maanantai 8. elokuuta 2022

Encanto laulut

Viime marraskuussa ensi-iltansa saanut ja suosiollaan Frozenin syrjäyttänyt Encanto on noussut tämän vuoden aikana suosikkielokuvieni joukkoon. Minun mielestäni paras (ja samalla myös ärsyttävin) asia Encantossa on se, että parhaan laulun valitseminen kyseisestä elokuvasta on (lähes) mahdotonta. Siitä huolimatta päätin tehdä top-listan Encanton lauluista. Kuten Frozen laulujen top-lista, myös tämä top-lista on saanut inspiraationsa youtubesta.


Teksti sisältää juonipaljastuksia


8. Colombia mi encanto


Viimeiselle sijalle on päässyt Colombia mi encanto. Kappale kuullaan elokuvassa kahdesti. Ensimmäisen kerran kyläläisten saapuessa Antonion lahjaseremoniaan ja toisen kerran elokuvan lopussa. Tämä laulu esitetään elokuvassa espanjankielisenä. Tarttuvan rytmin lisäksi pidän Encanton lauluista myös siksi, että tarina menee eteenpäin ja hahmoihin sekä hahmojen välisiin suhteisiin syvennytään niiden aikana. Tämän laulun kohdalla mikään noista asioista ei ole toteutunut. Colombia mi encanto on siis elokuvan juonen kannalta täysin merkityksetön eikä se ole muutenkaan yhtä muistettava kuin muut Encanton laulut.


7. All of you/Jokainen

Tämän laulun aikana Madrigalit ja kyläläiset rakentavat Casitan uudelleen Mirabelin johdolla. Laulun aikana Madrigalien välit toisiinsa paranevat, Bruno palaa takaisin perheensä luokse ja Dolores alkaa seurustella Marianon kanssa. Vaikka laulussa avattiinkin monia solmuja, niin kaikkia asioita ei kuitenkaan ehditty selvittää. Tosin se ei haittaa minua kovinkaan paljoa, sillä laulu on muuten hyvä. Pidän siitä, että Brunon soolo-osuudessa on viittaus Frozeniin. Myös muut hahmot ovat onnistuneet omissa osuuksissaan.


6. Dos oruguitas


Dos oruguitas kertoo Alma ja Pedro Madrigalin kauniin, mutta traagisen rakkaustarinan, joka päättyi Pedron antaessa sotilaiden surmata itsensä, jotta Alma, pariskunnan kolmosvauvat ja muut kyläläiset pääsisivät pakenemaan. Pedron kuolema nähtiin jo elokuvan alussa, mutta tämän laulun aikana pääsemme näkemään miten Alma ja Pedro rakastuivat ja mitä Almalle tapahtui Pedron kuoleman jälkeisenä aikana. Laulussa nähdään myös Mirabel, joka alkaa ymmärtää, miksi Abuela käyttäytyi, kuten oli käyttäytynyt elokuvan aikana. Abuela ja Mirabel tekevät sovinnon laulun lopussa. Kuten Colombia mi encanto, niin tämäkin laulu kuullaan espanjaksi. Tosin elokuvan lopputeksteissä tästä laulusta kuullaan myös englanninkielinen versio.


5. We don't talk about Bruno/Me ei mainita Brunoo


Tästä laulusta tuli niin suosittu, että se syrjäytti jopa Frozenissa esitetyn Let it go kappaleen. Mirabel oli murtautunut Brunon torniin ja löytänyt hänen viimeisimmän näkynsä. Myöhemmin Mirabel yrittää kysyä Pepalta Brunosta, mutta Pepa sanoo, että Brunon nimeä ei saa mainita. Pepan aviomies Félix alkaa kuitenkin kertoa siitä, että Bruno näkee aina kauheita asioita. Lisäksi pariskunta kertoo siitä miten Bruno oli aiheuttanut myrskyn heidän hääpäivänsä ajaksi. Pepan ja Félixin lisäksi myös Isabela, Dolores, Camilo ja kylän väki kertovat Brunoon liittyvistä asioista. Paras kohta kappaleessa on sen loppu, jossa kaikki laulavat yhtä aikaa eri asioista. Kääntöpuolena tälle laululle on se fakta, että Bruno ei ole oikeasti sellainen, kuin tässä laulussa väitetään. Kappale on parempi englanniksi, koska siinä versiossa we don't talk about Bruno kohdat toimivat paremmin ja tietyt viittaukset tulevat paremmin esille erityisesti Pepan ja Isabelan osuuksissa. Tosin pidän Camilon osuudesta enemmän suomenkielisenä.


4. Family Madrigal/Perhe Madrigal


Tämä laulu kuullaan elokuvassa ihan ensimmäisenä. Encanton kylässä asuvat lapset alkavat kysyä Mirabelilta kysymyksiä liittyen Madrigalin perheeseen ja heidän lahjoihinsa. Mirabel kertoo lapsille mitä kukakin osaa tehdä, mutta myöhemmin lapset haluavat tietää, mikä Mirabelin lahja on. Mirabel yrittää vältellä tähän kysymykseen vastaamista, sillä hän ei saanut lahjaa, mikä selviää lapsille laulun lopussa. Pidän tästä laulusta siksi, että siinä esitellään elokuvan keskeisimmät hahmot. Yhtä hyvä suomeksi ja englanniksi.


3. Waiting on a miracle/Mä yksin ootan ihmettä


Mirabelin nuorin serkku Antonio on saanut lahjansa ja Madrigalit ja kyläläiset juhlivat tätä seremoniassa. Vaikka Mirabel onkin iloinen Antonion puolesta, niin juhla saa hänet tuntemaan itsensä ulkopuolikseksi, mikä johtuu siitä, että Mirabel on Madrigalin perheen ainoa jälkeläinen, joka ei ole saanut lahjaa. Tämän laulun aikana Mirabel kertoo siitä, miten haluaisi muutoksen omaan elämäänsä sekä tehdä perheensä ylpeäksi. Pidän laulussa eniten siitä, miten kaikki muut pysähtyvät Mirabelin alkaessa laulaa. Kappale on yhtä hyvä suomeksi ja englanniksi. Tähän loppuun tulee vielä fun fact liittyen kappaleen englanninkieliseen versioon. Tiesittekö muuten, että Mirabelin ääninäyttelijä Stephanie Beatriz oli viimeisillään raskaana äänittäessään tätä laulua?


2. Surface pressure/Paine


Mirabel yrittää kysyä Luisalta tietäisikö tämä jotain taloon ilmestyneistä halkeamista. Aluksi Luisa ei suostu kertomaan jonkin olevan vialla, mutta myöhemmin hän paljastaa olevansa väsynyt kantamaan kaikkien taakkoja. Sen sijaan hän haluaisi rentoutua ja unohtaa kaikki odotukset. Pidän tosi paljon taustatanssijoina toimivista aaseista sekä kappaleen tarttuvasta rytmistä. Parempi suomeksi, koska Ulriikka Heikinheimo tuo Luisan persoonan täydellisesti esille tässä laulussa. Ja muutenkin. Naishahmojen soolokappaleiden top-listalla tämä laulu oli sijalla 9 ja Mirabelin soolokappale oli sijalla 5. Mainitsin jo aiemmin, että parhaan laulun valitseminen Encantosta on hankalaa (ainakin minulle). Siitä puheen ollen. Voisimmekin jo siirtyä ensimmäiselle sijalle päässeen laulun pariin. Ja se laulu on...


1. What else can I do/Näin uutta mä teen


Mirabel yrittää pyytää Isabelalta anteeksi sitä, että pilasi hänen ja Marianon kihlajaiset. Mirabel ja Isabela alkavat kuitenkin riidellä ja Isabela yrittää pysyä sellaisena, kun oli ollut koko elokuvan ajan. Mirabelin kutsuttua siskoaan itsekkääksi Isa ei pysty enää hillitsemään itseään vaan tunnustaa olevansa väsynyt ylläpitämään täydellistä imagoaan, sekä sen, ettei edes halunnut mennä naimisiin Marianon kanssa, vaan oli suostunut siihen vain miellyttääkseen perhettä ja Abuelaa. Tunnustuksen seurauksena Isabelan eteen ilmestyy kaktus. Isa on yllättynyt tästä, sillä hän on aina luullut pystyvänsä tekemään vain kukkia ja köynnöksiä. Laulun aikana Isabela kasvattaa paljon eksoottisia kasveja, minkä lisäksi hänen ja Mirabelin välit paranevat. Vaikka en pidäkään Isabelasta, niin tämä laulu on todella mahtava. Englanninkielisessä versiossa pidän eniten siitä, miten Diane Guerreron ja Stephanie Beatrizin äänet sopivat yhteen duetto-osuudessa. Myös suomenkielinen versio toimii hienosti. Diandra (jonka sukunimi tarkoittaa suomeksi kukkia) on mainio valinta Isabelan rooliin. Myös Mirabelia ääninäyttelevä Esme Kaislakari on onnistunut omissa osuuksissaan. Pidän käännöksestä varsinkin siinä kohdassa, jonka Mirabel laulaa ennen toista kertosäkeistöä. Englanniksi siinä lauletaan You just seem like your life's been a dream since the moment you opened your eyes. All I know are the blossoms you grow but it's awesome to see how you rise. Suomenkielisessä versiossa samassa kohdassa lauletaan Luulin aina ei huolet sua paina, ett' kaikki on kuin unelmaa. Pelkkää ruusuilla tanssia vaan, mut nyt vihdoinkin nähdä sut saan. Nuo säkeet on jotenkin todella onnistuneesti käännetty ja pidän tästä laulusta muutenkin.

Siinä oli siis minun top-listaukseni Encanton lauluista. Kertokaa kommenteissa mihin järjestykseen te olisitte laittaneet nämä laulut. Kuten jo aiemmin sanoinkin, niin parhaan Encanto laulun valitseminen on minulle lähes mahdotonta. Listani näyttää ainakin tällä hetkellä tuolta, mutta jonakin toisena päivänä se näyttää aivan erilaiselta. Siitä tulikin mieleen, että aion tehdä tämän listauksen uudestaan kymmenen vuoden päästä. Silloin niitä lauluja on varmaan enemmän, jos Encantolle aiotaan oikeasti tehdä jatkoa. Mutta tosiaan. Pääsette näkemään päivitetyn top-listan Encanto lauluista kymmenen vuoden kuluttua. Minulla on aika hyvä muisti, joten uskon kyllä muistavani tuon lupauksen, mutta muistuttakaa minua, jos en muista.
2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiva postaus! Tykkäätkö kuunnella näitä suomeksi vai alkuperäiskielellä? Minun suodikkinibon suosituin eli we don't talk about Bruno. Toinen hyvä on tuo perhelaulu. Muita on vaikea laittaa järjestykseen

Verlid kirjoitti...

Kivaa, että tykkäsit. Kuuntelen Encanton lauluja yleensä suomeksi ja englanniksi, mutta oon joskus kuunnellut niitä myös muilla kielillä. Mulla oli vaikeaa laittaa nää kaikki laulut tiettyyn järjestykseen, mutta onnistuin siinä kuitenkin. Laulujen järjestys tulee todennäköisesti vielä muuttumaan, mutta ainakin tällä hetkellä se järjestys on tuollainen.