiveen toteuttaa.

Pocahontas on mielenkiintoinen hahmo, sillä hän on jotenkin aikuismaisempi verrattuna muihin Disney prinsessoihin, vaikkei hän ihan täysin vakava olekaan. Paras kohta, jossa Pocahontas esiintyy on Tuulen värit laulu.

Englanninkielinen ääninäyttelijä: Irene Bedard (dialogi)    Judy Kuhn (laulu)
Suomenkielinen ääninäyttelijä: Arja Koriseva (1995-1998)    Raili Raitala (Räyhä Ralf valloittaa internetin)   Nina Tapio (Olipa kerran elokuvastudio)

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oikea Pocahontas oli esiteini 10-13v kun tapasi John Smithin. Pocahontasin ja Smithin suhde oli todellisessa elämämässä enemmänkin platoninen ja sisaruksellinen. Monet historiantutkijöista ovat sitä mieltä suurin osa ettei Pocahontas oikeasti pelastanut Smithiä teloitukselta, sillä kyseessä ei ollut oikea teloitus vaan rituaali joka kuului heimoon osaksi ottamiseen ja Pocahontas vain (mahdollisesti) näytteli siinä oman osuutensa. Pocahontasista on tehty myös live-action elokuva sovituksia, esim New World 2005 ja samana vuonna 1995 tehtiin näytelty Pocahontas intiaanilegenda elokuva, jossa Kekatan alkuperäinen ääninäyttelijä oli Powhatanin roolissa.

Verlid kirjoitti...

Oon lukenut netistä, että oikea Pocahontas oli 12 tavatessaan John Smithin ja kaikkia muitakin juttuja liittyen oikeaan Pocahontasiin. Tosin sitä mä en tiennyt, että historiantutkijat ovat epäilleet sitä, että Pocahontas ois estänyt John Smithin teloituksen. Enkä myöskään sitä, että se teloitus ei edes ollut teloitus. Oon lukenut netistä, että Pocahontasista on tehty live action elokuvia, mutta mä en ole nähnyt niitä. Voisin katsoa ne elokuvat, jos onnistun löytämään ne jostain.

Anonyymi kirjoitti...

Sen jälkeen kun Smith oli selvinnyt teloitukselta tai "teloituksesta" rituaalissa hänet otettiin osaksi heimoa jonkinlaiseksi alipäälliköksi. Sitä ei tietenkään Disneyn animaatiossa nähä.Tosiaan se Pocahontas Intiaanilegenda 1995 löytyy ihan tubesta, eikä sitä olla julkaistu missään DVD tai Blu-ray muodossa, eli se on todella harvinainen kuriositeetti nykyään. Tässä kyseinen leffaharvinaisuus suomiteksteillä ekaa katselukertaa varten nyt ainakin https://www.youtube.com/watch?v=LysyFShvlP0&t=2081s

Anonyymi kirjoitti...

Väite että Pocahontas olisi pelastanut Smithin, perustuu runsaasti kritiikkiä saaneeseen teokseen, General Historie, Book III, 1624, jonka Smith kirjoitti. Teos kertoi Pocahontasin urotyöstä kolmella eri sivulla. Tämä ”historia” kirjoitettiin seitsemän vuotta Pocahontasin kuoleman jälkeen ja kaksi vuotta tämän miehen(Rolfen) kuoleman jälkeen. Myös lähes kaikki Jamestownin varhaisista siirtolaisista olivat jo vainajia, eivätkä olleet kiistämässä Smithin uuden version tapahtumia. Tosin vuonna 1612 julkaistu Smithin The Preceedings (eri kirjoittajien kokoelma) sisältää kahden kirjailijan mainintoja intiaaniprinsessan vierailuista Jamestownissa. ”Tyttö oli noin 13–14-vuotias ja silminnähden kunnioitti paljon kapteeni Smithiä. Mitä taas John Smithiin voisi myös tulla, niin hänkin voisi saada oman elokuvansa tai elokuvasarjansa joka käsittelisi hänen elämän vaiheitaan ja seikkailujaan eripaikoissa, ettei pääpaino olisi enää Pocahontasissa vaan Smithissä. Laitoin tosiaan linkin siitä 1995 Pocahontas Intiaanilegenda elokuvasta.

Verlid kirjoitti...

Kiinnostavia faktoja. Voisin joku päivä käydä katsomassa tuon linkittämäsi elokuvan. Mulle tuli muuten tätä hahmoesittelyä kirjoittaessa mieleen, että voisin tehdä postauksen, jossa kerron oikean Pocahontasin elämästä. Tosin mulla on hämärä muistikuva siitä, että joku toinen ois jo tehnyt sellaisen postauksen. Voisin muuten tehdä sellaisen postauksen, jossa vertailen Disneyn Pocahontasia ja oikeaa Pocahontasia. Toi ois myös kiinnostavaa, jos John Smithistä tehtäis oma elokuva tai elokuvasarja.

Anonyymi kirjoitti...

Niin, ja kieltämättä Pocahontasin ja John Smithin välinen suhde olisi ihan hyvin onnistuneesti voinut olla platonisempi, ikään kuin pikkusisaren ja isoveljen/tytön ja isähahmon välinen ystävyysside, ihan lapsille sopivassa muodossa, alunperin kun elokuva oli alkutekijöissään, Peter Panin Tiikerinliljaa oli ajateltu käyttää nimikkohahmon mallina. Rakkausmalleja on muitakin kuin pelkkä romanttinen ja eroottinen rakkausmalli. Pocahontas elokuva by Disney on kyllä saanut aika paljon negatiivistä palautettakin, ja Disneytä syytellään ja moititaan historian "uudelleen kirjoittamisesta" jne.