lauantai 21. lokakuuta 2023

Olipa kerran elokuvastudio (arvostelu)

Kuten me jo tiedämmekin, niin Disney-yhtiö on ollut olemassa jo sadan vuoden ajan. Sen kunniaksi Disneyn työtiimi teki uuden lyhytelokuvan nimeltä Olipa kerran elokuvastudio. Lyhytelokuva tullaan esittämään teattereissa Toiveen edellä. Korjaan tässä kohtaa, että tämä lyhytelokuva oli tarkoitus esittää elokuvateattereissa Toiveen edellä, mutta sitä ei kuitenkaan tehdä (paitsi Japanissa). Olipa kerran elokuvastudion voi katsoa Disney+ -suoratoistopalvelusta. Tämä postaus on Olipa kerran elokuvastudio lyhytelokuvan arvostelu.

HUOM! Kerron tässä myös lyhärin loppuratkaisun, joten jos et halua spoilereita, niin skippaa Mikki Hiiren ja Minni Hiiren kuvan alapuolella olevaan kappaleeseen.


Lyhytelokuvan tapahtumat sijoittuvat ajalle 16.10.2023, joka on Disney-yhtiön sadas syntymäpäivä. Työntekijöiden lähdettyä pois studiolta kamera siirtyy kuvaamaan taulua, jossa ovat Mikki Hiiri ja Minni Hiiri. Mikki Hiiri kutsuu Helinä-Keijua ja kysyy ovatko työntekijät lähteneet. Helinä nyökkää, minkä jälkeen Mikki ja Minni hyppäävät ulos taulustaan. Myös Tiana, Pinocchio, Judy Hopps, Nick Wilde ja Louis hyppäävät ulos omista tauluistaan ja lähtevät valmistautumaan studion satavuotisjuhlakuvan ottoa varten.

Tämän jälkeen Mikki kutsuu Bambin, Rumpalin ja Kukan, jotka herättävät Orvillen ja Minni pyytää Peter Pania hakemaan lisää hahmoja yläkerrasta. Yläkerrassa nähdään, kun Vaiana etsii kiireesti vettä käsilleen pudonneelle Pärskylle, joka laitetaan lopulta uimaan Hullun Hatuntekijän hattuun, jonka Merlin oli taikonut uima-altaaksi Vaianan pyydettyä häneltä apua. Seuraavaksi nähdään studion välipala-automaattia vihaisesti hakkaava ja ravisteleva Stromboli. Tapahtumaa huolestuneena seurannut Anna kysyy Elsalta ovatkohan kaikki Disneyn konnat tulossa paikalle. Elsa sanoo, etteivät kaikki ole tulossa ja jäädyttää samalla taulustaan lähdössä olevan Hansin. 

Seuraavaksi nähdään, kun Aku Ankka menee hissiin, jossa ovat Terk, Gothel ja muutama muu hahmo. Hissin ovien sulkeutuessa Flash kävelee hitaasti hissiä kohti ja pyytää Akua pitämään ovea auki. Seuraavaksi päästään näkemään, kun aulaan matkalla olevat Timon ja Pumba hoputtavat Olafia, joka piirtää luonnoskuvaa Lampunhengestä ja hyräilee samalla Ei oo kaveria parempaa -laulua. Yhtäkkiä Henki hyppää esiin kuvasta ja korjaa tuoliltaan pudonneen Olafin takaisin entiselleen. 

Seuraavaksi nähdään miestenhuoneessa lihaksiaan esittelevä Gaston, jonka naaman eteen ilmestyy Irvikissa. Tämän jälkeen nähdään, kun Risto Reipas, Kengu ja Ihaa vetävät Nalle Puhia ulos taulustaan, minkä jälkeen nähdään Tuhkimon lintujen, Pascalin, Meekon, Mulanin onnensirkan ja Puan kanssa jutteleva Antonio Madrigal, joka kieltää Jonna-liskoa syömästä Hulia ja Viliä, jotka Pluto pelastaa haukkumalla Jonnalle. Kristoff varoittaa Yö autiolla vuorella -ohjelmaa katsovia dalmatialaispentuja siitä, että ohjelma aiheuttaisi painajaisia. Ohjelmaa säikähtäneet pennut juoksevat pois ja kaatavat Roope Ankan, jonka pudottamat rahasäkit Robin Hood ja Pikku John nappaavat mukaansa. Tässä ajassa Flash on päässyt perille hissiin ja kiittää Akua siitä, että tämä piti hänelle ovea, minkä jälkeen Baymax ahtautuu hissiin heidän kanssaan. 

Splätin seurattua hahmosta ärsyyntynyttä Ursulaa, Tuhkimo kävelee prinssinsä kanssa portaita alas ja prinssi pudottaa portaisiin kenkänsä, mille he nauravat yhdessä Tuhkimon kanssa, kunnes Max nappaa kengän hampaisiinsa ja juoksee pois. Prinssi kutsuu Erikiä hakemaan koiransa, mutta Tuhkimo käskee Maxia jatkamaan juoksemista. Tähkäpään lyötyä Heluna Ammun hypnotisoinutta Kaata paistinpannulla Mikki jää hetkeksi katsomaan Walt Disneyn kuvaa ja kiittää Waltia, kunnes lentää Dumbon selässä aulaan ja ulos pääovesta, jonka Raya avaa heille. Myös muut hahmot tulevat ulos ja Hessu Hopo tuo pihalle tikapuut, joiden päälle Hessu kiipeää kameran kanssa. 

Ennen kun hahmot kokoontuvat yhteen kuvan ottamista varten, pääsemme näkemään taikamatolla lentävän Herra Rupikonnan, sekä Floran, Faunan ja Ilomielen. Hessu putoaa tikapuilta ja rikkoo kameran, mistä hahmot masentuvat ja ajattelevat, ettei kuvaa oteta sittenkään. Kaikkien lähtiessä pois Allan-A-Dale alkaa soittaa Tähti toiveen toteuttaa -laulua, jota myös Hottikatti, Mirabel Madrigal ja Hathi Jr. alkavat soittaa. Belle alkaa laulaa kyseistä laulua. Hirviö, Quasimodo, Pocahontas ja lopulta myös kaikki muut hahmot liittyvät mukaan lauluun. 

Hahmojen laulaessa Fantasian luudat ja Fixari-Felix Jr. korjaavat kameran ja Herkules nostaa kaatuneet tikapuut pystyyn. Hyvä Haltiatar lennättää taiallaan kameran ja Hessun ylös. Laulun päättyessä Helinä taikoo lyhytelokuvan hetkeen, jossa kuva on jo otettu. Tämän jälkeen nähdään teksti, jossa Disneyn tiimi kiittää kaikkia, jotka ovat kuvitelleet, unelmoineet ja nauraneet heidän kanssaan. Lopputekstien jälkeen nähdään edesmenneelle Burny Mattinsonille ja hänen uralleen omistettu muistoteksti. 

Kuten jo aiemmin sanoinkin, niin Olipa kerran elokuvastudio -lyhärillä kunnioitetaan Disney-yhtiön 100 vuotta kestänyttä taivalta. Sen kunniaksi kaikki Disneyn rakastetuimmat hahmot kokoontuvat yhteen. Kun kuulin tästä ensimmäisen kerran, niin kiinnostuin tästä heti ja vielä enemmän sen jälkeen kun katsoin tämän lyhytelokuvan trailerin. En ole varma siitä ylittikö lyhäri omat odotukseni, sillä minulla ei ollut mitään odotuksia tätä kohtaan. Pidän tästä siitä huolimatta. Jopa niinkin paljon, että olen katsonut tämän lyhytelokuvan jo useampaan kertaan tämän viikon aikana.

Parasta tässä lyhytelokuvassa on se, että jokainen hahmo nähdään alkuperäisessä animointityylissään. Joillakin hahmoilla on alkuperäisen animointityylinsä lisäksi myös alkuperäinen ääninäyttelijänsä. Myös niillä, joiden ensimmäiset ääninäyttelijät ovat jo menehtyneet. Lyhytelokuvan äänityksessä on nimittäin käytetty paljon arkistomateriaalia. Robin Williams äänitti Lampunhengelle paljon repliikkejä, joita ei kuultu Aladdinissa. Muutama näistä repliikeistä kuullaan tässä lyhytelokuvassa. Lyhärin suomenkielisessä dubbauksessa on myös mukana joitain ääninäyttelijöitä, jotka dubbasivat hahmojaan niiden debyyttielokuvissa, mutta joillekin hahmoille on valittu uusi ääninäyttelijä ja joitakin hahmoja ääninäyttelee heidän live action -dubbaajansa. 

Lyhytelokuvasta löytyy paljon hauskoja hetkiä. Niitä ovat mm. viittaukset vanhoihin Disney-elokuviin, kuten Nalle Puhiin, Tuhkimoon ja Prinsessa Ruususeen. Kaikki lyhärin hauskat tapahtumat eivät ole viittauksia Disney-elokuviin. Jotkut tapahtumista liittyvät hahmojen luonteisiin ja siihen, miten tietyt hahmot ovat vuorovaikutuksessa toistensa kanssa.

Disneyn satavuotisen taipaleen kunniaksi kaikki Disneyn rakastetuimmat hahmot nähdään ensimmäistä kertaa samassa kuvassa. Jopa Osku Kani, jonka oikeudet Charles Mintz vei Walt Disneyltä. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Mikki Hiiri ja Osku Kani nähdään yhdessä, minkä lisäksi Osku on ainoa väritön hahmo tässä lyhytelokuvassa. Myös tulevassa Toive elokuvassa esiintyvä Asha nähdään tässä lyhärissä. Asha nähdään vasta lyhytelokuvan lopussa, mutta hän pääsee silti kunnolla esille.

Yhteenvetona sanon, että Olipa kerran elokuvastudio on mainio tapa juhlistaa jo 100-vuotta olemassa ollutta Disney-yhtiötä. Lyhytelokuva on toteutettu hienosti ja melkein kaikkien hahmojen persoonat tuodaan hyvin esille. Myös niiden, jotka eivät saa kovin paljon ruutuaikaa. Löydän tästä jokaisella katselukerralla aina jotain uutta. Lyhäri on mainio tapa yhdistää vanha ja uusi Disney. Jokaisen oikean Disney-fanin on nähtävä tämä.

Ei kommentteja: