lauantai 11. helmikuuta 2023

Nostalgia (Peter Pan ja paluu Mikämikämaahan)


Olen kertonut elokuvan juonen sinisellä tekstillä, mutta en tule paljastamaan loppuratkaisua. Jos siis et halua tietää juonta, skippaa sininen teksti.

Aikuiseksi kasvanut Leena Kultanen uskoo yhä Peter Paniin ja Mikämikämaahan ja on kertonut niistä tarinoita lapsilleen Jaanalle ja Janille. Sodan syttyessä Jaana alkaa vähitellen lakata uskomasta äitinsä tarinoita ja pitää niitä lapsellisena hölynpölynä. Eräänä yönä Kapteeni Koukku miehistöineen kaappaa Leenaksi luulemansa Jaanan ja vie tämän Mikämikämaahan. 

Peter Pan ja paluu Mikämikämaahan julkaistiin 15.2.2002. Elokuva julkaistiin dvd:lle 27.11.2007. Se on jatkoa vuonna 1953 julkaistulle Peter Pan elokuvalle. Tässä elokuvassa Kultasen perheen tytär Leena on kasvanut aikuiseksi ja saanut kaksi lasta, Jaanan ja Janin. Leenan lapset kuulleet äidiltään tarinoita Mikämikämaasta. Jani kuuntelee tarinoita enemmän kuin mielellään, mutta Jaana on menettänyt uskonsa satuihin.

Elokuvan päähenkilönä toimii Leena Kultasen tytär Jaana Kultanen. Jaana päätyy vahingossa Mikämikämaahan, jossa hän tapaa Peter Panin, Helinä-keijun ja kadonneet pojat. Jaana on sodan seurauksena lakannut uskomasta äitinsä tarinoita Mikämikämaasta, minkä vuoksi Jaanalla on ollut riitaa äitinsä ja veljensä kanssa. Nämä asiat tekevät Jaanasta ärsyttävän hahmon, vaikka hän onkin ihan siedettävä elokuvan alussa ja lopussa. Muita hermoja koettelevia hahmoja tässä elokuvassa ovat Peter Pan ja Helinä-keiju, jotka kuitenkin ovat tässä elokuvassa edes vähän parempia kuin ensimmäisessä Peter Pan elokuvassa. Kadonneet pojat ovat tässä elokuvassa ärsyttävämpiä kuin ensimmäisessä elokuvassa.

Eräs lukija kysyi minulta muutama vuosi sitten mikä on huonoin Disney elokuva, jonka olen nähnyt ja vastasin tämän elokuvan. Kun katsoin Paluu Mikämikämaahan elokuvan uudestaan lapsuuteni jälkeen, niin huomasin, että se ei olekaan niin huono kuin muistin, mutta ei tämä kyllä elokuvien parhaimmistoon pääse. Hyviä puolia elokuvassa ovat sen sanoma ja animointi. Lisäksi pidän myös elokuvan musiikista. Elokuvan huumori ei ihan uponnut minuun, joten siitä tulee yksi miinuspiste.

Plussat ja miinukset

+Animointi
+Elokuvan sanoma
+Musiikki

-Jaana
-Helinä-keiju
-Peter Pan
-Kadonneet pojat
-Huumori


Elokuva saa 4 1/2 pistettä.


Ei kommentteja: