torstai 19. toukokuuta 2022

Miksi Mirabel ei saanut lahjaa?

Huom! Jos et ole nähnyt Encantoa, niin tätä postausta ei kannata lukea, sillä teksti sisältää juonipaljastuksia kyseisestä elokuvasta

Lupasin maaliskuun viimeisessä postauksessa, että kirjoittaisin eräästä Disney teoriasta. Tähän teoriaan liittyy elokuva nimeltä Encanto. Encanto kertoo taianomaisessa talossa asuvasta Madrigalin perheestä, jonka jokainen jälkeläinen on saanut viidentenä syntymäpäivänään jonkinlaisen maagisen erityiskyvyn. Perheen nuorin tytär Mirabel on ainoa, joka ei ole saanut mitään erityiskykyä. Elokuvassa ei kerrota syytä sille miksi Mirabel ei saanut lahjaa. Tässä postauksessa aionkin siis kertoa teorioita liittyen siihen asiaan.

Yksi suosituimmista teorioista on se, että Mirabel olisi itse aiheuttanut oman lahjattomuutensa. Ja millä perusteella? No minäpä kerron. Kun Madrigalin perheen lapsi tulee ikään, jossa lahja ansaitaan, hänelle järjestetään seremonia, jonka aikana perhe ja kyläläiset juhlivat uutta lahjaa. Encanton alussa nähdään Mirabelin serkun Antonion lahjaseremonia, jonka aikana pääsemme näkemään osan Mirabelin seremoniasta. Kaikki Madrigalien lasten lahjaseremoniat menevät samalla tavalla. Abuela seisoo portaiden yläpäässä pitelemässä kynttilää. Lapsi kävelee kunniakujaa pitkin Abuelan luokse, koskettaa kynttilää ja menee sen jälkeen avaamaan uuden huoneensa oven. Mirabelin seremonia meni samalla tavalla. Hänellä oli kunniakuja, jota pitkin hän käveli Abuelan luokse, MUTTA kosketettuaan kynttilää Mirabel pyyhki kätensä vaatteisiinsa ja vasta sen jälkeen hän yritti avata oveaan, joka katosi. Eli pyyhkimällä käsiään Mirabel olisi pyyhkinyt lahjansa pois. Antonio ei pyyhkinyt käsiään, ja hän sai kyvyn puhua eläimille. Jos Mirabel ei olisi pyyhkinyt käsiään, niin olisiko hän saanut lahjan? Ehkä. Ehkä ei. Encanton ohjaaja Jared Bush on kumonnut tämän teorian, enkä minä usko siihen muutenkaan, sillä se vaikuttaa aika oudolta. Ei Mirabel voinut vain pyyhkiä taikaansa pois.

Toisaalta, jos Mirabel pyyhki taian, niin ehkä hän pyyhki sen itseensä, mikä tekisi Mirabelista ihmeen. Erään teorian mukaan Madrigalien talo Casita olisi Abuelan edesmenneen aviomiehen Pedron sielu. Kohtauksessa, jossa Mirabel ja Abuela ovat joella, jolla Pedro kuoli, Abuela sanoi pyytäneensä Pedrolta apua ja uskoi tämän lähettäneen Mirabelin hänelle. Olen kuullut teoriasta, jonka mukaan Mirabelin lahjattomuudella olisi yhteys Abuelan tekoihin. Abuela asettaa perheelleen liian kovia paineita heidän lahjojensa vuoksi, joten syy siihen, miksi Mirabel ei saanut lahjaa oli, se että hänet lähetettiin kokeeksi Abuelalle. Kynttilä jätti Mirabelin ilman lahjaa, jotta saataisiin selville osaisiko Abuela arvostaa perheenjäseniään omina itsenään eikä lahjojen perusteella. 

Toinen teoria liittyen Abuelan tekoihin ja Mirabelin lahjattomuuteen on se, että Mirabel oltaisiin lähetetty rangaistukseksi Abuelalle. Mainitsin postauksessa aiemmin teoriasta, jonka mukaan Casita olisi Abuelo Pedron sielu. Abuela pakottaa perheenjäseniään kantamaan liian isoja taakkoja ja vaatii heiltä ihan liikaa. Teorian mukaan Pedro olisi ollut niin pettynyt vaimonsa tekoihin, että päätti jättää Mirabelin ilman lahjaa. Abuela on elokuvan aikana erittäin ankara kaikille (varsinkin Mirabelille ja Brunolle), joten tämä teoria voisi pitää paikkansa.

Yhden teorian mukaan Abuela olisi valinnut kaikkien Madrigalien lahjat, joten hän olisi myös päättänyt, että Mirabel ei saisi lahjaa. Minun on hieman hankalaa uskoa tähän teoriaan, sillä jos Abuela olisi päättänyt jättää Mirabelin ilman lahjaa, niin olisiko hän ollut järkyttynyt nähdessään Mirabelin oven katoavan? Entä olisivatko Madrigalit olleet huolestuneita ennen Antonion lahjaseremoniaa ja pelänneet, että hän jäisi ilman lahjaa. Jos tämä teoria pitäisi paikkansa, niin Mirabel ei olisi saanut huonoa kohtelua Abuelalta, kenelläkään ei olisi ollut paineita eikä Brunon lahjaa oltaisi nähty negatiivisena. Silloin, kun Mirabel ja Abuela riitelivät, niin Mirabel sanoi Brunon lähteneen siksi, että Abuela näki hänessä vain huonot puolet. Tätäkään ei varmaan olisi tapahtunut, jos Abuela olisi valinnut kaikkien lahjat. Uskon tähän teoriaan osittain, mutta en usko, että Abuela olisi valinnut kaikki lahjat. Minä uskon, että Casita olisi itse päättänyt mitkä lahjat Madrigalit oikein saavat.

Seuraava teoria, joka liittyy myös Abuelaan on se, että Mirabelista olisi tarkoitus tulla Abuelan seuraaja. Mirabelin lisäksi myöskään Abuelalla ole lahjaa, minkä lisäksi Mirabel ja Abuela ovat ainoat, jotka pystyvät kommunikoimaan Casitan kanssa. Kaikki (tai ainakin suurin osa) Encanton nähneistä on varmaan ihmetellyt miksi Abuelalla on ovi, mutta Mirabelilla ei ole. Syy siihen on se, että sitten kun Abuela kuolee, niin hänen huoneestaan tulee Mirabelin huone. Sen vuoksi Mirabel ei saanut lahjaa eikä lahjaan liittyvää huonetta. Casita tietää, että Madrigalit eivät ole kuolemattomia, joten sen piti valita joku, joka jatkaisi Abuelan tehtävää perheen ja yhteisön johtajana. Talo hajosi lopullisesti Mirabelin ja Abuelan riitelyn jälkeen, minkä lisäksi Mirabel johti uuden talon rakennustöitä. Minä uskon, että Mirabel on seuraava Abuela, sillä tähän teoriaan on eniten viittauksia elokuvassa.

Tai ehkä Mirabelin ei ollut koskaan tarkoitus saada lahjaa. Bruno näki ennen katoamistaan näyn, jossa Mirabel seisoo Casitan edessä. Näyssä oli kaksi kuvaa, joista toisessa talo on täynnä halkeamia ja toisessa se on vahingoittumaton. Mirabelin kohtalona olisi ollut joko pelastaa ihme, tai tuhota se. Bruno sanoi elokuvan loppupuolella, että perheen kohtalo olisi kiinni Mirabelista. Brunon toisessa näyssä Mirabel halaa siskoaan Isabelaa, minkä seurauksena kynttilän liekki alkoi voimistua. Isabelan lisäksi Mirabelilla oli huonot välit myös Abuelan kanssa. Pelastaakseen ihmeen Mirabelin täytyi siis korjata välinsä Isabelan ja Abuelan kanssa. Minä luulen, että Mirabelin kohtalona oli tuhota vanha talo ja rakentaa tilalle uusi ja parempi. 

Palataanpa vielä siihen teoriaan, jonka mukaan Mirabel olisi ihme. Isabelalla ja Luisalla oli kovat paineet lahjojensa vuoksi ja Mirabel kuunteli, kun he kertoivat paineistaan. Elokuvan lopussa, kun Casita oli rakennettu uudestaan, niin Mirabel oli se, joka laittoi viimeisen ovinupin etuoveen. Taikuus palautui taloon tämän seurauksena. Antonio sanoi, että ovinuppi oli tehty Mirabelille, joten jos joku muu kuin Mirabel olisi laittanut ovinupin etuoveen, niin Casita olisi jäänyt tavalliseksi taloksi. Näiden asioiden lisäksi Mirabel auttoi Abuelaa ymmärtämään, että oikea ihme on heidän perheensä, eikä mikään lahjoista. Mirabelin oikea lahja on siis pitää heidän perheensä yhdessä.

Viimeisen teorian mukaan Mirabel olisi saanut lahjan tai sitten hänellä oli sellainen jo ennen seremoniaansa. Silloin, kun Mirabelin ovi katosi hänen lahjaseremoniansa aikana, niin ehkä ovi vaihtoikin paikkaa eikä kadonnut. Tämä tarkoittaisi siis sitä, että Casitan etuovi olisi Mirabelin ovi. Sen vuoksi Mirabel ei saanut omaa ovea seremoniassaan. Kun Casita rakennettiin uudelleen ja Mirabel oli laittanut viimeisen ovinupin omalle paikalleen, niin etuoveen ilmestyi kuva koko perheestä. Mirabel on kuvassa keskellä, joten periaatteessa koko Casita on Mirabelin huone, mutta onko hänellä omaa ovea ja huonetta uuden talon sisäpuolella. Sitä elokuvassa ei kerrottu. 

Siinä oli joitakin teorioita siitä, miksi Mirabel ei saanut lahjaa. Kertokaa kommenteissa mihin teoriaan uskotte itse. Jos Encantoon liittyvät faniteoriat kiinnostavat, niin Jennysvoices on tehnyt videon sellaisista. Voitte katsoa videon joko tämän kappaleen alapuolelta tai youtubesta.Jos tiedät jonkun Encanto teorian, jota ei mainittu tekstissä tai videossa, niin voit kertoa sen kommenteissa.

Sitten vielä viimeinen kysymys. Haluaisitko, että Encanto saisi jatko-osan? Minua kiinnostaisi nähdä toinen Encanto elokuva, mutta uskon, että Encanto toimisi paremmin tv-sarjana, sillä sarjan aikana hahmoihin ehtisi syventyä paremmin. Esim. Camilo ja Dolores jäivät tosi etäisiksi hahmoiksi ja haluaisin tietää heistä enemmän. Elokuvassa näytettiin kunnolla vain Isabelan, Brunon ja Antonion huoneet, ja minua kiinnostaisi nähdä miltä muiden Madrigalien huoneet näyttävät.

Ei kommentteja: