perjantai 26. tammikuuta 2024

Top63 Disney-klassikot (osa 1)

Mainitsin vuosikertauksessa, että olen harkinnut tekeväni tänä vuonna top-listan Disney-klassikoista, niin kuin olin tehnyt Pixar-elokuvista viime syksynä. Disney-klassikoita on sen verran paljon, että olen jakanut niistä tehdyn listan kolmeen osaan. Julkaisen ne kaikki osat tämän viikonlopun aikana. Ensimmäisen tänään, toisen huomenna ja kolmannen ylihuomenna. Voitte kommentoida jokaista osaa erikseen tai koko listaa kerralla. Minä annan omat kommenttini vasta sitten, kun koko lista on käyty läpi. Nyt onkin jo hyvä hetki päästää teidät katsomaan mihin järjestykseen olen laittanut Disney-klassikot.


Teksti saattaa sisältää juonipaljastuksia
63. Aivan villit

Aivan villit on viimeisellä sijalla täysin ansaitusti. Se ei nimittäin ole oikeasti Disney-elokuva, vaikka onkin mukana Euroopan Disney-klassikkolistalla. Elokuvan tarina ei ole erityisen kiinnostava, minkä lisäksi hahmot eivät ole yhtään muistettavia tai kiinnostavia. Minä en enää edes muista mitä tässä tapahtuu, joten ehkä se kertoo jotain siitä, mitä ajattelen tästä elokuvasta. Ainoa hyvä asia Aivan villit elokuvassa on pelkästään se, että sen pystyy katsomaan yhden kerran. Voiko sitä sanoa hyväksi asiaksi? 


62. Oppitunti

Kuten Aivan villien kohdalla, niin myös Oppitunnin pystyy katsomaan yhden kerran, ja siihen se on ainakin minun kohdallani jäänyt. Minua pitäisi uhkailla, kiristää ja lahjoa oikein kovasti, että katsoisin tämän uudestaan. Oppitunti sisältää ärsyttäviä hahmoja, eikä siinä ole yhtä juonta, jossa pysyttäisiin koko elokuvan ajan. Yllättävää kyllä, mutta jopa Aku Ankka on tässä elokuvassa ärsyttävä. Oppitunti ei siis mene ollenkaan jatkoon. 


61. Pikku Kananen

Vaikka Pikku Kanasessa onkin juoni, jossa pysytään koko elokuvan ajan, niin siitä huolimatta tämä on osittain samaa luokkaa Oppitunnin kanssa. Hahmot ovat ärsyttäviä, eikä tarinassa ole mitään järkeä. En pidä liiallisesta kohelluksesta, mitä tämä elokuva sisältää. Pikku Kanasessa on kyllä muutama oikeasti hyvä hetki, mutta niiden olemassa olo unohtuu nopeasti elokuvan katsomisen jälkeen.


60. Kolme caballeroa

Palaamme taas pakettielokuvien pariin. Jos tästä elokuvasta pitäisi keksiä jotain hyvää sanottavaa, niin se olisi The three caballeros laulu. Mitään muuta hyvää tässä elokuvassa ei ole. Kuten kaikissa muissa Disneyn sota-ajan pakettielokuvissa, niin tässäkään ei ole yhtä juonta, jossa pysyttäisiin koko elokuvan ajan.


59. Lehmäjengi

Myös Lehmäjengi kuuluu kohelluselokuvien kategoriaan. Tämän elokuvan huumori on niin huonoa, että sitä ei käytännössä edes ole. Hahmot ovat ärsyttäviä, eikä tarina jaksa pitää katsojaa otteessaan. Lehmäjengi on ehdottomasti yksi unohdettavimmista Disney-elokuvista, enkä minä enää muista mitä tässä tapahtuu. Yksi hyvä asia Lehmäjengissä on Koska auringon nähdä saan laulu. Myös animoinnista tulee yksi piste. Mitään muuta hyvää tässä elokuvassa ei ole.


58. Säveltuokio

Säveltuokio vaikuttaa aluksi hyvältä elokuvalta, mutta loppua kohti mentäessä sen seuraamiseen ei jaksa keskittyä kunnolla. Ainakin minulle kävi niin. Tässä elokuvassa ei muiden pakettielokuvien tapaan ole yhtä juonta, jossa pysyttäisiin alusta loppuun. Säveltuokio ei ole erityisen kiinnostava elokuva, vaikka siitä löytyykin hyviä hetkiä. Oma suosikkini tästä elokuvasta on Johnny Appleseedin tarina.


57. Dinosaurus

Olen nähnyt Dinosauruksen vain kerran ja siihen katselukertaan liittyy eräs tarina. Tilanne elokuvan katsomisessa meni niin, että olin juuri tullut töistä kotiin ja rupesin katsomaan tätä elokuvaa melkein heti sen jälkeen kun olin saanut ulkovaatteet pois päältäni. En ollut silloin mitenkään erityisen väsynyt, mutta kuitenkin sen verran, että kirjaimellisesti nukahdin siinä kohdassa, missä dinosaurukset vaeltavat. Heräsin kyllä ennen loppuratkaisua, joten en edes missannut paljon mitään. Tuskin siinä vaelluskohdassa mitään tärkeää tapahtui. Dinosaurus on Amerikassa Disney-klassikko, mutta Euroopan Disney-klassikkolistalle elokuvaa ei olla otettu. Jos jotain hyviä puolia tästä elokuvasta pitäisi keksiä, niin niitä ovat mm. päähenkilön kehityskaari ja elokuvan sisältämä jännitys. Mitään muuta hyvää sanottavaa minä en Dinosauruksesta keksi.


56. Iskelmäparaati

Iskelmäparaati on ainoa Disney-klassikko, jota ei löydy Disney+ -suoratoistopalvelusta. Tuskinpa sillä mitään väliä on, että löytyykö se sieltä, sillä kyseessä on yksi maailman tylsimmistä elokuvista. En jaksanut keskittyä kunnolla elokuvan seuraamiseen silloin kun katsoin sitä. Ainoa hyvä asia Iskelmäparaatissa on kahden hatun rakkaustarinasta kertova animaatiopätkä, sekä siinä laulettu laulu. Elokuvassa on muutenkin hyvät musiikit, mutta en silti katsoisi tätä pelkästään musiikin vuoksi.


55. Fantasia

Myös Fantasia kuuluu tylsien elokuvien joukkoon. Ainoa kiinnostava asia tässä elokuvassa on Noidan oppipojasta kertova tarinapätkä. Mitään muuta kiinnostavaa minulla ei tule Fantasiasta mieleen. Elokuvan pituus on yksi syy lisää siihen, miksi tähän ei jaksa keskittyä. Pituus ei varmaan haittaisi, jos tässä olisi yksi kiinnostava juoni, mutta kun sitä ei ole.


54. Herra Rupikonna ja Iisoppi Kurkinen

Tämä on Disneyn pakettielokuvista sellainen, jonka voisin katsoa ehkä joskus uudestaan. Vaikkei tämä elokuva olekaan erityisen kiinnostava, niin siitä huolimatta se pitää katsojan otteessaan molempien tarinoiden kohdalla. Animointi ja musiikki toimivat hienosti, mutta ei tämä ole silti mitenkään muistettava elokuva.


53. Fantasia 2000

Fantasia 2000 menee samaan tylsyysluokkaan alkuperäisen Fantasian kanssa, mutta on silti edeltäjäänsä mielenkiintoisempi. Ei paljoa, mutta kuitenkin. Fantasia 2000 on tunnelmaltaan ja animaatioltaan kelvollinen elokuva. Myös musiikit toimivat hienosti. Mitä niihin huonoihin puoliin tulee, niin kaikki animaatiopätkät eivät ole mieleenpainuvia, minkä lisäksi tämä elokuva on muutenkin aika unohdettava tapaus.


52. Pennitön ja suruton

Jos minun pitäisi valita suosikkini Disneyn sota-aikana julkaistuista pakettielokuvista, niin se olisi ehdottomasti tämä. Muutamista turhista kohtauksista huolimatta elokuva onnistuu pitämään katsojan otteessaan alusta loppuun. Pennitön ja suruton sisältää kaksi tarinaa, joita ainakin minä seuraan enemmän kuin mielelläni. Muiden pakettielokuvien tapaan tässäkään ei ole yhtä juonta, mutta se ei haittaa, sillä siirtymä ensimmäisestä tarinasta toiseen on toteutettu järkevällä tavalla. Tämänkin minä voisin katsoa joskus uudestaan.


51. Dumbo

Vaikka Dumbo sisältääkin paljon asioita, joista en pidä, niin olen silti yllättynyt, että se päätyi näin matalalle sijalle. Mainitaanpa nyt aluksi ne asiat, mistä en pidän Dumbossa. Siis elokuvassa, ei hahmossa. Ensimmäinen asia on se, että Dumbo sisältää paljon sellaisia asioita, mitä ei hyväksyttäisi nykypäivän elokuvissa. Niitä asioita ovat mm. rasismi ja päihteet. Toinen huono puoli Dumbossa on se, että sen tarina lähtee kunnolla käyntiin vasta lopussa. Siihen asti elokuvassa ei ole paljon mitään kiinnostavaa. Elokuvan tunnelma on synkkyydestä huolimatta erittäin lämminhenkinen. 


50. Liisa Ihmemaassa

Liisa Ihmemaassa on erittäin sekava elokuva, mihin todennäköisimpänä syynä ovat sekopäiset hahmot. Itsellänikin meni pää sekaisin tästä elokuvasta. Onneksi en kuitenkaan seonnut lopullisesti. Liisa Ihmemaassa on musikaali, mutta sen laulut eivät ole yhtä lukuun ottamatta kiinnostavia. Pidän musikaaleista, mutta tässä elokuvassa on silti ihan liikaa lauluja. Elokuvan tunnelmassa ei ole periaatteessa mitään vikaa, mutta se muuttuu elokuvan edetessä yhä vain huonommaksi. Ainoa hyvä asia Liisa Ihmemaassa elokuvassa on Syntymättömyyspäivä laulu, mutta edes se ei onnistu pelastamaan tätä elokuvaa. 


49. Peter Pan

Peter Pan on ajaton elokuva, vaikka sisältääkin paljon konservatiivisia asioita. Kuulostaa ristiriitaiselta, mutta niin se vain on. Liisa Ihmemaassa elokuvassa on vain yksi hyvä laulu, ja muut laulut ovat huonoja, mutta Peter Panissa on vain yksi huono laulu, ja muut laulut ovat hyviä. Laulujen lisäksi Peter Panissa toimii myös tunnelma. Konservatiivisuuden lisäksi miinuksia elokuvalle tuovat rasismi ja päihteiden käyttö.


48. Hiidenpata

Hiidenpata on sellainen elokuva, jonka olemassa olo on helppo unohtaa. Minä en enää muista mitä tässä tapahtuu, joten ei mikään ihme, että se päätyi näin matalalle sijalle. Taran on päähenkilönä kiinnostava, ja hänen kehitystään seuraa mielellään. Hornansarvi on uhkaava pahis, ja pidän siitä millaiseksi hänet on suunniteltu. Hiidenpadassa on muutenkin mielenkiintoisia hahmoja, vaikka niiden kaikkien olemassa oloa ei välttämättä muistaisikaan.


47. Riemukas Robinsonin perhe

Olen yllättynyt siitä, että Riemukas Robinsonin perhe ei päässyt edes listan puoliväliin. Kyseessä ei ole kuitenkaan erityisen muistettava elokuva. Pidän tässä elokuvassa eniten sen tarinasta ja siinä mukana olevista kiinnostavista hahmoista. Myös jännitys tuo lisää pisteitä elokuvalle. Pidän myös elokuvan sisältämistä yllättävistä käänteistä ja erityisesti yksi käänne on jäänyt mieleeni.


46. Miekka kivessä

Dumbon tapaan myös Miekka kivessä lähtee kunnolla käyntiin vasta lopussa. Miekka kivessä elokuvan kohdalla se häiritsee vähemmän, sillä elokuva on täynnä mielenkiintoisia asioita, vaikkei niitä aina muistaisikaan. Miekka kivessä on varmasti yksi opettavaisimmista Disney-elokuvista, sillä Merlin opettaa Arturia tämän elokuvan aikana. Matami Mimmi ei ole pahiksena sieltä kiinnostavimmasta päästä, vaikka hänen koomisuutensa tuo elokuvaan hyvää huumoria. 


45. 101 dalmatialaista

Nimen perusteella voisi päätellä, että 101 dalmatialaista olisi hyvä elokuva. Tavallaan se on sitä ja tavallaan ei. Pidän Anitan ja Rogerin rakkaustarinasta, sekä siitä, että Pongo kutsuu Rogeria lemmikikseen. Myös söpöt koirat tuovat pisteitä tälle elokuvalle. Mitä huonoihin puoliin tulee, niin 101 dalmatialaista sisältää päihteiden käyttöä, ja jotkut asiat jäävät epäselviksi. Yksi iso miinus tälle elokuvalle tulee siitä, että loppuratkaisussa ei ole mitään järkeä.


44. Raya ja viimeinen lohikäärme

Yksi huono puoli tässä elokuvassa on se, että se lisättiin suoraan Disney+:aan ilman teatterilevitystä. Raya ja viimeinen lohikäärme sisältää opetuksia ja seikkailumeininkiä. Tunnelmaltaan ja juoneltaan elokuva on kiinnostava, mutta en silti muista paljon mitään tästä elokuvasta, vaikka olenkin katsonut tämän kaksi kertaa. Kyseessä on kuitenkin aika unohdettava elokuva. Enemmistö Raya ja viimeinen lohikäärme elokuvan hahmoista on ärsyttäviä, joten siitä tulee yksi lisämiinus.


43. Mestarietsivä Basil Hiiri

Pidän salapoliisitarinoista ja sellainen on mukana tässä elokuvassa. Ja vieläpä oikein pääjuonena. Siitä huolimatta tämä ei ole sieltä kiinnostavimmasta päästä oleva elokuva. Tunnelma on hyvä ja hahmot ovat kiinnostavia. Huonoja puolia ovat päihteiden käyttö ja muut sellaiset asiat, jotka eivät menisi läpi nykypäivän lastenelokuvissa. Basil Hiiren suomenkielinen dubbaus on ihan hirveä, joten se laskee pisteitä pois tältä elokuvalta.


JATKUU SEURAAVASSA POSTAUKSESSA

Ei kommentteja: