lauantai 5. marraskuuta 2022

Hahmoesittely: Yzma


Yzma esiintyy elokuvassa Keisarin uudet kuviot, sen jatko-osassa Kronkin uudet kuviot sekä tv-sarjassa Keisarin uusi koulu. Hän on Kuzcon neuvonantaja ja kasvattiäiti.

Yzma nähtiin ensimmäisen kerran Keisarin uudet kuviot elokuvan alussa istumassa Kuzcon valtaistuimella ja tekemässä päätöksiä tämän puolesta. Sen seurauksena Kuzco erotti Yzman neuvonantajan työstä. Myöhemmin Yzma lähti apurinsa Kronkin kanssa salaiseen laboratorioonsa laatimaan suunnitelmaa, jolla Kuzcosta päästäisiin eroon. Yzma valmisti juoman, jota juotuaan Kuzco kuolisi, mutta Kronk oli sekoittanut juomat keskenään ja kuolemisen sijaan Kuzco muuttuikin laamaksi. Yzma oli raivoissaan sekaannuksesta, joten hän kolkkasi Kuzcon ja pyysi Kronkia tappamaan tämän. Kronk ei kuitenkaan suostunut siihen, joten hän vei Kuzcon kauas palatsista. Tällä välin Yzma ehti kertoa kaikille Kuzcon olevan kuollut ja julisti itsensä keisarinnaksi. Saatuaan tietää, että Kuzco on yhä hengissä, Yzma lähtee etsimään tätä Kronkin kanssa. Matkalla he tapaavat oravan. Kronk osaa puhua oravaa, joten hän kysyy tältä neuvoa. Orava ei kuitenkaan halua kertoa asiaa Yzmalle, joten tämä menee kauemmaksi, mutta salakuuntelee Kronkin ja oravan juttelua. Saatuaan tarvittavat tiedot Yzma ja Kronk jatkavat Kuzcon etsimistä. Kaksikko menee syömään erääseen ravintolaan, jossa naamioitunut Kuzco on yhdessä Pachan kanssa. Ravintolassa Yzma ja Kronk keskustelevat suunnitelmistaan liittyen Kuzcon surmaamiseen, minkä Pacha kuulee ja varoittaa Kuzcoa. Myöhemmin Yzma ja Kronk sekä Kuzco ja Pacha yrittävät päästä Yzman salalabraan. Aluksi näyttää siltä, että Kuzco ja Pacha voittaisivat, mutta Yzma ja Kronk ehtivät ensimmäisinä perille. Pacha ja Kuzco yrittävät löytää juoman, jolla Kuzco muuttuisi takaisin ihmiseksi, mutta juomat menevät sekaisin. Osa juomista lentää palatsin vartijoiden päälle ja nämä muuttuvat eri eläimiksi. Yzma vaatii heitä taistelemaan, mutta antaa lehmäksi muuttuneelle vartijalle luvan poistua paikalta. Kuzcon päälle kaadetaan taikajuomia, joista joku muuttaisi hänet ihmiseksi. Oikean pullon löydyttyä Yzma yrittää viedä sen, mutta epäonnistuu. Yksi juomista kaatuu Yzman päälle ja tämä muuttuu kissaksi.

Kronkin uusissa kuvioissa Yzma on muuttunut takaisin ihmiseksi ja myy vanhuksille juomaa, jota väittää nuorennuseliksiiriksi. Kronkin paljastettua, ettei juoma ole sitä, mitä väitetään vanhukset alkavat jahdata Yzmaa, joka muuttaa itsensä jänikseksi ja pakenee. Pakomatkan aikana Yzma joutuu kondorin sieppaamaksi. Tämä vie Yzman pesäänsä, jossa olevat munat kuoriutuvat ja kuoriutuneet poikaset yrittävät hyökätä Yzman kimppuun.

Keisarin uusi koulu ohjelmassa Yzma on naamioitunut Kuzco-opisto nimisen koulun rehtori Amzyksi. Sarjassa nähdään Yzman äiti Azma, sekä veljenpojat Zim ja Zam. Sarjan aikana Yzma yrittää kaikin tavoin syrjäyttää Kuzcon valtaistuimelta, mutta ei onnistu siinä.

Yzma on yksi parhaimmista ja onnistuneimmista Disney pahiksista. Hän on pahiksena enemmän hauska, kuin uhkaava, mutta se ei haittaa minua ollenkaan, sillä juuri se lisää hahmon toimivuutta. Tässä kohtaa olen yleensä kertonut parhaan kohdan, jossa hahmo esiintyy, mutta minun on vaikeaa selittää paras kohta, jossa Yzma esiintyy, joten en kerro sitä samalla tavalla, kuin muissa hahmoesittelyissä. Yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, joten tämän kappaleen alapuolelta löytyy video Yzman parhaasta esiintymisestä.


Englanninkielinen ääninäyttelijä: Eartha Kitt (2000-2008)   Mark Dindal (kissana)  Grey DeLisle (teini-ikäisenä)   Leslie Carrara Rudolph (2012-nykyään)
Suomenkielinen ääninäyttelijä: Seela Sella
Ei kommentteja: