tiistai 9. elokuuta 2022

Nostalgia (Kaunotar ja Hirviö)


Olen kertonut elokuvan juonen sinisellä tekstillä, mutta en tule paljastamaan loppuratkaisua. Jos siis et halua tietää juonta, skippaa sininen teksti. 
 
Elokuva alkaa prologilla, jonka aikana kerrotaan tarina hemmotellusta, epäystävällisestä ja itsekeskeisestä prinssistä. Eräänä päivänä vanha eukko pyytää yösijaa linnasta ja tarjoaa prinssille ruusua vastalahjaksi. Prinssi torjuu eukon inhoten tämän rumuutta, mutta yhtäkkiä eukko muuttuukin kauniiksi haltijattareksi. Prinssi yrittää pyytää anteeksi, mutta se oli liian myöhäistä. Haltijatar huomasi, että prinssin sydämessä ei ollut rakkautta, joten hän muutti prinssin hirviöksi ja tämän palvelijat huonekaluiksi ja muiksi talousesineiksi. Haltijattaren antama taikaruusu kukkisi kunnes prinssi täyttäisi 21-vuotta. Jos prinssi oppisi rakastamaan ja saisi vastarakkautta ennen ruusun viimeisen terälehden putoamista, kirous murtuisi. Jos näin ei kävisi, prinssi joutuisi olemaan ikuisesti hirviö. Myöhemmin elokuvassa siirrytään seuraamaan Ranskassa sijaitsevassa maalaiskylässä asuvan Bellen aamutoimia. Kylässä asuva mies nimeltä Gaston haluaisi Bellestä vaimon itselleen, mutta Belle ei ole kiinnostunut Gastonista, toisin kuin muut kylän naiset. Eräänä päivänä Bellen isä Maurice lähtee keksijämessuille esittelemään uusinta keksintöään. Matkalla Maurice kuitenkin päätyy erääseen linnaan, jossa asuu eläviä talousesineitä, jotka ottavat hänet hyvin vastaan. Linnan isäntänä toimiva hirviö ei ilahdu tunkeilijasta ja heittää Mauricen tyrmään. Belle saa myöhemmin tietää isänsä joutuneen vangiksi hirviön linnaan. Belle ja Hirviö tekevät sopimuksen, jonka mukaan Maurice pääsee vapaaksi, jos Belle tulee isänsä sijasta Hirviön vangiksi.
 
Kaunotar ja hirviö julkaistiin Amerikassa 22.11.1991 ja Suomessa 18.12.1992. Elokuvan ensimmäinen ensi-ilta oli New York Film Festivaaleilla, jotka olivat 29.9.1991. Kaunottaresta ja Hirviöstä julkaistiin 1.1.2002 erikoisversio, jossa elokuvaan lisättiin siitä aikaisemmin poistettu laulu. Kaunotar ja Hirviö sai kaksi jatko-osaa, joiden nimet ovat Lumottu joulu ja Bellen lumottu maailma. 


Yksi erittäin onnistunut asia Kaunottaressa ja Hirviössä on elokuvan juoni. Pidän siitä miten tarina kehittyy elokuvan mukana. Myös laulut ovat hyviä ja toimivat tarinassa onnistuneesti. Pidän myös elokuvan hahmoista, joista oma suosikkini on kyntteliköksi muuttunut palvelija nimeltä Lumiere.

Mitä tulee elokuvan huonoihin puoliin, niin yhden miinuspisteen elokuva saa pääpahiksestaan Gastonista. Gaston on luonteeltaan ärsyttävä ja ylimielinen narsisti, joten en yhtään ihmettele, miksi Belle ei halua mennä naimisiin hänen kanssaan. Myös Hirviön linnan kirouksen aiheuttanut haltiatar jää aika etäiseksi. Minkähän takia hän kirosi myös palvelijat, vaikka prinssi oli ainoa syylinen kirouksen aiheutumiseen. Eivät palvelijat olleet tehneet mitään väärää. 

Ennen kun kerron elokuvan plussat ja miinukset, niin tässä tulee fun fact liittyen elokuvan suomenkieliseen versioon. Mauricea ääninäyttelee elokuvan suomenkielisen dubbauksen ohjannut Matti Ranin, jonka poika Matti Olavi Ranin ääninäyttelee Hirviötä. Matti Raninin pojanpoika Mika Ranin ääninäyttelee Kippoa. Aika hauskaa, että kolme sukupolvea on päässyt ääninäyttelemään samassa elokuvassa.


Lopuksi vielä ne plussat ja miinukset

+Juoni
+Laulut
+Animointi
+Bellen ja Hirviön suhteen kehittyminen

-Pääpahis
-Kyläläisten suhtautuminen Belleen
-Haltiatar kirosi myös palvelijat


Kaunotar ja Hirviö saa 6 pistettä



Ei kommentteja: