tiistai 16. heinäkuuta 2024

Pieni merenneito (arvostelu)

Lupasin viime viikolla, että tällä viikolla olisi tulossa arvostelu elokuvasta Pieni merenneito, joten tässä se nyt tulee. Tällä kertaa arvostelussa on siis Pieni merenneito animaatio. Live actionin arvostelu löytyy täältä


Meren pohjassa sijaitsee Atlantiksen valtakunta, jota hallitsee kuningas Triton. Prinsessa Ariel, joka on nuorin Tritonin seitsemästä tyttärestä, keräilee ihmisille kuuluvia tavaroita. Eräänä päivänä Ariel kertoo ystävälleen Pärskylle siitä, että keräily ei enää riitä hänelle. Sen sijaan Ariel haluaisi päästä käymään pinnalla ja tulla ihmiseksi. Pelastettuaan prinssi Erikin hukkumiselta Arielin halu ihmiseksi muuttumisesta voimistuu. Sen vuoksi Ariel menee tapaamaan merinoita Ursulaa, ja vaihtaa äänensä jalkoihin. 

Pieni merenneito perustuu H. C. Andersenin samannimiseen satuun. Sadulla ja elokuvalla on paljon yhteistä, mutta eroavaisuuksiakin löytyy paljon. Yksi eroista liittyy tarinan loppuun, mutta eroavaisuudet tulevat esille jo ennen sitä. Yhtäläisyyksiin kuuluu lähinnä se, miksi merenneitoprinsessa haluaa muuttua ihmiseksi, sekä äänen vaihtaminen jalkoihin.

Elokuvan päähenkilö on meren kuninkaan nuorin tytär Ariel. Ariel on luonteeltaan rasavilli ja seikkailunhaluinen, eikä hän ole aina siellä missä pitäisi. Ariel on kiinnostunut ihmisten maailmasta, ja on kerännyt salaiseen kokoelmaansa paljon heidän käyttämiään tavaroita. Tavaroiden kerääminen ei kuitenkaan enää riitä Arielille, vaan hän haluaisi muuttua ihmiseksi, ja päästä käymään heidän maailmassaan.

Pahiksena toimii merinoita Ursula, joka karkoitettiin Tritonin valtakunnasta ennen elokuvan tapahtumia. Monet valtakunnan asukkaat ovat pyytäneet Ursulalta apua erilaisissa asioissa, mutta avun pyytäminen on johtanut lähes aina siihen, että Ursula on muuttanut heidät polyypeiksi. Sama kohtalo uhkaisi myös Arielia, jos hän ei onnistuisi tulemaan pysyvästi ihmiseksi.

Muita hahmoja elokuvassa ovat prinssi Erik, hovimestari Kristian, Arielin isä Triton, Tritonin neuvonantajana toimiva Sebastian-rapu, Arielin paras ystävä Pärsky-kala, lokki Joonas, Ursulan kätyreinä toimivat ankeriaat Kiero ja Liero, Erikin koira Max, Sebastiania jahtaava kokki Louis, sekä Arielin siskot Attina, Alana, Adella, Aquata, Arista ja Andrina. Sivuhahmot ovat hyviä, vaikka ihan kaikki eivät ehdi päästä kunnolla esille. Sebastian on sivuhahmoista se, joka saa elokuvassa eniten ruutuaikaa. Myös Pärsky, Joonas ja Erik pääsevät kunnolla esille, vaikka viimeisenä mainittu jääkin hieman etäiseksi. 

Elokuvan tarina on hyvä, ja sitä on mielenkiintoista seurata. Vaikka Arielin ja Erikin romanssi ei olekaan yhtä mitään sanomaton, kuin mitä Lumikilla ja Tuhkimolla on prinssiensä kanssa, niin siitä huolimatta olisin kaivannut kaksikon rakkaustarinaan edes vähän lisää syvyyttä. Eivät Ariel ja Erik ole kuitenkaan huono pari, mutta silti. Heidän suhteensa romanttinen puoli tulee kyllä esille muutaman kerran, mutta siitä huolimatta Erikillä on vaikeuksia antaa mahdollisuutta mykälle Arielille.

Seuraavaksi voisinkin ottaa puheeksi elokuvan laulut. Pidän kaikista Pieni merenneito elokuvan lauluista, vaikka niistäkin löytyy muutama heikompi kappale. Omiin suosikkeihini tämän elokuvan lauluista kuuluvat Unelmiin mä jään ja Aalloissa siis. Myös muut laulut sopivat tarinaan hyvin, vaikka joidenkin laulujen olemassa olo unohtuu helposti. Kokonaisuutena elokuvan soundtrack on erittäin mainio.

Loppuarvioni onkin siis se, että Pieni merenneito kuuluu Disney-klassikoiden paremmalle puoliskolle, mutta ei tätä silti tule katsottua useasti. Kokonaisuutena elokuva on hyvä, vaikka siitä löytyykin jotain heikkoja kohtia. Laulut ovat mainioita, eikä taustamusiikki ole yhtään sen huonompaa. Jos et ole nähnyt Pieni merenneito elokuvaa, niin suosittelen sitä katsottavaksi vähintään kerran. 

Kertokaa kommenteissa oma mielipiteenne tästä elokuvasta. Pieni merenneito 2 elokuvan arvostelu ilmestyy blogiin myöhemmin tämän viikon aikana. Sen jälkeen olisi tulossa arvostelu kolmannesta Pieni merenneito elokuvasta.

Ei kommentteja: