lauantai 18. maaliskuuta 2023

Hahmoesittely: Lumikki


Lumikki (englanniksi Snow White) on päähenkilö elokuvassa Lumikki ja seitsemän kääpiötä, joka on Disneyn klassikkolistan ensimmäinen elokuva. Lumikki on myös ensimmäinen Disney prinsessa. Hän menetti vanhempansa ennen elokuvan tapahtumia. Lumikki esiintyy myös tv-sarjassa Sofia Ensimmäinen, elokuvassa Räyhä Ralf valloittaa internetin ja lyhytelokuvassa Olipa kerran elokuvastudio.

Lumikki nähtiin ensimmäisen kerran debyyttielokuvansa alussa pesemässä kotilinnansa pihaportaita. Myöhemmin hän lauloi lintujen kanssa kaivon luona, kunnes prinssi saapui paikalle. Lumikki säikähti prinssiä ja juoksi sisälle, mutta kuunteli tämän laulua sieltä. Myöhemmin Lumikin äitipuoli pyysi metsästäjää viemään Lumikin metsään ja tappamaan hänet siellä, sillä oli kuullut taikapeilin sanovan, että Lumikki on maassa kaunehin äitipuolen sijasta. Kuningatar pyysi metsästäjää tuomaan Lumikin sydämen mukanaan kun palaisi takaisin. Metsästäjä vie Lumikin metsään, mutta ei kykene tappamaan tätä ja pyytää prinsessaa pakenemaan metsään ja vie kuningattarelle sian sydämen. Lumikki pakenee syvemmälle metsään ja eläimet johdattavat hänet erään mökin luokse, jossa Lumikki siivoaa yhdessä eläinten kanssa ja menee myöhemmin nukkumaan yhteen seitsemästä sängystä. Myöhemmin mökissä asuvat seitsemän kääpiötä löytävät Lumikin kotoaan. Lumikki kertoo tilanteestaan kääpiöille, jotka antavat prinsessan jäädä asumaan mökkiinsä. Lumikki lupaa siivota ja tehdä ruokaa kääpiöille. Kääpiöiden lähtiessä töihin kaivokselle, he kieltävät Lumikkia avaamasta mökin ovea tuntemattomille. Eräänä päivänä vanha nainen (joka on valepukuun pukeutunut Lumikin äitipuoli) saapuu mökille ja tarjoaa Lumikille omenaa. Haukattuaan palan omenasta Lumikki vaipuu syvään uneen, sillä omena oli myrkytetty. Metsän eläimet olivat nähneet tapahtuneen ja lähtevät hakemaan kääpiöitä avuksi. Noidaksi muuttuneen kuningattaren kuoltua kääpiöt asettavat Lumikin lasiseen arkkuun ja surevat prinsessaa sen äärellä, kunnes elokuvan alussa esiintynyt prinssi saapuu paikalle ja suutelee arkussa makaavaa Lumikkia. Lumikki herää ja hyvästelee kääpiöt, minkä jälkeen hän lähtee prinssin mukana tämän linnaan, missä he menevät naimisiin.

Lumikki esiintyi tv-sarjassa Sofia Ensimmäinen, kun Sofian amuletti lähetti hänet avuksi Sofian suhtautuessa epäillyttävästi velhotar Sashaan. Elokuvassa Räyhä Ralf valloittaa internetin Lumikki ja muut prinsessat kysyvät Nelli Karamellilta onko hän oikea prinsessa ja neuvovat tätä oman laulunsa etsimisessä. Myöhemmin Lumikki osallistui Ralfin pelastusoperaatioon.

Lyhytelokuvassa Olipa kerran elokuvastudio Lumikki ja monet muut Disney-hahmot päättävät juhlistaa Disney-yhtiön 100 vuotta kestänyttä taivalta ottamalla ryhmäkuvan. Ennen kuvan ottamista he kaikki laulavat laulun Tähti toiveen toteuttaa.

Lumikki on ihan hyvä hahmo, mutta tietynlainen konservatiivisuus laskee arvostustani häntä kohtaan. Paras kohta, missä Lumikki esiintyy on se, missä hän siivoaa kääpiöiden mökkiä.

Englanninkielinen ääninäyttelijä: Adriana Caselotti (1937)     Ilene Woods (1949 äänikirja)    June Foray (1954 albumi)    Mary Kay Bergman (1990-1999)    Carolyn Gardner (2000-2010)     Katherine von Till (2011-nykyään)     Pamela Ribon (Räyhä Ralf valloittaa internetin)    Natalie Babbitt Taylor (Olipa kerran elokuvastudio)
Suomenkielinen ääninäyttelijä: Eeva-Kaarina Volanen (1962)    Jaana Oravisto (1982, dialogi)    Johanna Nurmimaa (1982, laulu)     Riikka Väyrynen (1994, dialogi ja Sofia ensimmäinen)     Kukka-Maaria Ahonen (1994, laulu)    Saara Lehtonen (Räyhä Ralf valloittaa internetin ja Olipa kerran elokuvastudio)

Ei kommentteja: